COP28Manşet

[COP28] Zirvenin başkanı Jaber’in şirketi petrole yatırım yapmaya devam edecek

0
COP28 - Sultan Al Jaber
Fotoğraf: Kamran Jebreili / AP

Birleşik Arap Emirlikleri‘nde (BAE) düzenlenen COP28 İklim Zirvesi’ne başkanlık eden aynı zamanda BAE’nin ulusal petrol ve gaz şirketi ADNOC‘un CEO’su olan Sultan Al Jaber, ADNOC’un fosil yakıtlara olan talebi karşılamak zorunda olduğu için petrol ve gaz üretimine yaptığı rekor yatırıma devam edeceğini duyurdu.

Al Jaber, zirvede fosil yakıtlardan “uzaklaşmaya” yönelik küresel bir anlaşmayı koordine etmişti.

‣ İklim Zirvesi COP28’in başkanı Al Jaber, petrol ve gaz filosunu genişletiyor
‣ COP28’in başkanı petrol şirketi CEO’su Al Jaber oldu: Ya kenara çekilsin ya istifa etsin!

‘Mevcut enerji sistemini karbonsuzlaştırmak gerek’

Al Jaber aynı zamanda Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nin, küresel sıcaklık artışlarını sanayi öncesi seviyelerin 1.5C altında sınırlamak için gerekli olan net sıfır sera gazı emisyonlarına ulaşıldığında bile dünyanın 2050 yılında hala az miktarda fosil yakıta ihtiyaç duyacağına dair bulgularına atıfta bulundu.

“Yeni enerji sistemini inşa ederken mevcut enerji sistemini karbonsuzlaştırmak” gerektiğini belirten COP28 Başkanı, ADNOC’un hidrokarbonlarının diğer kaynaklara göre daha verimli ve daha az sızıntıyla çıkarıldığı için daha düşük karbonlu olduğunu savundu:

“Benim yaklaşımım çok basit: Düşük karbonlu enerjinin sorumlu ve güvenilir bir tedarikçisi olarak hareket etmeye devam edeceğiz ve dünya en düşük maliyetle en düşük karbonlu varillere ihtiyaç duyacak.”

‘BAE emsal teşkil etmeli’

“Dünyanın en büyük beşinci petrol rezervine sahibiz ancak bu kaynakları kullanmıyoruz” diyen Sultan Al Jaber, ADNOC’un yatırımın üretimi arttırmak yerine mevcut üretim seviyelerini korumak için kullanacağını ve şirketin potansiyel fosil yakıt üretim kapasitesinin çoğundan vazgeçtiğini söyledi.

Fosil Yakıt Anlaşması İnisiyatifi‘nin direktörü Harjeet Singh‘e göre, iklim zirvesine başkanlık eden ülke olarak BAE’nin emsal teşkil etmesi gerekiyor: ” Zengin ülkelerin Paris Anlaşması‘nın ruhunu yerine getirmek için somut adımlar atması gerekiyor. Aksi takdirde Dubai’deki iklim konferansında zorlukla elde edilen kararlara gölge düşecektir.”

Oil Change International‘da sektör lideri olan David Tong da Al Jaber’in COP28’den çıkan uzlaşıyı şirkette uygulaması ve petrol ve gazdan uzaklaşması gerektiğini söylüyor.

‣ [COP28] Sonuç metni onaylandı: Alkışlar ve eleştiri yağmuru altında fosil yakıtlar ilk kez metinde
‣ [COP28] Zirveye katılan her dört milyarderden birinin serveti çevreyi kirletici endüstrilerden…

Ne olmuştu?

Uzun müzakerelerin ardından COP28, “enerji sistemlerinde fosil yakıtlardan adil, düzenli ve hakkaniyetli bir şekilde uzaklaşmaya katkıda bulunma, bu kritik on yılda eylemi hızlandırma, böylece bilime uygun olarak 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşma” çağrısında bulunan küresel anlaşmayla sona ermişti.

Nihai metinde ülkeler arasında pek çok tartışmanın kaynağı olan ‘aşamalı olarak kaldırma’ ve ‘aşamalı olarak azaltma’ sözcüklerinden kaçınıldığı ve bunun yerine fosil yakıtlardan ‘geçiş’ ihtiyacına atıfta bulunulduğu görülüyor.

COP28 zirvenin sona ermesiyle 30 yıldır devam eden iklim görüşmelerinde ilk kez tüm fosil yakıtların geleceğini ele alan küresel bir karar alınmış olsa da iklim uzmanları ve iklim aktivistleri anlaşmanın iklim krizinin en kötü etkilerini bertaraf etmeye yetmeyeceğini ve gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaç duyduğu finansmanın sağlanmamasını eleştiriyor.

Al Jaber ise iş insanı ve petrol şirketi başkanı olarak konumunun anlaşmanın gerçekleşmesine yardımcı olduğunu savundu.

[COP28] ‘Fosil yakıtlar için sonun başlangıcı, Türkiye dönüşümü yakalamalı’
‣ [COP28] İklim Zirvesinin iklim değişikliğine etkisi ne oldu?

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.