EkonomiManşetTürkiye

Pandora Papers’tan Türkiye’den Çalık Holding de çıktı

0

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu‘nun (ICIJ) paylaştığı ve 117 ülkeden 600’den fazla gazetecinin incelediği yaklaşık 12 milyon Pandora Belgeleri‘nde, dünya liderleri, siyasetçiler ve milyarderlerin gizli servetleri ve anlaşmaları ortaya dökülürken, belgelerde Türkiye‘den Çalık Holding‘in de bulunduğu öğrenildi.

Çalık Holding’in dört offshore şirketi bulunduğu kaydedilirken, holdingin yöneticilerinin de adının geçtiği ve hesaplarında milyon dolarlar olan bu şirketler, kayıtlara göre holdingin ticari işlemleri için kullanılıyor.

Pandora Papers’ta Rönesans Holding‘in adı geçmiş, holding tarafından yapılan açıklamada iddialar yalanlanmıştı.

Holdingin offshore şirketleri

DW Türkçe‘nin aktardığına göre, Çalık Holding’in ilişkili olduğu Britanya Virjin Adaları merkezli dört şirket var.

Trident Trust offshore danışmanlık firması aracılığıyla kurulan Oipano Trading S.A, Textiles International Ltd, Lasarre Trading Ltd ve Sonjah International Limited adlı şirketlere Straellington Nominee Limited adlı bir firma vekil hissedar olarak atanıyor. Belgelerden edinilen bilgilere göre, holdingin yönetim kurulu başkanı Ahmet Çalık böylece perde arkasından şirketlerin faaliyetlerini yürütebiliyor.

Türkiye’de vergi cenneti ülkelerinde yapılan ticari işlemlerde yüzde 30 vergi uygulanması kararlaştırılsa da Bakanlar Kurulu hangi ülkelerin vergi cenneti olduğuna açıklamadığı için 15 yıldır bu vergi uygulanamıyor. Kamuoyunda “varlık barışı” olarak bilinen ve periyodik olarak çıkarılan düzenlemeler ise offshore ile mücadele yerine teşvik ettiği yönünde eleştiriliyor. 2008’den bu yana uygulanan varlık barışı sayısı şimdiye dek yediyi bulurken, iktidar bu düzenlemeyi ekonomiye ciddi kaynak sağladığı gerekçesiyle savunuyor.

Sabah-ATV de Çalık Holding’ satıldı

Telekom, inşaat, enerji ve maden alanında çok sayıda ihale alan Holding, TMSF tarafından el konulup satışa çıkarılan Sabah-ATV için de Aralık 2007’de yapılan ihaleyi kazandı. Bütün katılımcıların çekildiği ihalede tek teklif o dönem Berat Albayrak’ın genel müdürü olduğu Holding’den geldi. Grup, medya sektörüne girerken kamu bankalarından 750 milyon dolarlık kredi aldı. Sabah-ATV’nin Çalık grubuna satılması medyada da bir kırılma noktası yarattı.

Ahmet Çalık dünyanın en zenginleri listesinde

AKP iktidarı döneminin en hızlı yükselen gruplarından biri olan holding, 2012 yılından  2020’ye kadar öz kaynaklarını yaklaşık dokuz kat artırdığı ve 1 milyar 600 milyon TL’den 13 milyar 900 milyon TL’ye çıkardığı biliniyor.

Holding’in yönetim kurulu başkanı Ahmet Çalık ise Forbes’in 2021 listesinde 1,5 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri arasında 2035’inci sırada yerini alıyor. Çalık, aynı derginin 2020 Türkiye listesinde de ülkenin en zengin beşinci kişisi olma unvanını elde etmişti.

Ancak, Ahmet Çalık’ın ne kadar vergi ödediğine açık kaynaklardan ulaşılamazken, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın en son açıkladığı 2019 vergi rekortmenleri listesinde Ahmet Çalık’ın ismi yer almıyor. Çalık, bu durumda ismini açıklamama hakkını kullanmış olabilir.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.