Hafta SonuKöşe YazılarıManşetYazarlar

Birlikte sürüyoruz

0

İnanırsanız, çabalarsanız, gayret ederseniz, umut ederseniz, acele etmezseniz, sabrederseniz bir derviş gibi, başarırsınız. Başaramazsanız eğer bu şimdiliktir. Ve yine başaramazsanız da oturup ağlamak yerine, eyleme geçmenin vicdani rahatlığını hissedersiniz. Birlik olmanın, dayanışmanın gücüyle yalnızlığın ve öğrenilmiş çaresizliğin girdabında sürüklenmezsiniz.

Şimdi diyeceksiniz ki neyden bahsediyorsun böyle? Hiçbir çabanın boşuna olmadığını, içerisinde olduğum Phaselis’e Dokunma Hareketi‘nin yakın zamandaki mücadelesi ve başarıları sürecinde görmüş birisi olarak, çok heyecanlandığım bir gelişme üzerine yazdım yukardaki cümleleri. Gelişme Phaselis‘le ilgili değil o sadece bir örnekti. Orada durumlar iyi gidiyor şimdilik.

Duyunca çok sevindiğim iyi haber Almanya‘dan geldi. Sayıları 90 bini aşan ve kamuda çalışan sendikalı taşıma işçileri, iklim krizi eylemlerinde ve grevlerde Fridays For Future ( Gelecek İçin Cumalar ) hareketiyle birlikte hareket etme kararı aldı. Greta Thunberg‘in birkaç yıl önce fitilini ateşlediği iklim krizi için cuma okul kırma ( grev ) eylemi,  dalga dalga tüm dünyaya yayıldı. İklim krizi ve adaletini tüm diğer sorunlardan bağımsız görmeyen bu gençlik hareketi, tam da yukarıda bahsettiğimiz tarzda bir çabayla, her kesimle iletişim kurup mücadelelerine destek vermeye başladı. Bunun bir ayağı da Almanya’da toplu taşıma işçilerinin grevlerine destek verip onlarla bağ kurmaya çalışmak şeklindeydi. İşçiler, fosil yakıt karşıtlığı meselesinden dolayı önceleri bu hareketi kendilerine bir tehdit gibi algılarken, gençlerin iki yıla yayılan çabasıyla bu algı kırıldı. Çünkü FFF hareketi, toplu taşımanın gelişmesinin ve işçilerin özlük haklarını alabilmelerinin önemini savunuyordu. Gelişen toplu taşıma daha az otomobil ve daha az karbon ayak izi demekti. Benzer sonuç alan bir çaba da Pride filminde anlatıldığı gibi 1980’ler İngiltere‘sinde gerçekleşir. O yıllarda İngiltere’de muhafazakar “Demir Leydi” lakaplı Margaret Teacher işbaşındadır. İşçiler ve eşcinseller büyük baskı altındadır. 1984’te Maden İşçileri Ulusal Birliği‘nin düzenlediği greve eşcinseller destek olmaya gider. Başlangıçta önyargılarla karşılaşırlar ancak zamanla çabaları sonuç verir ve bu iki baskı altındaki grup dayanışmayı başarırlar. Tıpkı FFF hareketiyle Wir Fahren Su Sammen ( Birlikte Sürüyoruz ) hareketinin birleşmesi gibi.

Bunlar seni neden bu kadar çok heyecanlandırıyor diye düşünebilirsiniz? Yıllardır kapitalizm, böl, parçala ve yönet taktiğini çok iyi kullandı. Toplumsal muhalefetin ve iklim hareketinin değişik kesimleri bir araya gelmekte hep zorlandı. Aslında bir ekosistem gibi birbirine bağlı olan bu hareketlerin tek boyutluluğu çoktan aşması gerekiyordu. Çünkü, sorunların hepsinin kaynağını erkek egemen, hiyerarşik toplumsal yapı oluşturuyor. Bu hiyerarşik yapıyı çözüp sosyal ekolojik bir toplum inşa etmek tüm muhalif kesimlerin bir araya gelmesiyle mümkün…

Gelin yaşamın tüm alanlarında canlı-cansız tüm nesneler için birlikte sürelim!

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.