ManşetDünya

Kiev’den geri çekilen Rusya’nın banliyölerde sivilleri katlettiği öne sürüldü

0
Fotoğraf: Lee Durant / BBC

UYARI: Bu haber, rahatsız edici bilgiler ve görüntüler içerebilir.

Rusya birliklerinin haftalarca süren şiddetli çatışmalardan sonra Ukrayna‘nın başkenti  Kiev‘in dış banliyölerine çekilmesinin ardından, Kiev’in kuzeybatısında bulunan Buça kasabasında sivillerin Rusya birlikleri tarafından öldürüldüğü ileri sürüldü.

Ukrayna Başsavcılığı, Rus ordusunun birkaç gün önce geri çekildiği kentlerde 400 ceset tespit edildiğini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymir Zelenski, Rusya’nın ülkesinde soykırım yaptığını ve Ukrayna halkını tamamen ortadan kaldırmaya çalıştığını söyledi.

Buça kentinden gelen ve sokaklarda, yollarda, arabalarda ve evlerin avlularında, bazıları elleri bağlanarak infaz edilmiş cansız sivillerin görüntüleri, tüm dünyada tepki uyandırdı.

Kasabada siviller, Rusya’nın ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef alarak infaz ettiğini söylüyor ve sokaklarda öldürülmüş sivillerin bulunduğunu aktarıyorlar.

Buça Belediye Başkanı Anatoly Fedoruk, Kiev’in Rus güçlerden geri alınmasından sonra hepsi infaz edilmiş 280 kişinin gömüldüğü bir toplu mezar bulunduğunu, öldürülmüş kişilierin, sivil giyimli kadın ve erkeklerden oluştuğunu, aralarında 14 yaşında bir çocuğun da olduğunu kaydetti.

Kentte yolda ve araçlardaki sivillere ateş açıldığı, arabaların zırhlı araçlarla ezildiği ne sürüldü.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Buça’da yaşananlara yönelik soruşturma talebinde bulundu.

Fotoğraf: Ivor Prickett / New York Times

Rusya ‘komplo’ dedi

Rusya, Buça’da yol kenarlarına dağılmış şekilde bulunan cesetlerin Ukrayna birimleri tarafından komplo amacıyla oralara yerleştirildiğini savunarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni, “Ukraynalı radikallerin provokasyonu” iddiasıyla toplantıya çağırdı.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, Kiev yönetimi tarafından Buça’dan yayınlanan fotoğrafların ve videoların provokasyon olduğu öne sürüldü.

Bu yerleşim biriminin Rus askerlerinin kontrolü altında olduğu süre boyunca, tek bir bölge sakininin herhangi bir şiddet eyleminden zarar görmediği iddia edilen açıklamada, bu bölgeye insani yardım dağıtıldığı da ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Buça’daki görüntülerin, Rusya’yı suçlamak amacıyla“Provokasyonun efendisi Amerika Birleşik Devletleri(ABD)’nin” talimatıyla gerçekleştirilen bir komplo olduğunu savundu.

55 yaşındaki Vasili, 2 Nisan 2022’de Bucha’da Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında Rus ordusu askerleri tarafından öldürülen bir akrabasının cesedinin yanında gazetecilerle konuşuyor. Fotoğraf: Zohra Bensemra / ReutersKent sakinlerinden aktarılan bilgilere göre, bir haftadan uzun süren çatışmalar sonucu Rus askerleri Buça’yı ele geçirdi ve Rus birlikleri de daha ilk gün kasabaya doğru ilerlerken ciddi kayıplar verdiler. Daha sonra Ruslar tanklarını ana kavşaklara ve insanların avlularına park ederek ev ev arama yaptılar.

Mahalle sakinleri, sokağın bir tarafındaki bazı evlerin alev aldığını ancak patlamadan sağ kurtulan Rus askerlerinden bazılarının insanların avlusuna kaçtığını, muhtemelen yakalanmamak için sivil kıyafetler giydiklerini söyledi.

New York Times‘ın haberine göre kasabadaki yerel adli tabip Serhiy Kaplishny, ekibinin çatışmalar ve Rus işgali sırasında ve sonrasında yüzden fazla ceset topladığını söyledi.

Toplu mezarlarda bulunan bedenlerin üçünün Ukraynalı askerler olduğunu söyleyen doktor, ölümlerin nokta atışı infazlar veya şarapnel de dahil olmak üzere ateşli silah yaralarından olduğunu tespit ettiklerini belirtti.

Fotoğraf: Rodrigo Abd / AP

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter’dan şunları söyledi:

“Kiev yakınlarındaki kurtarılmış bir kasaba olan Buça’dan bize ulaşan görüntüler dayanılmaz. Sokaklarda yüzlerce sivil korkakça katledilmiş. Kurbanlara şefkatlerimi, Ukraynalılara dayanışmamı iletirim. Rus makamları bu suçların hesabını vermek zorunda kalacak.”

Birleşik Krallık Başkanı Boris Johnson Rusya’nın ve Putin‘in savaş suçu işlediğini; İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da, Rus güçlerinin Ukraynalı sivillere yönelik “ayrım gözetmeksizin gerçekleştirdiği saldırıların” savaş suçu olarak soruşturulması gerektiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken,  görüntülerin “karnına indirilmiş bir yumruk” gibi olduğunu söyledi. Blinken, Twitter’da şunları ekledi:

“Kremlin güçlerinin Buça’da ve Ukrayna genelindeki bariz vahşetini şiddetle kınıyoruz. Sorumluların hesap vermesi için mevcut her aracı kullanarak, belgeleyerek ve bilgi paylaşarak hesap verebilirliği takip ediyoruz.”

Birleşmiş Milletler verilerine göre, işgalin başından bu yana 1400’den fazla sivil hayatını kaybetti.

Odessa’da petrol rafinerisi vuruldu

Rusya ordusu, Karadeniz‘deki Ukrayna kentlerine de saldırı başlattı.

Güneydeki liman kenti Odessa’da dün sabah saatlerinde bir petrol rafinerisi bombalandı. Ukraynalı yetkililer sabah gerçekleşen saldırılarda bilinen herhangi bir can kaybının yaşanmadığını bildirdi.

Karadeniz’de Rus gemilerinin tehdidinin artmasının ardından Odessa şehri haftalardır saldırılara karşı hazırlanıyor, şehir boşaltılıyordu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Bu sabah havadan ve karadan yüksek hassasiyetli roketlerle Odessa yakınlarında Mykolayiv yönünde Ukrayna birliklerine yakıt sağlayan bir petrol rafinerisi ve üç akaryakıt deposu yok edildi” açıklamasını yaptı.

Fotoğraf: AFP

Açıklamada, tesislerin Ukrayna tarafından Mykolaiv şehri yakınlarındaki birliklerin tedariki için kullanıldığı ifade edildi. Ukrayna İçişleri Bakan Yardımcısı Anton Herashchenko, Mykolaiv yerel yetkililerinin kentin füze saldırısına uğradığını bildirdiğini söyledi.

Mykolaiv ve Odessa, Rusya’nın Karadeniz üzerinden Kırım‘a oluşturmak istediği koridor için stratejik önem arz ediyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.