DünyaManşet

Paşinyan’a Ermenistan ordusundan bir muhtıra daha

0

Ermenistan‘da Dağlık Karabağ savaşının ardından orduyla hükümet arasındaki gerilim aşılamıyor. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan‘ın, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ın bugünden itibaren görevden alındığını açıklamasının ardından genelkurmaydan yeni bir muhtıra geldi.

Rus haber ajansı TASS‘ın aktardığına göre, Ermenistan ordusunun üst düzey komutanları, Paşinyan’a yaptıkları istifa çağrısını yinelediklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Sarkisyan görevden almayı reddetmişti

Ermenistan Genelkurmayı ve üst düzey askeri isimler, Dağlık Karabağ savaşının işgal edilen bölgelerden çekilmeyle sonlanmasının ardından 25 Şubat gününde Paşinyan’a istifa çağrısı yapan iki bildiri yayımlamıştı. Paşinyan ise bu muhtıraları darbe girişimi olarak reddedip destekçilerini sokağa çağırmıştı. Eş zamanlı olarak da Genelkurmay Başkanı Gasparyan’ı görevden alma kararını Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan‘a iletmişti.

Sarkisyan Paşinyan’dan gelen görevden alma kararını imzalamayı iki kez reddetti, ancak Ermenistan hükümeti bu sabah ‘kararın otomatik olarak devreye girdiğini’ açıkladı. Hükümetten yapılan açıklamada, “Gasparyan 10 Mart’tan (bugün) itibaren yasal olarak görevinden alınmıştır” denildi. 

Cumhurbaşkanı Sarkisyan ise Gasparyan’ın görevden alınması konusunun Anayasa Mahkemesi‘ne taşındığını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, Sarkisyan’ın anayasa Mahkemesi’ni  görevden almanın yasal olup olmadığının ‘askeri görev ve askerin statüsüne’ ilişkin kanun üzerinden gözden geçirilmesini istediği bildirildi.  için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğu belirtildi.  

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.