İklim KriziManşet

Araştırma: Güneşi karartmak (da) Antarktika’nın buzlarını kurtaramaz

0

Yeni bir araştırma Güneş’i karartmak ve benzeri jeomühendislik önlemlerin, Antarktika’daki buzların erimesini önlemek için yeterli ve (gerekli) olmadığını ortaya koyuyor. Araştırmayı yapan bilim insanlarına göre en etkili yol ise karbon emisyonlarını azaltmak.

Kuzey Yarımküre‘nin yaz aylarını kasıp kavuran yangın felaketleri, seller ve diğer aşırı hava olaylarının yaşandığı bir dönemde, iklim krizine son çare olarak bazı teknolojik gelişmeler ortaya atılıyor. İklim kaynaklı felaketler şiddetlendikçe, potansiyel olarak tehlikeli çözümleri denemeye ilişkin teşvikler de artıyor. Ancak yeni modeller, güneşi karartma gibi riskli önlemlerin, artık Antarktika‘yı kurtarmak için yeterli olmadığını gösteriyor.

ABD’de, nükleer füzyon yoluyla ikinci kez enerji üretildi
Nükleer füzyon tartışmaları: Çok geç kalındı, dikkatleri acil yapılması gerekenlerden uzaklaştırıyor

ScienceAlert’ın aktardığına göre, Bern Üniversitesi’nden Johannes Sutter “Küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutma fırsatı hızla tükeniyor” dedi. Teknik önlemlerin acilen alınması gerektiğini düşünen Sutter ve meslektaşları, güneşi karartmanın iklim krizine nasıl bir etkisi olabileceğini incelemeye karar verdi.

‣ Antarktika’nın kritik eşiği: Isınmayı 2℃’nin altında tutamazsak geri dönüşü olmayan değişimler yaşanacak

Güneşi karartmak tek başına çözüm değil

Bölge zaten kışın ortasında olmasına rağmen endişe verici miktarda buz kaybediyor. Bu, Batı Antarktika buzullarını yerinde tutan deniz buzunun azalmasını içeriyor. Buzulların erimesi, halihazırda beklenenden daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor ve zaten vahşi yaşamı tahrip ediyor.

‣ Antarktika’daki ısınma gezegeni nasıl etkiliyor?

‣ Araştırma: Antarktika’da görülen iklim aşırılıklarının sonuçları küresel olacak

‣ Antarktika buzulları tahminlerin iki katı hızla eriyor

Araştırmacılar, Batı Antarktika‘nın erimesinin, metrelerce deniz seviyesi yükselmesine neden olacağını ve ardından denizin içine giren fazla tatlı suyun, zaten yavaşlayan okyanus akıntılarının çöküşüne katkıda bulunacağına dikkat çekiyor.

‣ ‘Antarktika’daki deniz buzlarını kaybetmek, canlılığı da kaybetmek demek’

Sutter ve meslektaşları; yüksek, orta ve düşük emisyon yolları altında buzul levha koşullarını ve dört farklı stratosferik aerosol püskürtme senaryosunu simüle etti. Araştırmacıların modellemesi, 2050 yılına kadar milyonlarca ton sülfür dioksit püskürtme yoluyla güneşi karartmanın buz kaybını geciktirebileceğini, ancak bu yöntemin yalnızca karbonsuzlaşma ile bir arada ve yalnızca orta veya düşük emisyon yollarıyla çalışabileceğini gösterdi.

‘Simülasyon en etkili yolun karbonsuzlaşma olduğunu gösterdi’

Bilim insanları “Atmosferdeki sera gazı emisyonları yüksek olduğu sürece, güneş ışınlarıyla müdahalenin muhtemelen yüzyıllar, belki de binlerce yıl devam etmesi gerekecektir” diyor ve ekliyor:

“Güneş ışığını engelleyen yöntemler aniden durursa, ani bir sıcaklık artışı ve daha ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir. Ayrıca atmosferdeki fazla CO2’nin neden olduğu diğer sorunlar da durmaksızın devam eder.”

‣ Antarktika’da sıcak dalgası: Deniz buzu yüzde 26 azaldı

Antarktika buz levhasının çökmesini engelleme şansı olan tek senaryo ise karbon emisyonlarını azaltmayı içeriyor. Sutter “Simülasyonlarımız, hızlı bir karbonsuzlaşmanın Batı Antarktika buz levhasının uzun vadeli çökmesini engellemek için en etkili yol olduğunu gösteriyor” diyor.

‣ Araştırma: Antarktika’daki hızlı erime derin okyanus akıntılarını çarpıcı ölçüde yavaşlatıyor

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.