Petrol şirketlerinin medyayı manipüle ettiği belgelendi

ABD Temsilciler Meclisi'nin yayımladığı belgeler, petrol şirketlerinin gazetecileri nasıl manipüle ettiğini ve medyayı nasıl etkilediğini ortaya koyuyor.

ABD Temsilciler Meclisi Denetim Komitesi, petrol ve gaz endüstrisinin iç yazışmalarını içeren 4 bin 700 belgeyi kamuoyuna sundu. Bu belgeler, ExxonMobil gibi büyük petrol şirketlerinin gazeteciler üzerindeki etkisini ve medyayı nasıl manipüle etmeye çalıştığını ortaya koyuyor.

The Nation’ın aktardığına göre 2016 yılında Reuters‘ın Houston büro şefi ile ExxonMobil medya ilişkileri yöneticisi Alan Jeffers arasında geçen bir e-posta yazışması, bu manipülasyon stratejilerinin bir örneği olarak öne çıkıyor. Jeffers, ExxonMobil’in iklim değişikliği konusundaki yanlış bilgilendirme kampanyalarını ifşa eden haberlerin yayımlanmasını engellemeye çalışıyordu.

Bu belgeler, petrol şirketlerinin gazetecileri nasıl manipüle ettiğini ve medya stratejilerini nasıl oluşturduğunu gösteriyor. İç yazışmalar, şirketlerin hangi haberlerin yayımlanmasını istediklerini ve hangi gazetecilerle daha yakın ilişkiler kurmaya çalıştıklarını ortaya koyuyor.

Örneğin, BP‘nin 2021 yılında Wall Street Journal‘da yayımlanacak bir röportaj için hazırladığı beş sayfalık bir notta, gazetecinin geçmişte BP ile ilgili adil ve dengeli haberler yaptığı belirtiliyor. Shell’in 2018 yılında bir Seattle Times muhabirinin karbon fiyatlandırması konusundaki sorusuna yanıt olarak muhabirle gayri resmi bir görüşme yapma çabası da belgelerde yer alıyor.

Petrol ve gaz endüstrisi, yaklaşık yüz yıldır medyadaki imajını kontrol etme çabası içinde. 1970’lerde Mobil Oil Corporation, The New York Times’ın görüş bölümünde ürünlerini ve görüşlerini tanıtan reklamlar yayımlamaya başladı. Bu reklamlar daha sonra “advertorial” olarak bilinen formatta hazırlandı. Ancak, 2015 yılında InsideClimate News ve Los Angeles Times tarafından yayımlanan haberler, ExxonMobil’in onlarca yıldır iklim bilimini inkar etme kampanyasını ifşa etti ve petrol şirketlerinin medyadaki imajı zedelenmeye başladı.

Petrol şirketleri, 1,5°C hedefi için 2030’lara kadar üretimlerini en az yarı yarıya düşürmeli
Yenilenebilir enerji küresel elektrik üretiminin üçte birini geçti
ABD, iklim tahrifatçısı Exxon’un Türkiye ile işbirliğini ‘teşvik ediyor’

Bugün, medya sektöründe çalışan gazeteciler zor günler geçiriyor. 2024 yılında ABD’de 500’den fazla gazeteci işini kaybetti ve birçok ödüllü haber kuruluşu kapandı. Bu durum, petrol şirketlerinin medya üzerindeki etkisini artırıyor. Bloomberg, Reuters, Politico, The Washington Post ve The New York Times gibi büyük medya kuruluşları, petrol şirketlerinden aldıkları reklam gelirleriyle ayakta kalmaya çalışıyor. Bu, medya kuruluşlarının petrol şirketleri hakkında daha olumlu haberler yapmalarına neden olabilir.

ABD Temsilciler Meclisi Denetim Komitesi’nin yayımladığı belgeler, gazetecilerin petrol şirketleriyle olan ilişkilerini ve bu şirketlerin medya üzerindeki etkisini anlamaları açısından önemli dersler içeriyor. Uzmanlar gazetecilerin, petrol şirketlerinin manipülasyon stratejilerini bilerek ve bu stratejilere karşı bilinçli olarak hareket etmeleri gerektiğinin altını çiziyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR