DünyaManşet

Ermenistan’da darbe girişimi

0

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanlar, Başbakan Nikol Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayımladı.

Rus haber ajansı Interfax, Ermenistan ordusunun yazılı bir açıklama yayınlayarak Paşinyan ve hükümetine istifa çağrısı yaptığını duyurdu. Ordunun bidirisinde, “Ermenistan silahlı kuvvetleri, Başbakan ve Ermenistan Cumhuriyeti hükümetinin istifasını talep ediyor, aynı zamanda Anavatanı savunurken çocukları ölen insanlara karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunuyor” denildi. 

Paşinyan’dan ‘sokağa çıkın’ çağrısı

Paşinyan ise ordu komutanlarının kendisine yönelik istifa çağrılarını “darbe girişimi” olarak nitelendirerek destekçilerini sokağa çağırdı. Sosyal medya platformu Facebook üzerinden halka seslenen Paşinyan, istifa çağrılarını  reddetti ve halktan başkent  Erivan‘ın merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda toplanmalarını istedi.

Başbakan, ayrıca Genelkurmay Başkanı Gasparyan’ı görevden aldığını duyururken, güvenlik güçleri de Ermenistan Parlamento‘sunun önünde önlem aldı.

Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ordusu karşısında yenilmesinin ardından geçen yılın sonlarında Ermenistan Başbakanı’nın istifası için ülkede süresiz protestolar başlatılmıştı. 

Muhalefet orduyu çağırmıştı

Muhalefetin önemli siyasi figürlerinden eski başbakan ve eski savunma bakanı Vazgen Manukyan,  geçen Aralık ayında Erivan’da düzenlenen protestoda yaptığı konuşmada, Ermenistan ordusunu ve polisi halkın yanında olmaya davet etmiş,  güvenlik güçlerine seslenerek “Her saat önemli. Halkı meydanlarda bekletmeyin. Bize katılın” ifadelerini kullanmıştı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.