ManşetDünya

BM Güvenlik Konseyi bugün toplanıyor: Uydu görüntüleri, Rusya’nın Buça’daki iddialarını çürütüyor

0
Fotoğraf: Ivor Prickett / New York Times

UYARI: Bu haber, rahatsız edici bilgiler ve görüntüler içerebilir.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi bugün toplanacak. ABD ve Avrupa, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘e daha fazla yaptırım uygulamayı ve Rus güçlerinin olası savaş suçlarından sorumlu tutulmasını talep ediyor.

Fransa, ABD ve İngiltere, Rus güçlerinin geçen hafta geri çekilmesinden bu yana 300’den fazla cesedin bulunduğu Kiev‘in bir banliyösü olan Buça‘da katliam yaıldığına dair kanıtlar sunacak.

ABD Başkanı Joe Biden dün, Buça’daki görüntülerin “savaş suçu” oluşturduğunu söyleyen dünya liderleri arasına katıldı ve Putin’i Ukrayna’daki zulümlerden sorumlu tutma sözü verdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski  de bugün Güvenlik Konseyi’ne hitap edecek. Zelenski’nin de BMGK’ya Buça‘da gördüklerini anlatması ve katliama yönelik kanıtlar sunması bekleniyor.

Zelenski, işgalin başından bu yana ilk kez Kiev’den çıkarak, katliam görüntülerinin geldiği Buça’ya ve diğer banliyölere gitmiş, sadece bu kentte 300’den fazla sivilin işkenceye uğradığını ve öldürüldüğünü iddia etmişti.

Zelenski: Sayı yükselebilir

Pazartesi günü bölgeye giden Zelenski, Avrupa liderlerini Rusya’yı durdurmak için yeterince şey yapmadıkları için suçladı.

Her  gece yaptığı video konuşmasında Ukrayna lideri, sokaklardaki cansız bedenlerin kaldırıldığını ama yetkililer daha fazla eve girip tespit yaptıkça kurbanların listesinin muhtemelen artacağını söyledi.

Zelenski, 4 Nisan günü Buça’da. Fotoğraf: Efrem-Lukatskyu/ AP

Zelenski, verilen bilgilerin Kiev’in kuzeybatısındaki Borodyanka gibi Ukrayna tarafından geri alınan diğer şehirlerdeki ölüm sayısının daha da yüksek olabileceğini gösterdiğini açıkladı:

Kiev, Çernigiv ve Sumi bölgelerinin kurtarılmış ilçelerindeki birçok köyde işgalciler, 80 yıl önce Nazi işgali sırasında bile halkın görmediği şeyleri yaptılar.

Kiev’in banliyöleri Stoyanka, Buça ve Irpin’e yaptığı geziden sonra Zelenski’nin ofisinden paylaşılan açıklamanın bir tercümesinde, “Öldürülen insanların cesetleri çoğu sokaktan alındı, ancak avlularda, evlerde ölüler hala duruyor. Şehirler basitçe mahvoldu” denildi.

72 yaşındaki Tatyana Petrovna, iki akrabasının cesetlerinin yattığı bahçede. Fotoğraf: Daniel Berehulak / New York Times

The New York Times, uydu görüntülerini inceleyerek, cesetlerin sokaklarda Rus güçleri geri çekilmeden önce durduğunu kanıtlayan görüntüler paylaştı.

New York Times’ın uydu görüntülerinin analizi, Rusya’nın Buça’da sivil cesetlerin, Rus güçlerinin kasabayı terk etmesinden sonra gerçekleştiği yönündeki iddialarını çürütüyor.

Hafta sonu görüntüler ortaya çıktığında Rusya Savunma Bakanlığı sorumluluğu reddetmiş, cesetlerin 30 Mart civarında “tüm Rus birliklerinin Bucha’dan tamamen çekilmesinin” ardından yakın zamanda sokaklara yerleştirildiğini öne sürmüştü.

Ancak The Times’ın video ve uydu görüntüleri, sivillerin çoğunun Rus ordusunun kasabayı kontrol ettiği üç haftadan daha uzun bir süre önce öldürüldüğünü gösteriyor.

 

1 Nisan’da yerel bir meclis üyesi tarafından çekilen bir videoda, Buça’daki Yablonska Caddesi‘ne dağılmış çok sayıda ceset görülüyor. Maxar Technologies tarafından The Times‘a sağlanan uydu görüntüleri, bunlardan en az 11’inin Rusya’nın  şehri işgal ettiği 11 Mart’tan bu yana sokakta olduğunu gösteriyor.

Zelenski, Ukrayna hükümetinin Rus güçlerinin Buça’da işgali ne yaptığına ilişkin bir soruşturma açtığını söyledi.

Ukrayna’nın kontrolü altındaki şehirlerde hükümetin mayınları temizlediğini ve patlayıcı cihazları etkisiz hale getirdiğini aktaran Zelenski, “normal yaşamı geri getirmeye” hazırlanmaya başladığıklarını ve sonunda ülke genelinde elektrik ve suyun geri geleceğini söyledi.

“Yolları, köprüleri, altyapıyı yeniden inşa edeceğiz” diyen Zelenski, “Yaşam her şehre, işgalcilerin yok etmeye çalıştığı her topluluğa yeniden gelecek” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Ivor Prickett / New York Times

Rusya’nın BM büyükelçisi Vasily Nebenzya, Ukrayna’yı Buça’daki ölümleri “tezgahlamakla” suçladı ve görüntüleri “kaba sahtekarlık” olarak nitelendirdi. Nebenzya,BM’de düzenlediği basın toplantısında “Rus güçlerini cinayetlerden sorumlu tutan Batılı liderler, bu yanlış anlatıyı desteklemek için şimdiden sıraya girdiler” dedi.

Buça’dan görüntüler, Avrupa Birliği (AB) de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki liderlerden öfkeli tepkiler almıştı.

Avrupa’da liderler sonraki adımlar konusunda ikiye bölünmüş durumda. Avrupa Birliği ve İngiltere, oligarklara yaptırımlar getirdi ve banka hesaplarını bloke etti. Ancak, Avrupa’nın en soğuk ayları için önemli bir yakıt olan Rus doğal gazının alımlarını durdurup durdurmama konusunda ayrışmış durumdalar.

Öte yandan bugünkü Güvenlik Konseyi toplantısında, Rusya ve Çin‘in elindeki veto yetkisi nedeniyle somut önlemler üzerinde anlaşmaya varılması zor olacak.

Rusya ‘terör saçmaya’ hazırlanıyor

Dünya Buça’ya odaklanmışken Rusya, 2014’ten beri bir bölgesini zaten kontrol ettiği Ukrayna’nın doğusuna saldırmaya odaklandı

Zelenski ülkesinin  “daha ​​da vahşi eylemlere” hazırlandığını ifade ederek “Donbas‘ta ne yapacaklarını biliyoruz. Harkov yakınlarında ne yapacaklarını biliyoruz. Daha çok olacak” dedi.

ABD Başkanı Biden‘ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan ise, Rusya’nın doğu ve güney Ukrayna’daki taarruz operasyonlarına yeniden odaklandığını ve muhtemelen Ukrayna’nın geri kalanını “teröre neden olmak için” vurmaya devam edeceğini söyledi.

Fotoğraf: Heidi Levine / The Washington Post

En son İngiliz savunma istihbaratı değerlendirmesine göre, Çernigiv ve Kiev yakınlarından çekilen Rus kuvvetlerinin yeniden konuşlanmadan önce önemli miktarda yeni teçhizata ve onarıma ihtiyacı olacak. Ukrayna kuvvetleri tarafından geri alınan bölgelerdeki çatışmalar muhtemelen devam edecek, ancak bu hafta önemli ölçüde azalacak.

Öte yandan Rusya ordusu Ukrayna’nın güney kıyı şeridini bombalamaya devam ediyor. ABD istihbaratı, Rusya’nın savaşı uzatabilmek için tüm ülke yerine güney ve doğuya odaklandığını belirtiyor.

Belediye başkanı, Rusya’nın günü Mykolaiv‘i vurduğunu, on kişinin öldüğünü ve 46 kişinin yaralandığını söyledi. Pazartesi günkü saldırıda misket bombalarının kullanıldığını ve Rus güçlerinin konutları, hastaneyi, yetimhaneyi ve okulları hedef aldığını belirtti.

Washington Post yorumu: Uzun süreli bir yıpratma savaşı ihtimali, hangi ülkenin daha uzun süre dayanabileceğine dair soruları yeniden gündeme getiriyor: Amansız topçu atışlarına maruz kalan ve gıda kıtlığı çeken Ukrayna mı yoksa askeri gerilemeler ve ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalan Rusya mı?

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.