Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşçı, kurulun uluslararası haber siteleri için denetim yetkisini kullandığını açıkladı.
Taşçı’nın açıklamasına göre Amerika’nın Sesi, Deutsche Welle ve Euronews sitelerine lisans başvurusu yapmaları için 72 saat süre tanındı. Başvuru yapmamaları durumunda sitelere erişim engellenecek.
1- RTÜK ilk kez uluslararası haber siteleri için denetim yetkisini kullandı.
Oy çokluğuyla alınan kararla, https://t.co/B2HDmVmYsC https://t.co/LSLxeumcEI ve https://t.co/d2d99Kp1BC sitelerine lisan için 72 saat süre tanıdı.
Bu sürede başvurmayanların erişimleri engellenecek.— İlhan Taşcı (@ilhantasci) February 9, 2022
‘Hedef basın özgürlüğü’
“Ulusal basının ardından sıra uluslararası haber sitelerinin denetlenmesine ve sesinin kesilmesine geldi. RTÜK’ün “sitede video var lisans almalı” bakışıyla denetlenmeyecek hiçbir haber sitesi kalmaz! Asıl hedef basın özgürlüğü ve çok seslilik. İstenen basın sussun, eleştirmesin.
RTÜK’e İnternet yayınlarını denetleme yetkisine veren yasa 2019 yılında yürürlüğe girdi. Üç yılın ardından RTÜK’ün aklına yabancı haber sitelerinin gelmesi hayli ilginç. Anlaşılan devamı da gelecek!”
‘SETA Raporu’nun uygulaması’
https://twitter.com/okonuralp/status/1491348596213821441
RTÜK Üst Kurul Üyesi Okan Konuralp da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kararı eleştirerek, “RTÜK, VOA, DW ve Euronews’e lisans başvurusu için 72 saat süre tanıdı. Oy çokluğuyla alınan karar SETA’nın 2019’daki fişleme niteliğindeki uluslararası medya raporunun bir uygulaması. Lakin, uluslararası medyanın baskılanmasına yönelik bu hamle de başarısızlığa mahkumdur” dedi.
2019’da yürürlüğe girdi
RTÜK’e 2019 yılında internet üzerinden yayın yapan platformları denetleme yetkisini veren yönetmelik, Resmi Gazete‘de “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” adı altında yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Yönetmeliğe göre internet üzerinden radyo, televizyon veya isteğe bağlı yayıncılık yapan tüm mecralardaki içerikleri RTÜK denetliyor, yayınlarını internet üzerinde sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılarının RTÜK’ten yayın lisansı alması gerekiyor.
Düzenlemeyle Netflix, BluTV ve Puhutv gibi internet televizyonları RTÜK’ün denetimi altına alındı ancak o dönemde uzmanlar YouTube üzerinden yayın yapan içeriklerin de RTÜK tarafından denetlenebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.
İnternet yayıncılığı yapan ve yazılı içerik üreten haber siteleri yönetmeliğin denetim kapsamında yer almasa da haber sitelerinin sosyal medya hesaplarından yaptığı canlı video yayınları ya da belirli bir takvim dahilinde yapılan görsel yayınların da RTÜK denetimi kapsamına girme olasılığı bulunuyordu.