İklim KriziManşet

İsviçre’deki buzulların hacmi, son iki yılda yüzde 10 azaldı

0

Son yılların en sıcak yazlarından birini yaşayan İsviçre‘de buzulların hacminin son iki yılda yüzde 10 azaldığı tespit edildi.

İsviçre Bilimler Akademisi Kriyosfer Komisyonu, mevsim normallerin üzerinde seyreden sıcaklar ve eskiye kıyasla daha az kar yağması sebebiyle İsviçre Alpleri‘ndeki buzul erimesinin “ciddi derecede” hızlandığını bildirdi.

Buzul izleme merkezindeki uzmanlar, ülkede tahminen 1.400 buzul olduğuna dair erken uyarı işaretleri varken, bu yıl olası aşırı bir erimeye karşı halihazırda tetikteydi; bu sayı şu anda hızla azalıyor.

İsviçre Alpleri’ndeki buzullar yarı yarıya eridi
İsviçre buzulları hızla eriyor: 2 bin yıllık antik yürüyüş patikası ortaya çıktı
‣ Avrupa’nın en yüksek dağında buzullar çöküyor
‣ [İklim Kuşağı Konuşuyor-2] David Wicker: Alp buzullarının kaybolması uzak değil

İsviçreli meteorologlar ise ağustos ayında sıfır santigrat derece seviyesinin (suyun donduğu yükseklik) şimdiye kadar kaydedilen en yüksek seviyeye, yaklaşık 5.300 metreye (17.400 feet) yükseldiğini bildirdi; bu da İsviçre Alplerinin tüm zirvelerinin donma noktasının üzerinde sıcaklıklarla karşı karşıya olduğu anlamına geliyor.

Komisyondan yapılan açıklamada, Avrupa‘nın en fazla buzula sahip olan ülkede,  2022 ve 2023’te buzul hacminin toplam olarak yüzde 10 azaldığı ifade edildi. 2023’teki yüzde 6 oranında buzul azalışı, ölçümler başladığından beri en büyük erime olarak değerlendiriliyor.

‣ İkinci buzul cenazesi: İsviçre Alpleri’nde Pizol’a veda
İklim krizi Avrupa’daki kayak merkezlerinin yüzde 91’ini tehdit ediyor

Az yağış, çok sıcak

Sadece iki yıl içerisinde 1960 ile 1990 yılları arasında olduğu kadar buz kaybedildiği vurgulanan komisyonun açıklamasında, bu dönemde buzul dillerinin çökmesinin birçok küçük buzulun erimesine yol açtığı belirtildi.

Açıklamada, ciddi buz erimesinin, buzulların üzerine düşen ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmasından koruyan karın çok az yağmasından kaynaklandığı kaydedilirken, haziranda görülen aşırı sıcakların karların normalden iki ila dört hafta önce erimesine neden olduğuna işaret edildi.

Araştırmaya katılan GLAMOS’un başkanı Matthias Huss, İsviçre’nin halihazırda 1000’e yakın küçük buzulu kaybettiğini ve “artık daha büyük ve önemli buzulları da kaybetmeye başladığımızı” kaydetti: “‘Buzullar iklim değişikliğinin elçileridir. Orada neler olduğunu çok açık bir şekilde ortaya koyuyorlar çünkü artan sıcaklıklara çok hassas tepki veriyorlar. Çalışma, iklimi istikrara kavuşturmak ve buzulların en azından bir kısmını kurtarmak istiyorsanız hemen harekete geçmenin büyük bir aciliyet taşıdığının altını bir kez daha çiziyor.”

İsviçre, bu yıl sıcaklık ölçümlerinin başladığı 1864’ten bu yana “beşinci en sıcak yazını” yaşamış; mevsim boyunca Alpler’in kuzeyinde iki, güneyinde de üç sıcak dalgası meydana gelmişti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.