Doğa MücadelesiManşetSivil ToplumYeşil Gündem

Phaselis’e Dokunma Hareketi’ne Doğa Hizmet Ödülü

0
Phaselis

Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi (TODBA), kuruluşunun 100. yılında “2023 Yılı Doğa Hizmet Ödülü”Phaselis’e Dokunma Hareketi’ne verdi.

Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan Phaselis Antik Kenti, koruma kararına karşı yapılaşma tehdidi altında ve gönüllüler, Şubat 2023’ten beri bölgede devam eden hukuksuz çalışmalara karşı mücadelesini sürdürüyor.

Phaselis’e Dokunma Hareketi üyelerinden Erol Malçok, “İnsanların öğrenilmiş çaresizlik içerisinde evinde oturduğu ve ne yapsak bir şey olmuyor dediği bir dönemde, bir yandan depremin yaralarını sarmaya çalışırken, bir yandan da Phaselis’i koruma mücadelesi verdik ve çok iyi yol aldık” dedi. 

Phaselis mücadelesinin herkese umut olduğunu ifade eden Malçok, “Bu mücadelenin üç ayağı var; bilim, hukuk ve aktivizm. Umut eder ve azmedersek başarabiliriz” şeklinde konuştu.

Akdeniz’in doğal ve kültürel mirası tehlikede: Phaselis’te 1. Derece Sit Alanına beton dökülüyor
Phaselis’i betona boğan projeye karşı nöbet başlatıldı
Phaselis’e Dokunma Hareketi’nden bakan Ersoy’a yalanlama

Mahkemeden Phaselis’te yürütmeyi durdurma kararı

Davanın avukatlarından Tuncay Koç, ödül töreninde mahkemenin projeye karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı ve törene katılan çok sayıda Phaselis’e Dokunma Hareketi gönüllüsü ile STK temsilcisi, haberi sevinçle karşıladı.

Phaselis’te Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı projeyle ilgili Mimarlar Odası, bölge halkı ve gönüllülerin açtığı davada Mahkeme, hukuka aykırı bulduğu projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Phaselis

Phaselis’te ne olmuştu?

Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı statüsündeki koruma alanı Phaselis Antik Kenti, iki ayrı plaj işletmesi yapılması için doğal alanların ve tarihi öneme sahip yapıların tahribatı riskiyle karşı karşıya kalmıştı.

20 Şubat 2023’te doğal ve arkeolojik açıdan koruma altındaki alana girişine izin verilen iş makineleri; ateş yakmanın, çadır kurmanın, çivi dahi çakmanın yasak olduğu sit alanına girerek yol açma, yol genişletme ve ağaç kesme çalışmaları yapmıştı.

Toplam 85 bin metrekarelik alanda uygulanması planlanan proje kapsamında kafeterya, otopark, karşılama merkezi, cankurtaran ünitesi, duş ve tuvaletler gibi günlük kullanımlara yönelik yapıların inşası için büyük miktarda betonun yanı sıra, PVC, demir ve alüminyum ve ahşap malzemelerin de kullanılması öngörülüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kafeterya, otopark, karşılama merkezi, cankurtaran ünitesi, duş ve tuvaletler gibi günlük kullanımlara yönelik proje için özel bir inşaat ve restorasyon şirketine ihale verdi. Projeyle ilgili ihale dosyasında yer alan bilgilere göre arazide 2 bin 892 metreküplük derin kazı yapılacak ve bin 139 metreküp beton kullanılacak. Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içinde bulunan arazinin içerisinde tarım arazileri de yer alıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.