DünyaManşet

Karabağ Cumhuriyeti kendini feshetti, göçmenlerin sayısı 60 bini geçti

0

Dağlık Karabağ‘da tek taraflı ilan edilen yönetimin varlığına 1 Ocak 2024’ten itibaren son verileceği açıklandı. Azerbaycan’ın tanımadığı Dağlık Karabağ (Artsakh) Cumhuriyeti’nin lideri Samvel Şahmaranyan‘ın, tüm idari kurumları feshetmeye yönelik bir kararname imzaladığı belirtildi.

Reuters‘ın aktardığına göre kararnamede, “1 Ocak 2024 tarihine kadar tüm devlet kurum ve kuruluşlarını kendilerine bağlı birimler altında feshedin ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (Artsakh) varlığına son verin” denildi

60 binden fazla Ermeni ülkeyi terk etti

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise önümüzdeki günlerde Dağlık Karabağ’da Ermeni kalmayacağını söyledi. Bölgeyi terk eden Karabağlı Ermenilerin sayısı ise 60 bini aştı.

Ne olmuştu?

Azerbaycan ordusu, on aydır abluka altına aldığı Karabağ’a, saldırılarda sivil ve polislerin öldüğü gerekçesiyle 19 Eylül’de askeri operasyon başlattı. Artsah (Karabağ) İnsan Hakları Savunuculuğu Ofisi’nin derlediği bilgiye göre, Azerbaycan’ın saldırısı sonucu en az 200 kişi öldü, 400’den fazla kişi de yaralandı.

Azerbaycan operasyonda 192 askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

20 Eylül’de varılan anlaşma ve ateşkes kararının ardından Karabağ Ermenileri ile Azerbaycan temsilcileri, ilkin 21 Eylül’de Azerbaycan’ın Yevlak kentinde, ikinci kez ise 25 Eylül’de İvanyan’da (Hocalı) bir araya geldi. Toplantılardan bir sonuç çıkmadı.

Ateşkesin ardından binlerce Ermeni Karabağ’ı terk edip Ermenistan’a geçti.

25 Eylül’de başkent Stepanakert (Hankendi) yakınlarındaki bir akaryakıt deposunda meydana gelen patlamada, ülkeyi terk etmek için almak istedikleri benzin için kuyrukta bekleyen 70’e yakın Ermeni hayatını kaybetti,  300’e yakın kişi yaralandı.

Eski Karabağ Devlet Bakanı Ruben Vardanyan da  Laçin koridorunu geçerken gözaltına alındı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.