İklim KriziKültür-SanatManşet

Greta Thunberg ‘yeşil yıkama’ gerekçesiyle Edinburgh Kitap Festivali’nden çekildi

0

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Edinburgh Uluslararası Kitap Festivali’nde katılacağı etkinliğe gitmekten vaz geçti.

Fuarın bir sponsorunun fosil yakıtlara yaptığı “ağır” yatırımlar nedeniyle festivali “yeşil yıkama” ile suçlayan Thunber, festivalin web sitesinee yaptığı açıklamada, “Bir iklim aktivisti olarak, fosil yakıt endüstrisine büyük yatırımlar yapan Baillie Gifford‘un sponsorluk yaptığı bir etkinliğe katılamam” dedi.

Thunberg, 13 Ağustos’ta “Dünyayı Değiştirmek İçin Çok Geç Değil” başlıklı etkinlikte konuşma yapacaktı. 3 bin kişilik Playhouse tiyatrosunda gerçekleşmesi planlanan etkinliğin biletleri ise 24 saatten kısa sürede tükenmişti. .

Thunberg, sık sık fosil yakıt tesislerinde düzenlenen protestolara katılıyor ve bu yüzden de gözaltına alınıp yargılanıyor.

İklim aktivisti Greta Thunberg, Lützerath’den polis zoruyla uzaklaştırıldı
Greta Thunberg, Norveç’te ‘hükümet kapatma’ eyleminde gözaltına alındı
Greta Thunberg’e ‘polise itaatsizlikten’ para cezası

Festival yönetimi: Bizim de kendi ilkelerimiz var

İngiliz yatırım firması Baillie Gifford ve festival direktörü Nick Barley ise yaptıkları anlaşmayı savundu. Barley, “Greta’nın 13 Ağustos’ta bize katılmayacağı için hayal kırıklığına uğrasam da kararına tamamen saygı duyuyorum. Onun toplumun her alanında ilerleme hızının yeterli olmadığı görüşünü paylaşıyorum ancak kendisini ilkelerine bağlı kaldığı için alkışlarken, biz de kendi ilkelerimize bağlı kalmalıyız.

Kitap Festivali, iklim acil durumu da dahil olmak üzere bugün insanlığı etkileyen temel sorunlar hakkında bir tartışma ve tartışma platformu sağlamak için var.

Bir hayır kurumu olarak, Baillie Gifford gibi kuruluşların uzun vadeli desteği olmasaydı bu platformu sağlayabilecek durumda olmazdık.”

“Kitap Festivali, iklim acil durumu da dahil olmak üzere, bugün insanlığı etkileyen kilit meseleler hakkında bir tartışma ve tartışma platformu sağlamak için var.”

Festivale 19 yıldır sponsor olan Ballie Gifford da “önemli bir fosil yakıt yatırımcısı” olduğunu yalanlayarak “Müşterilerimizin parasının sadece yüzde ikisi fosil yakıtlarla  ilgili bazı işleri olan şirketlere yatırılıyor ” dedi.

Covid-19 dönemindeki kayıpları ve bilet satışlarındaki “travmatik” düşüş, festival organizatörlerini, katılımı ve mali durumu kurtarmak için Booker ödülü kazananlarının ve Thunberg’in katılımlarına bel bağlamasına neden olmuştu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.