ManşetMedya-İnternet

Erişim engeli getirilen DW: Lisans zorunluluğu hükümetin sansürünü mümkün hale getirecek

0

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)‘e lisans başvurusu yapmadığı için Türkiye’deki haberi sitesine erişim engeli getirilen Deutsche Welle (DW) Türkçe, yasal yollara başvuracağını açıkladı.

“Türkiye’de lisanslı medya, RTÜK’ün uygunsuz olarak değerlendirdiği çevrimiçi içeriği silmekle yükümlü. Bu durum bağımsız bir medya kuruluşu için kabul edilemez” diyen Almanya merkezli yayın kuruluşu, RTÜK’ün getirdiği lisans zorunluluğunun ‘Türkiye hükümetinin editoryal içeriği sansürlemesini mümkün hale getireceğini’ söyledi.

RTÜK’ün dayatmasına uymayan DW ve VOA Türkçe’ye erişim engeli: İşte basın özgürlüğü(!)

DW Genel Müdürü Peter Limbourg, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Yaptığımız kapsamlı yazışmalarda ve ayrıca medya denetleme kurumu başkanıyla yaptığımız kişisel görüşmelerde DW’nin neden böyle bir lisans için başvuruda bulunamayacağını açıklamıştık.

Örneğin, Türkiye’de lisanslı medya, RTÜK’ün uygunsuz olarak değerlendirdiği çevrimiçi içeriği silmekle yükümlü. Bu durum bağımsız bir medya kuruluşu için kabul edilemez. DW, şimdi uygulanan erişim engeline karşı yasal yollara başvuracak.”

Ne olmuştu?

RTÜK 9 Şubat’ta lisans kararı almış, görüntülü haberleriyle ilgili lisans başvurusu yapmamaları durumunda her iki yayın organına da kısıtlama getireceğini bildirmişti. RTÜK daha önce Türkçe yayın yapan uluslararası haber sitelerinin denetleneceğini bildirmişti. Erişim engeli dün akşam saatlerinde Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla hayata geçirildi. 

RTÜK Üst Kurul Üyesi Okan Konuralp, 9 Şubat’taki paylaşımında  kararı eleştirmiş, “RTÜK, VOA, DW ve Euronews’e lisans başvurusu için 72 saat süre tanınmasını. “SETA’nın 2019’daki fişleme niteliğindeki uluslararası medya raporunun bir uygulaması” olarak değerlendirmişti.

RTÜK’e  internet üzerinden yayın yapan platformları denetleme yetkisini veren yönetmelik, 2019’da Resmi Gazete‘de “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” adı altında yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Dün akşam lisans başvurusunu yapmayan Deutsche Welle (DW) Türkçe ve Amerika’nın Sesi’ne (VoA) erişim engeli getirildi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.