Ekolojik Yaşam

“Pet şişe mi, cam şişe mi?”

0

sumatarasiSoru

Sevgili Güneşin,

Ekoloji bilinci gelişmiş ve tüketmeyi hiç sevmeyen biri olarak dışarıda su almamaya çalışıyorum, yanımda mataramla geziyorum. Ama malum mataranın boyutları belli. Bazen dipsiz sokaklarda susuz kaldığım oluyor ve dışarıda su almak zorunda kalıyorum. Eh artık musluktan da su içemiyoruz bir başka memleketimizde. (İstanbul’dan yazıyorum.)

Cam şişede satılan suların daha sağlıklı olduğunu duydum ama çevreye ne kadar sağlıklı bilemedim. Cam şişelerin geri dönüştürülebildiğini biliyorum ama sanki daha çok kaynak tüketilerek üretiliyor gibi geliyor.

Pet şişeler mi cam şişeler mi şu fani dünyaya braktığımız ayak izimizi küçültür?

Sevgiler,

Çölde Leyla arayan Mecunun

Yanıt

Sevgili Çölde Leyla arayan Mecnun,

Sokağa çıkarken yanında mataranla su taşıman gerçekten çok “eko” bi davranış. Tebrikler. Keşke yanında bir de kahve kupası taşısan da gittiğin yerlerde kendine ait kahve kupasıyla çay-kahve içsen. Ve keşke herkes böyle yapsa.

Pet şişe veya cam şişe sonuçta eğer depozitosuz ise çöp oluyor maalesef. Üstelik camın da, geri dönüştürülmesi pek bir zahmetli. Bazı yerlerde renklerine göre ayrıştırılmadığı için ekstradan iş gücü de gerekiyor yanılmıyorsam.

Zaten, ben bu geri dönüşüm hadisesine şahsen kılım. Pek hazzetmiyorum. Sırtımı da geri dönüşüme yaslamıyorum. Yani “bu plastikleri alıyorum ama bakııın, dönüştürüyorum” gibi laflara da karnım tok. Yani pet şişe veya cam şişe hepsi çöp oluyor büyük oranda, geri dönüştürülünce de bu kez enerji açısından bir açık çıkıyor ortaya. Kısacası ayak izi mevzusunda burada dürüst olmak gerek. Bunun kaçışı yok.

Sen söyleyince düşündüm: eğer sokakta suyun bitiyorsa, su sebili olan bir yere girip doldur mataranı. Su sebili olan yerler listesi yapmaya başlayabilirsin mesela (bizimle de paylaşsan ne güzel olur). Pek çok yerin bekleme salonunda var. Ya da güzergahın üzerinde tanıdıkların evleri / ofisleri falan varsa onları ziyaret edebilir ve mataranı da doldurabilirsin. Amman dikkat et, sana su servisi yapacağız diye küçük bir pet şişeyi açıp boşaltmasınlar matarana…

Bir ufak not, yanında küçük bir kuartz kristali taşırsan ve çok susadığında ağzına atarsan susuzluğunu kesiyor. En yakın su sebiline kadar seni kurtarıyor…

Bol şifalı sular diliyorum…

Güneşin

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.