Editörün SeçtikleriKentManşetVideo

Rezerv Alan Yasası’ndan ‘rant-İstanbul’a doğru-1: Şişli

0

Video-Haber: Hakan TOSUN

*

Geçtiğimiz yıl, deprem gerekçesiyle yasalaşan “Rezerv Alan” yasasının aslında çok uzun yıllar önce hayatımıza girdiğini ama çeşitli kılıflarla üzerinin örtüldüğünü biliyor muydunuz ?

Yasa çıkmasıyla birlikte ilk olarak İstanbul‘un Üsküdar ilçesi sınırları içindeki Diyanet İşleri Başkanlığı‘nın sahip olduğu  29 Mayıs sitesindeki direnişle kendisini göstermişti. Yaptığımız araştırmalardan sonra bu yasanın geçmişinin aslında eskilere dayandığını yıllardır evlerini ve yaşam alanlarını korumak için mücadele eden Başakşehir belediyesine bağlı Şahintepe’de 2012 yılından beri uygulandığını gördük.

Rezerv Yasası nedir?

9 Kasım’da Kentsel Dönüşüm Yasası olarak da bilinen 6306 Sayılı Kanunda yapılan değişiklikle yerleşim yerlerinin de “rezerv alan” ilan edilebilmesinin önü açıldı. 21 maddelik kanunun öncelikli amacının, afet riski bulunan bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmak olduğu açıklanmıştı.

Yasayla hasar tespit raporlarına dayalı olarak tesis edilen idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında yeni usuller getirildi; yargı süreçleri hızlandırıldı.  Yürütmenin durdurulması talebine ilişkin olarak verilen kararlara itiraz edilememesi hükme bağlandı.

Yeni kentsel dönüşüm yasası çıktı: Rezerv yapı alanındaki tanım değişikliği ne anlama geliyor?
Rezerv alanlar kim(ler) için?

Bunun ilk uygulaması ise 6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşayan Hatay‘ın Antakya ve Defne ilçelerinin tamamının “rezerv alan” olarak ilan edilmesi oldu. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, iki ilçedeki 207 hektarlık bölgeyi rezerv yapı alanı ilan etti. Hatay Barosuna göre bu, 50 bin insanın mülksüzleşme riskiyle karşı karşıya olduğu anlamına geliyor.

İlk rezerv yapı alanı ilanı Antakya ve Defne’de: 50 bin kişi mülksüzleşebilir
Hatay’daki mülk sahipleri endişeli: Sit alanı, riskli ve rezerv alan bilinmezliği…

Mülkiyet tartışmalarına neden olan değişiklikle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) hazırladığı raporda ise İstanbul’daki rezerv alanların yerleri tespit edildi. Rapora göre 6306 sayılı yasa değişmeden önce 22 bin hektarı Kanal İstanbul projesi çeperinde olan toplamda 38 bin 830 hektar büyüklüğündeki bölge rezerv alan ilan edildi. İlan edilmiş rezerv alanlara toplamda 2 milyon 850 bin nüfusun taşınması öngörülürken, İBB tarafından imar planlarına dair açılmış 47 ayrı dava bulunuyor.

‘Rezerv alan’, yıllardır uygulanıyor

Konuyla ilgili görüştüğümüz Şehir Plancıları Odası’ndan Ülgen Şendil1 Mayıs mahallesi, Fikirtepe, Ali Samiyen Stadı, Tozkoparan, gibi birçok örnek olduğunu doğudan batıya İstanbul’un yaklaşık 150 noktasında yasanın yıllardır uygulamada olduğunu” söylüyor.

Rezerv Alan yasasıyla İstanbul-Şişli merkez mahallesindeki taşınmazına Taş Yapı İnşaat tarafından el konulan Sitare Kaftan da “Taş yapı İnşaat’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla iş birliği içinde olduğunu birçok dava açmalarına rağmen mahkemelerin şirket lehine kararlar verdiğini” anlatıyor: “Büyükşehir ve Şişli Belediyesinin çalışmaları durdurmasına rağmen şirket, faaliyetlerine devam ediyor.

Yurttaşlar tepkili: Rezerv alan ilan edilen bölgeye 72 katlı rezidans projesi

Şişli gibi yapı stoğunun ve insan nüfusunun oldukça yoğun olduğu bir bölgede yeni yapılacak olan gökdelenlerle birlikte nüfusun daha da artacağını söyleyen Şişli Kent Konseyi başkanı Şükran Eroğlu ise “Şişli’nin ihtiyacının otopark ve yeşil alan olduğuna, yeni yapılacak yapılarla birlikte ilçenin yaşanmaz bir yere dönüşeceğine” dikkat çekiyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.