Yeşeriyorum

Romanlar Ve 5366

0

DSC_56845366 ne bir ritm , ne bir müzik ölçünün ismi ,Ne de hepimizin bildiği  9/8 in alt kolu, 5366 AKP İktidarının 16.06.2005 Tarihinde Kanunlaştırdığı , Romanların Kabusu olan,evlerini yıkan,yerlerinden eden, acı veren bir yasadır.

Hepimizin yakından bildiği Sulukule’nin yıkılmasına,bir kültürün yok olmasına neden olan kanundur.Sulukuleliler seslerini tüm dünyaya duyurdular ama maalesef kanunu çıkaranlara duyuramadılar.

Sulukule yıkımını herkes duydu ,Peki bu 5366 sayılı yasa ile yıkılan ,duymadığımız diğer roman mahalleleri olduğunu biliyormusunuz.Bu yasa Tüm Türkiye de işliyor ve yıkıyor.

Bursa Kamberler Mahallesi,

İzmir Tenekeli Mahallesi,

Üsküdar Selamsız

Küçükbakkalköy

Kağıthane

Gaziosmanpaşa –Taşlıtarla daki Roman Mahalleleri ,İnsanların Tapulu Mülkleri,Evleri Bu yasa ile yıkılmıştır.Kentsel Dönüşüm ve yenileme Projeleri Bu yasa ile Belediyelere büyük güç veriyor.

Şuan Bu yasa ile Kentsel Dönüşüm , Tehlikesinde olan Semtler ise, Balat , Ayvansaray, Tarlabaşı ve Kuştepedir.

Kentsel Dönüşüm Projesi ve 5366 yasalı kanun Sulukule de işletildi ve Acı sonuçlarını hepimiz gördük, halada etkilerini görmekteyiz, Sulukuleli Romanlar 1000 yıllık topraklarından ,alışık oldukları yaşam şeklinden ,mahalle yaşantısından uzaklaştırıldılar.40 km Uzağa Taşoluk’ a gönderidiler.437 aile gitti.Avlulu ev sistemine ve yaşantısına alışık olan Sulukuleliler Toplu konutlara yerleştirildiler.Bu yaşantı onlara stres ve sıkıntı getirdi.Taksimde yada kumkapı’da Müzik yapan Romanlar gece işe gidiş ve gelişlerde problem yaşadılar.Alışık oldukları ,yaşam mücadelesi verdikleri düzenleri bir anda değişti.Yaşam onlar için oldukça zorlaştı.15 kişi kalp krizinden öldü.Atalarımızın dediği gibi Bülbül ü altın kafese koymuşlar ,illede vatanım demiş.

Onlarda yeniden Sulukule civarına , Balat , Ayvansaray , Lonca mahallelerine geri döndüler.Giden 437 aileden sadece 5 aile Taşoluk’ta kalmıştır.

2a4d3f0e3837f22da4a7b3ca220b2610Kentsel dönüşüm uygulama şeklinin ve 5366 nolu yaptırımlı kanunun sonuçlarını, yanlışlıklarını şu an hepimiz görüyoruz.Sulukule için insanların tepki vermelerinin , eylem yapmalarının ne siyasi nede ideolojik bir boyutu vardı.Yanlış bir uygulama olduğu için insanlar seslerini duyurmaya çalıştılar.Ama Maalesef.Yıkım ve Sürgün gerçekleşti.

Acı sonuçlarını şuan hepimiz görüyor ve yaşıyoruz.Bu acıları ve yanlışları düzeltmek yerine Bu 5366 büyüyerek geliyor ,Nasıl mı ?

Taşoluktan Balat a gelen Romanları gene yıkım bekliyor, Balat  Lonca Mahallesi ve Ayvansaray kısmıda çok eski Roman yerleşim Yeridir.Osmanlıdan daha eskiye dayandığı söylenmektedir ve Sulukule ile akrabadırlar.Kentsel Dönüşüm sırası ve 5366 ın vereceği acılar sırası şimdi Fener-Balat-Avansaray’a gelmiştir.İnsanlar oldukça tedirgin bir halde beklemektedirler.5366 gene mahalle dokularını bozacak, kültürleri dağıtacak ve yok edecek , insanlara acı ve hüzün yaşatacaktır.Yerel yönetimler ve İktidarların vazifesi halkına mutlu ve huzurlu günler yaşatmaktır.Onları üzmek , acı çektirmek değildir.Demekki bu 5366 nolu yasada değişikler yada yeni düzenlemeler gereklidir.Bunu görün ve halkın sesine kulak verin artık.

Bu yasa vebal taşıyor ,insanları evlerinden ediyor,yaşamlarını çok kötü etkiliyor.Hayatlarını karatıyor.Yasayı çıkartanlar için , bir yerden bir yere taşınmak pek önemli bir şey ifade etmez.Ama yasanın uygulandığı kişilerin yaşamları çok farklı olduğu için hayatları , gelecekleri çok fazla etkileniyor.Çünkü bu insanlar ,mahalle kültüründe ,mahalle bakkalına bir ekmeği bile borç defterine yazdırarak hayatta kalmayı başarıyorlar.

Roman açılımın yapıldığı bu günlerde , açılımının başarıya ulaşabilmesi için Bu kentsel dönüşümlere bir dur deyin ve 5366 nolu yasayı ne olur kaldırın.İnsanları Mutlu edecek Çözümler üretin.Vebal ve ah almaktan kurtulun, gerçekleri de gördüğümüz ve söylediğimiz için ,bizi Provakatör ilan etmekten vazgeçiniz. Fener Balat Ayvansaray Yenileme Projesi açıklandığı günden itibaren hepimiz tedirgin, endişe içerisinde huzursuzuz.Bizim tek derdimiz, Evimiz,Dükkanımız,Mahallemiz ve komşularımız.

Bu kentsel dönüşümlere ve 5366 ya bir dur demezsek , Binlerce yıllık Balat Lonca Mahallesi ,Ayvansaray da ki Roman mahallelerinde de İkinci bir Sulukule örneği yaşanacaktır.

Türkiye’nin Büyük  ses sanatçılarının Kadrolarında yer alan çok önemli müzik üstadlarının evi yıkılacak ve yaşamları değişecektir.Hepimizin Tanıdığı Kobra Murat’ında evleri ve dükkanı yenileme alanı içerisindedir.Balatın Güllerinin evleri yenileme alanı içerisindedir.Alışık oldukları yaşamdan alınıp , bambaşka bir hayatın içerine sokulacaklardır.Bu yaşam tarzı Romanların bünyelerine ve kimyalarına uygun değildir.Yapılacak kentsel dönüşümlerde başarıya ulaşabilmek için, Halkın içinde olduğu ,Yaşamlarının ve mahallelerinin korunduğu , çözümler üretilmelidir.

İstanbul un Fethinde Fatih Sultan Mehmet ‘ e yardım eden , Osmanlı Devletine Sepetçi Kasrını Hediye eden Sulukule ve Balat Romanlarına , acı çektiren kentsel dönüşümler yapmamalılıyız.

İrfan Pulcu

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.