İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternetTürkiye

RTÜK istedi, oldu: DW Türkçe yine erişime engellendi

0

Lisans dayatmasına karşı çıktığı için Haziran 2022’de erişime engellenen Deutsche Welle (DW) Türkçe‘ye,  Radyo Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) talebiyle ve Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliği‘nin kararıyla yeniden erişim engeli getirildi.

Medya organı, sonradan açtığı ‘dwturkce.com’ ve ‘inspiredminds.de’ alan adlarıyla yayınlarına devam ediyordu. Deutsche Welle’nin alternatif olarak kullanmaya başladığı adresler için de lisans başvurusu yapması gerektiğine oy çokluğuyla karar veren RTÜK, medya organına, 72 saat süre verildiğini, aksi halde alternatif adresler için de mahkemeden erişim yasağı talep edileceğini kaydetmişti. Verilen kararla birlikte DW Türkçe yeniden erişime engellendi. 

‣ DW Türkçe’ye nasıl erişilebilir? 

Ne olmuştu?

RTÜK 9 Şubat 2022’de lisans kararı almış, görüntülü haberleriyle ilgili lisans başvurusu yapmaması durumunda DW Türkçe’ye kısıtlama getireceğini bildirmişti. RTÜK daha önce Türkçe yayın yapan uluslararası haber sitelerinin denetleneceğini bildirmişti. Erişim engeli 30 Haziran’da Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla hayata geçirilmişti. 

DW Türkçe farklı adres ismi ve/veya VPN’le Türkiye yayınlarını sürdürmeye devam etmişti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, DW Türkçe’nin çalışma lisansı ‘faaliyet alanını yanlış seçmesi’ gerekçesiyle yenilememişti. Medya organının Türkiye’deki ofisi kapatılmış ve çalışanlar telifli pozisyonuna geçirilmişti.

‣ RTÜK’ün dayatmasına uymayan DW ve VOA Türkçe’ye erişim engeli: İşte basın özgürlüğü(!)
‣ Erişim engeli getirilen DW: Lisans zorunluluğu hükümetin sansürünü mümkün hale getirecek
RTÜK uluslararası haber sitelerine 72 saat süre verdi: Lisans almayanlara erişim engellenecek
Deutsche Welle ve Voice of America RTÜK’e dava açacak

You may also like

Comments

Comments are closed.