Manşetİklim KriziKültür-Sanat

Petrol şirketi ile sponsorluk anlaşması yapan Coldplay’e tepki: Kullanışlı aptallar

0
Dünyaca ünlü rock grubu Coldplay’in geçen hafta Finlandiyalı petrol şirketi Neste ile tur emisyonlarını yarıya indirmek için bir sponsorluk anlaşması yaptığını açıklamasının ardından “yeşil yıkama için kullanışlı aptallar” olarak nitelendirildi. 

Neste , dünyanın en büyük sürdürülebilir biyoyakıt üreticisi olduğunu iddia ediyor , ancak Friends of the Earth tarafından yapılan bir araştırmaya göre, firmanın palm yağı tedarikçileri 2019 ile 2020 yılları arasında Endonezya ve Malezya gibi ülkelerde en az 10.000 hektar ormanı yok etti.

Guardian‘a konuşan Transport and Environment (T&E) kampanya grubunun  kıdemli direktörü Carlos Calvo Ambel şunları söyledi: “Neste, kendi ününe zarar verecek şekilde, dalga geçer gibi Coldplay’i kullanıyor . Bu, Chris Martin ve hayranlarını dehşete düşürecek türden bir ormansızlaşmayla bağlantılı bir şirket. Çok geç değil, şimdi Neste ile olan ortaklıklarını bırakmalılar ve bunun yerine gerçekten temiz çözümlere odaklanmalılar.”

Gruptan açıklama: Hedeflerimize bağlıyız, üzerinde çalışıyoruz

Coldplay’in emisyonlarını azaltma taahhüdünün iyi niyetli olduğundan şüphe duymadığını belirten Ambel, “Ancak ormansızlaşmayla bağlantılı bir şirketle ortaklık yapmak, onları yeşil yıkama için kullanışlı aptallar haline getiriyor” dedi.

Ödüllü rock grubu, Martin’in geçen yıl bir röportajlarında, turnelerinin ​​emisyon rekorlarına karşı verilen tepkiyi” haklı çıkardığını kabul etmiş ve ayak izlerini küçültme planları yaptığını açıklamıştı.  

Grup, turnede önce de çevreye faydalı bir yöntem” bulana kadar turneye çıkmayacaklarını duyurmuştu.

Nick Cave, Alexandra Palace'ta Idiot Prayer yapıyor - bunun gibi canlı yayınlanan konserlerin sürdürülebilirliği iyileştirmeye yardımcı olabileceği umulmaktadır.

 

Buna göre, grubun kinetikle çalışan bir dans pisti ve diğer “yeşil” özellikler  içeren hali hazırda yaptıkları dünya turunda satılan her bilet için bir ağaç dikilecek.

Gruptan yapılan açıklamada, “Bu turu duyurduğumuzda, mümkün olduğu kadar sürdürülebilir ve düşük karbon etkisine sahip olması için elimizden gelenin en iyisini yapacağımızı ancak bunun devam eden bir çalışma olacağını söylemiştik. Bu hedefimize hala bağlıyız.  Henüz her şeyi tamamladığımızı iddia etmiyoruz” denildi.

Biyoyakıt ürünlerinin tedarikçisi olarak Neste’yle anlaşmadan önce üretimlerinde herhangi bir işlenmemiş malzeme, özellikle de hurma yağı kullanmadıklarının garantisini aldıklarını belirten grup, “Hala, yemeklik yağ ve odun hamuru üretiminden kaynaklanan yan ürünler gibi yalnızca yenilenebilir atık ürünleri kullandıklarını düşünüyoruz” dedi.

Neste’nin sözcüsü Hanna Leijala da firmanın operasyonlarında  sürdürülebilirlik ihlali yaptıkları eleştirilerini kabul etmediklerini söyledi:

“Coldplay ile yaptığımız işbirliği için hammadde olarak geleneksel hurma yağı kullanılmadı. Neste, geleneksel palm yağının payını 2023’ün sonuna kadar küresel yenilenebilir hammadde girdilerinden çıkarmayı planlıyor.”

Çevre aktivistleri: Kullanılmış yağ sürdürülebilir değil

Şu anda ham palm yağı , firmanın yakıt girdilerinin %7’sini oluşturuyor . Jet yakıtı, kullanılmış yemeklik yağ, hayvansal yağlar ve diğer atık ve kalıntılardan harmanlanıyor.

Ancak Neste, jet yakıt karışımının yüzde kaçının hurma yağ asidi distilatlarından ( PFAD’ler ) oluştuğunu söylemeyi reddediyor ve “sözleşme ve rekabet nedenlerini” öne sürüyor. PFAD’ler, Birleşik Krallık, Almanya ve çoğu AB ülkesi tarafından hurma yağının rafine edilmesinin bir yan ürünü olarak kabul ediliyor, ancak Finlandiya’da bu kabul edilmiyor.

Coldplay'den Chris Martin ve Massive Attack'tan Robert del Naja, diğer adıyla 3D.

 

T&E  ise AB malzemelerinin çoğunun Endonezya, Malezya ve Çin gibi ülkelerden ithal edildiğini ve kullanılmış yemeklik yağının sürdürülebilir olarak değerlendirmenin “şüpheli” olduğunu savunuyor. AB’nin kullanılmış yemeklik yağ için yüksek fiyatları  tağşişi teşvik ediyor ve AB denetçileri, Avrupa’nın bu ithalatın kaynağını doğrulama kapasitesini eleştiriyor.

BMW de sponsor

Coldplay’in dünya turu, gösterilere güç sağlamak için 40 şarj edilebilir elektrikli araç pili sağlayan BMW ile işbirliği yaptığı için ayrıca eleştiriliyor.

Sum Of Us’ın kıdemli kampanya yöneticisi Eoin Dubsky, “BMW, AB’nin araçlar için sıfır emisyon projeksiyonunu için 2035’in son tarih olmasını engellemek üzere yaptığı kulislerde Coldplay’i de kullanıyor” diyor. Grup ise açıklamasında diğer elektrikli otomobil üreticilerine başvurdukları ancak  “Yardım etmeyi teklif eden firmanın BMW olduğu” belirtildi.

Grup, “Elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ve bunu nasıl daha iyi yapabileceğimize dair önerileri her zaman gerçekten memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.