İklim KriziManşet

Himalayalar’daki buzul erimesi son 40 yılda 10 kat hızlandı

0

Fosil yakıt kullanımından kaynaklı küresel ısınma nedeniyle Himalayalar‘daki buzullar olağanüstü bir hızla eriyor. Yeni araştırmalar geniş buz tabakalarının son 40 yılda önceki yedi yüzyıla göre 10 kat daha hızlı küçüldüğünü gösteriyor.

Bilim insanlarına göre, Himalayalar’da yaşanan  çığ, sel gibi olaylar ile ve buz kaybının hızlanmasının etkileri Hindistan, Nepal ve Butan‘daki canlı yaşamını tehdet ediyor. Güney Asya’daki yüz milyonlarca insanın geçim kaynağı olan tarım faaliyetleri de her geçen gün zora giriyor.  Eriyen buzullardan gelen su ise küresel  deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunuyor.

Scientific Reports dergisinde yayımlanan yeni çalışmanın ortak yazarı ve Leeds Üniversitesi’nden buzul bilimci Jonathan Carrivick, “Dünyanın bu kısmı, herkesin fark ettiğinden daha hızlı değişiyor. Ancak, değişim sadece Himalayalar’da değil. Etkileri dünyanın dört bir yanında hissediliyor” dedi.

Araştırmacılar, uzun yıllardır  Yeni Zelanda, Grönland, Patagonya ve dünyanın diğer bölgelerindeki büyük buzulların erimesini gözlemliyor. Ancak yeni çalışma, Himalayalar’daki buz kaybının özellikle hızlı olduğunu buldu. Bilim insanları, bu durumda Güney Asya musonlarındaki değişimler gibi bölgesel iklim faktörlerinin rol oynayabileceğini bildirdi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.