Doğa MücadelesiEkolojiİliç FaciasıManşetTürkiye

İstanbul ve Ankara’da İliç eylemleri: Vahşi madenciliği durdurun

0
İliç eylemleri

İliç’teki Çöpler Altın Madeni tesisinin ortaklarından Çalık Holding’in İstanbul Şişli’deki binası önünde bir araya gelen aktivistler, yaşanan faciayı protesto etti.

Çevre örgütleri, sivil topluluklar ve siyasi parti örgütlerinin de aralarında bulunduğu 170 topluluğun imzaladığı ortak basın açıklamasını Doğa İçin Sanat Derneği’nden Göksen Ezeltürk okudu.

Facianın bir ekokırıma yol açtığını belirten örgütler, “bu facianın sonuçları ısrarla halktan gizleniyor” dedi ve şu soruları yöneltti:

Sabırlı Deresi üzerindeki menfizleri kapatarak Fırat Nehri’ne bu zehirli atığın kayması durdurulmuş olacak mıdır?

Yeraltı sularına karışması bu yolla engellenecek midir?

Bu süreçte, buharlaşarak  havaya karışan hidrojen siyanür kitlesel ölümlere sebep olacak mıdır?

Şimdiye kadar yalan beyanlarla ÇED raporları hazırlatan şirket ya da bu raporlara rant ortaklığı sebebiyle göz yuman siyasi iktidar bu sorulara doğru yanıtları verecek midir?

Ekoloji örgütleri, odalar, sendikalar, barolar olarak İliç’teki Anagold Madenciliğe ait Çöpler Kompleks Madeninin kapatılması için yıllardır siyasi iktidarı uyardığını ifade eden doğa savunucuları, bilirkişilerin maden çalıştığı sürece bu felaketlerin kaçınılmaz olduğunu onlarca kez raporladığını ama her seferinde iktidarın rant işbirliği yaptığını ve Anagold’un ortakları olan Kanadalı SSR Mining ve yerli Çalık Holding’ten yana tutum sergilediğini belirtti.

Doğa savunucularından İliç için ortak ses: Ekokırım ve insanlık suçu işleniyor
TMMOB: İliç’e verilen ÇED kararları iptal edilsin, işletme kapatılsın

Üst üste yaşanılan siyanür sızıntıları ve kazalarına rağmen geçici kapatma ve göstermelik para cezaları dışında ciddi bir yaptırımda bulunulmadığı hatırlatıldı.

Kadıköy ve Ankara’da da İliç eylemleri

Gençlik Komiteleri, Erzincan İliç’te Anagold madencilikte yaşanan katliamı Kadıköy Bahariye Caddesi’nde protesto etti. “Onlar altın peşinde biz hayatlarımızın” diyen Gençlik Komitelerinin eylem sonrası karakola ‘davet edildiği’ öğrenildi.

Ankara Kızılay’da Madenci Anıtı önünde gerçekleştirilen eylemde, facianın sorumlularının uyarılara kulak asmayan şirket ve kamu yetkilileri olduğuna işaret edildi. “Katil Anagold, işbirlikçi AKP!” ve “Katil Anagold ülkemizden defol!” sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını TKP Ankara İl Örgütü adına Çisel Demirkan okudu.

İliç eylemleri

Göçük altındaki emekçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edilmesi çağrısında bulunulan eylemde şu ifadelere yer verildi:

“Bu düzenin halka, emekçilere neyi reva gördüğünü en iyi anlatan günlerden birini yaşıyoruz.

Erzincan İliç’te Anagold Madencilik Şirketi’nin işlettiği maden sahasında yıllarca doğaya karşı işlenen suçlar, bugün itibariyle yapılan onca uyarıya kulak asılmaması sonucu işçilerin göçük altında kalmasına neden oldu.

Bugün tek bir işçinin dahi burnunun kanamasının sorumlusu, tek dertleri ahlaksızca kasalarını doldurmak olan patronların kar hırsı, siyasi iktidarın desteği ve meclis muhalefetinin seyirciliğidir.

Kimse bu saatten sonra timsah gözyaşları dökmesin, enkaz altındaki işçilere önem veriyormuş gibi görünmeye çalışmasın. Onların tek derdi kendi cepleri, tek dertleri kasaları…

Öfkeliyiz…”

You may also like

Comments

Comments are closed.