Enerji

Pülümür’de de HES’lere tepki

0

Tunceli’nin Pülümür İlçesi’ne bağlı Şampaşa Deresi üzerinde kurulması planlanan Abdalan regülatörü ve hidroelektrik santral (HES) projesi için önceki gün (9 Kasım) şirket yetkililerinin ve Devlet Su İşleri (DSİ) Tunceli İl Müdürlüğü görevlerinin yapmayı planladığı “Halkı Bilgilendirme Toplantısı”, halkın tepkisi üzerine gerçekleştirilemedi.

Tunceli Emek Gazetesi’nin haberine göre, halkın ıslık ve “Dersim’de baraj istemiyoruz” sloganları üzerine toplantı başlamadan sona erdirildi. Toplantıda gösterim yapacak sunum cihazları itirazlar üzerine kapatıldı ve halk baraj istemediklerine dair imzaya açtıkları ortak metni görevlilere iletti.

Konuyla ilgili Munzur Koruma Kurulu’nun yayınladığı açıklama şöyle:

Bingöl ili, Yedisu ilçesi ve Tunceli ili, Pülümür ilçesi sınırlarında, Şampaşı Deresi (Kabaye  Çayı) üzerinde Yedisu Enerji Elk.Ürt.Ltd. Şti. tarafından kurulması ve işletilmesi planlanan  15,9 MWe /16,56 MW’m  kurulu gücünde ki Proje nin  yüklenicisi  AK-TEL Mühendislik Ltd. Şti dir.

Bizler yapılacak Baraj ve HES’lerin aşağıda belirttiğimiz sonuçlara yol açacağını düşünmekte ve yapılmasına karşı çıkmaktayız.

Yapılacak HES’ler sonucu tünellerden akacak suyun %90’ı bu mesafe boyunca nehir yatağından akmayacak, özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde su debisinin en alt seviyelere düşmesinden dolayı can suyu dahi bırakılamayacaktır. Can suyu olarak bırakılacak miktar bölgedeki  bitki ve hayvan ekosistemini ve yine buna bağlı diğer ekosistemleri ciddi şekilde etkileyecektir. Dolayısıyla can suyu olarak nitelendirilen su miktarı doğal ekosistemin varlığını, sürekliliğini kısa sürede tüketecektir.Yine nehrin su akışındaki azalma kara ekosisteminin ve buna bağlı karasal fauna üzerinde ciddi olumsuzluklar yaratacaktır.Yine inşaat sürecinde yaşanacak yıkım ve tahribat kaya ve orman ekosistemlerinin dengesini alt üst edecektir. Açılacak yollar kanallar doğal ortamı bozacak,ormanlara zarar verecektir.Regülatörün yapılacağı alan Milli Park veya ÖBA olarak belirlenmemiş olsa da buralarda bilimsel çalışmalar yapılmamıştır. Dersim’de ve yakın bölgemizde yapılan baraj ve HES projeleri sadece bitki ve hayvan ekosistemlerine, doğal yaban hayatına değil,  tatlı su ekosistemlerinin de bozulmasına neden olacaktır.

Boşalacak köylerimiz ve yerinden olacak insanlarımız barajların yaratacağı diğer bir sosyal trajedidir. Yerinden olacak insanlarımız kültür ve yaşam ortamlarından kopacak ve bir maceranın içine atılacaklardır.

Bu proje ile birlikte ilimizde yapılan ve yapılmak istenen baraj-HES sayısı 20 dir.Yapılacak bu projeler ile Dersim’de müdahale edilmemiş nehir veya dere kalmayacaktır.Yapılacak her bir baraj yada HES sadece yapılacak alanı etkilemeyecektir. Neredeyse göle dönüşecek ilimiz toprakları üzerinde yaban hayatı ve bitki çeşitliliği her bir barajdan sonra biraz daha yok oluşa yaklaşacaktır.

Baraj ve HES projeleri yerine ekonomik getirisi daha fazla olacak turizm ve üretime dayalı yatırımların yapılması daha anlamlı olacaktır.

Yine HES bölgenin fay hatları üzerinde bulunması deprem riskini de artırmaktadır. İlimizde yaşayan halkımızın ezici çoğunluğunun baraj ve HES projelerine karşı olduğu gerçekliği de ortadayken, devletin halkın bu istemlerine kulaklarını kapaması demokratik kültürümüz açısından da geri bir durumu ifade etmektedir.

(Bianet, Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.