İklim KriziManşet

Peru, 50 yılda buzulların yarısından fazlasını kaybetti

0

Yeni hükümet envanterine göre Peru, iklim değişikliği nedeniyle son 50 yılda tropikal buzullarının yüzde 56’sını kaybetti.

Ulusal Buzul ve Dağ Ekosistemleri Enstitüsü’nden (Inaigem), bilim insanları, ülkenin dünyadaki tropik buzulların yüzde 68’ini barındırdığını ve artan sıcaklıkların eriyip taşarak su baskını riski taşıyan yeni dağ lagünlerinin oluşmasına yol açtığını söyledi.

Rapor için, 2020 yılına kadar uydu görüntülerini kullanıldı. 1962’de 2 bin 399 kilometrekarelik buz ve karla karşılaştırıldığında, 2020’de 2 bin 084 buzulun bin 50 kilometre kareye (405 mil kare) indiği tespit edildi.

Himalayalar’daki buzul erimesi son 40 yılda 10 kat hızlandı
İsviçre’deki buzulların hacmi, son iki yılda yüzde 10 azaldı
İklim krizi: Endonezya’daki ‘Sonsuzluk Buzulları’ yok olabilir
İklim krizi: İspanya’nın en büyük buzulu Aneto gelecek 10 içinde yok olabilir

Reuters‘e konuşan enstitü müdürü Beatriz Fuentealba, birçok buzulun kaybolduğu Ancash bölgesinde, 2016’dan 2020’ye kadar, dört yıl içinde yüksek dağ buzullarının neredeyse yüzde 6’sını kaybettiklerini söyledi.

Envantere göre, son dört yılda 164 lagün oluşmuş veya oluşma aşamasında olup buzul lagünlerinin sayısı yaklaşık bin 81 kilometrekareyi kaplayan 8 bin 466’ya ulaştı.

En büyük etkiye neden olan faktör ise, ortalama küresel sıcaklığın artması ve buzulların hızla geri çekilmesine neden olması.

Çevre Bakanı Albina Ruiz, buzulların çekilmesinin doğal dağ ekosistemini etkilediğine dikkat çekerek, “Bu, su rezervlerimizin yarısından fazlasını kaybettiğimiz anlamına geliyor. Daha az kirlilik, daha fazla yeşil alan ve her şeyden önce dağın bize hayat sağladığını kabul ederek, buzulların yıllar içinde kaybolmasını engelleyemesek de kaybolma hızlarını azaltabiliriz” diye konuştu.

Inaigem’den buzul bilimci Mayra Mejía ise ülkede buzulların neredeyse yok olduğu bazı dağ sıralarının bulunduğunu belirterek, 1962’den bu yana buzul yüzeyinin yüzde 99’unu kaybeden Chila’ya dikkat çekti. Bu dağ silsilesindeki buzullar çok önemli çünkü dünyanın en uzun ve en güçlü nehir olan Amazon Nehri’ni doğuran ilk sular bu buzuldan iniyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.