Doğa MücadelesiManşetVideo

Phaselis’i betona boğan projeye karşı nöbet başlatıldı

0

Antalya‘nın Kemer ilçesinde bulunan ve 1’inci Derece Arkeolojik SİT Alanı olan Phaselis‘te halk plajı yapımı için iş makinelerinin çalışmaları sürerken doğal ve kültürel mirasa sahip çıkmak isteyen aktivistler, burada bir nöbet başlattı.

“Halk plajı inşaatını durdurmak için artık nöbet tutmak kaçınılmaz hale geldi” diyen Phaselis İnisiyatifi gönüllüleri, Bostanlık ve Alacasu koylarında işletme değil koruma istediklerini dile getirerek, antik kente yapılacak halk plajı tesisi projesinin durdurulmasını talep etti.

8 Nisan’da Kültür ve Turizm Bakanlığı‘nın halk plajı projesinin inşaat çalışmalarının başlayacağı bilgisini alan Phaselis’e Dokunma Hareketi gönüllüleri, Bostanlık Koyu’na gitti.

Aktivistler burada alanın arkeolojik açıdan değerine ve Milli Park olmasına rağmen ormanda ağır iş makinesi, kepçe ve ağır tonajlı bir kamyonun çalıştığını gözlemledi.

‣ Akdeniz’in doğal ve kültürel mirası tehlikede: Phaselis’te 1. Derece Sit Alanına beton dökülüyor

Suç duyurusunda bulunuldu

Phaselis’in korunmasını savunan gönüllüler, ihale yapılacak olan projenin ihale tabelasının çevrede bulunmaması üzerine çalışanlardan izin kağıtlarını talep etti. Çalışanların herhangi bir izin kağıdı gösterememesi üzerine çağrılan jandarma ekiplerinin de izin kağıdı talep etmesi sonucu, çalışanların bir yerlere telefon etmeye başladığı görüldü.

Bunun üzerine Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu‘nun kararı mesaj ile çalışanlardan birine gönderildi. Karara göre 1’inci Derece Arkeolojik SİT alanı olan bu bölgede yapılacak herhangi bir çalışmada müze müdürlüğünden ve kazı başkanlığından yetkili kişilerin gözetimi olması gerekirken çalışanların yanında hiçbir yetkili bulunmuyordu.

Gönüllüler, projeye dair ihalenin tarafları bedeli, tarihi ve ihalenin sayı numarasını da bildiren tabelanın da çalışma alanında bulunmaması nedeniyle jandarmaya SİT alanında usulsüz çalışma yapıldığına dair suç duyurusunda bulundu.

‣ Phaselis için halktan Koruma Kurulu’na uyarı: Sorumluğunuzu yerine getirin

Yetersiz arkeolog denetimi

Aktivistler, buna rağmen bir süre sonra çok sayıda inşaat işçisinin Phaselis Bostanlık Koyu’na gelerek kazı yapmaya başladığını belirtti. Kurul kararına göre hem müze hem kazı başkanlığından birer tane arkeolog nezaretinde çalışma yapılması gereken çalışanlara, sadece müzeden bir görevli eşlik ediyordu. Hareket üyeleri projenin revize edilmiş planını görmek istese de bu plan gösterilmedi.

Phaselis’e Dokunma Hareketi aktivistleri, “şirket işçilerinin alanın doğal ve özgün peyzajına zarar vererek kazı çalışmalarını sürdürdüğünü” ifade etti.

‣ Phaselis’te yasa dışı inşaat sürüyor, halk ayakta: Suç duyurusu ve Koruma Kurulu’na başvuru yapıldı

Asırlık ağaçlar tehlikede

Oldukça yaşlı olduğu görülen bir ağacın köküne zarar verecek şekilde çalışma yapılması hareket üyelerinin tepkisini çekti.

Ayrıca temeli kazılan bir binanın yapımı aşamasında bazı asırlık ağaçların kesilmesi gerektiği ortaya çıktı. Aktivistler bu durumu kayıt altına alarak protesto etti. Alanın çok hassas ve değerli olması nedeniyle bu inşaat çalışması sırasında daha büyük zararlara neden olunabileceğini gören hareket üyeleri bu inşaat çalışmasını yakından izleyeceklerini belirtti.

Hareketin gönüllülerine göre, bunlar yaşanırken Phaselis Bostanlık Koyu’nun arkasındaki ormanlık alanda sabahtan itibaren çalışmaya başlayan iş makinaları, arkeolog denetiminde olmaksızın yokken doğal örtüye zarar verecek şekilde çalışma yaptı.

You may also like

Comments

Comments are closed.