DünyaManşet

Rusya, ‘referandum’ sonrası Ukrayna’nın yüzde 15’ini ilhak etmeye hazırlanıyor: Pandora’nın kutusu açılacak

0

Rusya, Ukrayna‘nın Rus işgali altındaki dört bölgesinde düzenlenen tartışmalı referandumun sonuçlarını açıkladı.

Kremlin yanlısı yönetim tarafından atanan yetkililer, seçmenlerin yüzde 99,23‘ünün, yani neredeyse hepsinin Rusya’ya katılma leyhine oy verdiğini ileri sürdü.

Ukrayna hükümeti ve Batı ülkeleri tarafından tepkiyle karşılanan referandum, Rus yanlısı ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk‘ta (Donbas bölgesi) ve Rus işgali altındaki Herson ve Zaporijya‘da savaştan zarar gören yaklaşık dört milyon kişinin katılımıyla düzenlenmiş ve oylamanın silahlı güçler eşliğinde kapı kapı gezilerek yapıldığı belirtilmişti.

Ukrayna’nın Rus işgali altındaki dört bölgesinde referandum sürüyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in birkaç gün içinde bölgelerin ilhakını ilan etmesi bekleniyor. Luhansk’taki ayrılıkçı yönetimin başkanı Leonid Pasechnik sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Moskova’ya giderek Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Ukrayna’nın Luhansk eyaletini Rusya’ya bağlamasını talep etmek istediğini söyledi.

Seçim komisyonu başkanı Vladimir Vysotsky, dün Donetsk kentinde düzenlediği basın toplantısında Donetsk’in Rusya’ya katılmasına ilişkin referandumun ön sonuçlarını açıklarken Fotoğraf: Alexander Ermochenko / Reuters

Bölgeler toplamda, Ukrayna topraklarının yüzde 15’ini oluşturuyor. Rusya ilhakı gerekleşirse bu topraklar da 2014’te ilhak edilen Kırım topraklarına katılacak.

Sonuçları kesin şekilde reddeden Ukrayna ve Batı ülkeleri, oylamanın Rusya’nın ilhaka gerekçe oluşturmak için yaptığı bir ‘düzmece’ olduğunu ve bunun kesinlikle yasal olmadığını belirtiyor.

Fotoğraf: Alexander Ermochenko / Reuters

ABD, Ukrayna topraklarının ilhak edilmesi durumunda Rusya’ya karşı yeni bir yaptırım paketi hazırlamayı ve yakın zamanda Ukrayna için 1,1 milyar dolarlık bir silah paketi açıklamayı planlıyor.

Rusya Güvenlik Konseyi başkan yardımcısı ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in müttefiki eski cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev, Telegram’da yaptığı paylaşımda “Sonuçlar açık. Evinize, Rusya’ya hoş geldiniz!” dedi.

Rus parlamentosunun üst kanadının başkanı, meclisin 4 Ekim’de ilhakı konuşabileceğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymir Zelenskiy,dün geç saatlerde yaptığı video konuşmasında, “İşgal altındaki topraklardaki bu saçmalık, bir referandumun taklidi olarak bile adlandırılamaz” dedi.

Toprakları çalma ve uluslararası hukuk normlarını silme girişimi

Zelenskiy, BM Güvenlik Konseyine yaptığı açıklamada, Rusya’nın referandumunun “toprakları çalma ve uluslararası hukuk normlarını silme girişimi” olduğunu belirterek Rusya’nın tamamen tecrit edilmesi çağrısında bulundu.

Rusya’nın tüm uluslararası teşkilatlardan çıkarılmasını isteyen Zelenskiy, işgal altındaki Ukrayna topraklarını “sahte referandumda” ilhak edilmesi durumunda bunun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuşulacak bir şey olmadığı anlamına geleceğini belirtti.

Zelenskiy, “soykırımsal politika” yürüten Rusya’nın, nükleer felaketi, dünyanın bir adım ötesine getirdiğini de söyledi.

Putin geçen hafta Rusya’nın “toprak bütünlüğünü” savunmak için nükleer silah kullanmaya istekli olduğunu söylemişti ve ‘blöf yapmıyorum’ demişti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de bir gün önce yaptığı bir konuşmada, “Putin’den nükleer laflarını tekrar tekrar duyarsak, bunu ciddiye almamız gerekecek. Bunun Rusya’ya ciddi sonuçları olacağı ve nükleer savaşın asla yapılmaması gerektiği mesajını net şekilde iletiyoruz.” demiş ve şöyle devam etmişti:

“Sonra bu Ukrayna’nın ötesinde bir tırmanış olacak. Şu anda  devam eden savaş kötü ve elbetteUkrayna halkı için bir trajedi, ancak NATO ile Rusya arasında tam teşekküllü bir savaş, daha da kötü olacak.”

ABD’nin BM daimi temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, BM Güvenlik Konseyi’nde, söz konusu referandumu kınayan bir karar tasarısı sunacağını ifade etti ve Rusya’nın karar tasarısını veto etmesi durumunda ise ABD’nin tasarıyı BM Genel Kuruluna taşıyacağını dile getirdi.

Thomas-Greenfield Konsey toplantısında, “Rusya’nın sahte referandumları kabul edilirse, kapatamayacağımız bir ‘Pandora’nın kutusu’ açılacak” dedi.

Rusya’nın bu dört bölgeyi ilhak ettikten sonra, Ukrayna’nın bu bölgeleri yeniden ele geçirme girişimini Rusya’nın kendisine yapılmış bir saldırı olarak göstereceği düşünülüyor.

Zelenskiy’in danışmanlarından Mykhailo Podolyak, Reuters’e verdiği cevapta Kiev’in nükleer tehditler veya ilhak yanlısı oylamayla etkilenmeyeceğini ve Rus kuvvetleri tarafından işgal edilen tüm toprakları geri alma planlarını sürdüreceğini söyledi.

Podolyak, referandumların düzenlenmesine yardım eden Ukraynalıların vatana ihanet suçlamalarıyla karşı karşıya kalacağını ve en az beş yıl hapis cezasına çarptırılacağını söyledi ancak oy kullanmaya zorlanan Ukraynalıların cezalandırılmayacağını da ekledi.

Bazı uzmanlar, Rusya’nın nükleer saldırı tehditlerinin, Batı’yı korkutarak Ukrayna’ya verdiği desteği azaltma girişimi olduğunu söylüyor.

Yedi aydır süren savaşta Ukrayna kuvvetleri, bu ay içinde başka bir eyalet Harkov’u Rus birliklerinden geri almış için daha fazla ilerleme kaydetmişti. Referandum düzenlenen dört bölgenin hiçbiri tam olarak Rusya’nın kontrolü altında değil.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.