COP28Manşet

[COP28] İşte fosil yakıtlar konusunda ülke pozisyonlarının ‘gündelik dile’ tercümesi!

0

Fosil yakıtların aşamalı olarak durdurulmasına ilişkin dün gece yapılan Küresel Stok Sayımı müzakerelerinde söylenenleri, Oil Change International‘ın küresel politika kampanyası yöneticisi Romain Ioulalen, “normal insan diline” çevirdi.

Iolalen’in sosyal medya hesabında paylaştığı ve müzakerelere katılan ülke ve kişilerin ifadeleriyle ilgili acımasız (ama gerçek) ve esprili özeti şöyle:

IRAK: Fosil yakıtların aşamalı olarak ortadan kaldırılması ekonomimizi mahveder. Bu benim için büyük bir hayır.

AB: Fosil yakıtlarla ilgili ‘laf salatanız’ yeterince iyi değil, biz daha iyi, bilime dayalı bir laf salatası istiyoruz.

RUSYA: Hayır! Doğal gaz şahane ve bizim buna ihtiyacımız var.

SAMOA: Eğer fosil yakıtları aşamalı olarak sonlandırmazsak, kelimenin tam anlamıyla yok olacağız. Ortadan kaybolmamayı çok isteriz.

SUUDİ ARABİSTAN: Paris Anlaşması emisyonlarla ilgili, emisyonların kaynaklarıyla değil. Çok sayıda emisyon kaynağımız (fosil yakıtlar) var, dolayısıyla bunları satmaya devam etmeyi çok istiyoruz.

KANADA: Yani biz bir petrol devletiyiz ama aynı zamanda iyiyiz, bu yüzden fosil yakıtları aşamalı olarak bırakmaya razıyız. Ancak petrol ve gaz endüstrimiz CCS’yi gerçekten seviyor, dolayısıyla biz de onu seviyoruz.

ABD: Hepimiz Columbia hukuk fakültesine gittik, o yüzden gelin size uluslararası hukuku öğretelim, sizi aptallar.

UMMAN(Arap grubu): Petrol üretmeye devam etmeyi gerçekten neden istediğimi size açıklamak için sektörel hedefler konusunda karmaşık bir dil kullanmama izin verin.

AVUSTRALYA: İklim değişikliğini çok yakın zamanda önemsemeye başladık ama tonlarca kömür ve gaz ihraç ediyoruz, bu yüzden fosil yakıtlardan bahsetmeden hırstan bahsedeyim.

MISIR: Fosil yakıtlardan uzaklaşmak için çok miktarda paraya ihtiyacımız olacak.

VATİKAN (Papalık): Papa Francis, fosil yakıtları aşamalı olarak ortadan kaldırmamız gerektiğini söyleyen bir kripto-komünisttir, o yüzden bunu yapalım.

(BAŞKAN: “Kısa” müdahalelerde bulunmak için söz almak isteyen 40 partinin listesini size okuyarak ruhunuzu ezeyim.)

ZAMBİYA:  Hiç para sağlamadığınız halde bizden fosil yakıtları aşamalı olarak kaldırmamızı isteyecek kadar küstahsınız. Önce aşamalı olarak vazgeçip ödemeye ne dersin, sonra konuşuruz.

İSVİÇRE: “Çevresel Bütünlük Grubu” adlı bir gruba başkanlık ediyoruz çünkü sizden daha iyiyiz. Fosil yakıtları aşamalı olarak bırakmak istiyoruz, ancak sorun olmazsa paramızı korumak istiyoruz.

(BAŞKAN: Hey, geç oldu, hepimiz dünyanın en büyük gaz santraline bakan aşırı pahalı otel odalarımıza dönmek istiyoruz, o yüzden lütfen kısa tutabilir misiniz?)

BREZİLYA: Dünyanın dördüncü büyük petrol üreticisi olacağız ve OPEC+‘ya katılacağız ama Lula Küresel Güney’in kahramanı olmak istiyor o yüzden izin verin ABD’ye bağırayım.

FİJİ: Gerçekten ayrılmak istiyorum o yüzden 20 dakikalık bir konuşmayı 30 saniyeye sığdırayım. Ayrıca lütfen bizi öldürmeyin ve fosil yakıtları bir an önce sonlandırın.

HİNDİSTAN: Lanet olsun Küresel Kuzey, bana ne yapacağımı söyleme.  Ayrıca Başbakanımız, Hindistan’ın kömür baronlarıyla gerçekten iyi bir dost, bu nedenle bu sürecin aşamalı olarak durdurulması konusunda pek de kızgın değiliz.

EKVADOR: Çok fazla petrolüm var ve şu anda referandum meselesi benim için biraz garip, bu yüzden onun yerine ormanlardan bahsedeyim. Ormanlar gerçekten çok iyi.

ÇİN: Hepiniz çok tatlısınız. Gerçekten enerji sektörümü nasıl yöneteceğimi bana anlatacağınızı mı sanıyorsun? Güneş panellerimi satın alın, rahat rahat kömür yakayım, teşekkürler.

KOLOMBİYA: Yeşil STK’lar artık bizi seviyor! Fosil yakıtlara lanet olsun! HayatI seç! #yolo

ŞİLİ: Çok fazla lityumumuz var. Yenilenebilir enerji kaynakları ve elektrikli araçlar DA çok fazla lityuma ihtiyaç duyuyor. Bu bir eşleşme! Fosil yakıtları yenilenebilir kaynaklarla değiştirmeye ne dersiniz?

PAKİSTAN: Glasgow‘da kömürü aşamalı olarak azaltmayı kabul etmemiz konusunda zorbalığa uğradık, lütfen bizi rahat bırakır mısınız?

JAPONYA: Kelimenin tam anlamıyla dünyada elektrikli araçlara yatırım yapmayan tek otomobil üreticisine sahibiz, bu nedenle Toyota’nın hibrit SUV’larını “Paris’e Hizalanmış” olarak adlandırabilseydik harika olurdu.

MARSHALL ADALARI: Paris Anlaşması’nın 1,5C sınırını savunmak için deli gibi mücadele ettik ve sizin umursamadığınız çok açık. Lütfen artık fosil yakıtları aşamalı olarak bırakır mısınız?

TÜRKİYE: Yenilenebilir enerji mi? Hiç duymadım.

KENYA: McKinsey, Başkanımıza bizi Avrupa hayırseverliği nezdinde gerçekten popüler kılmak için yenilenebilir enerji kaynakları hakkında konuşmamız gerektiğini söylüyor, işte bu kadar.

PALAU: İşte benim için yapabileceğiniz iki şey:
1) Fosil yakıtları bir an önce aşamalı olarak sonlandırın
2) CC’leriniz ve diğer saçma teknolojilerinizle bizi dolandırmaya çalışmayı bırakın

BAŞKAN: Evet, eğlenceliydi. Son dört saati yalnızca 78 kez ifade edebileceğiniz pozisyonları tekrarlayarak geçirdiğiniz için teşekkür ederiz.

Hepimiz nihai kararın Çin, ABD ve AB tarafından verileceğini biliyoruz, bu nedenle burada ne yaptığımızdan emin değiliz.

 

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.