İklim KriziManşet

Pakistan sel felaketini ‘iklim felaketi’ ilan etti: Ölü sayısı bini aştı

0
Fotoğraf: Pervez Masih / AP

Pakistan Ulusal Afet Yönetimi, muson mevsiminin bu yıl normalden daha erken (Haziran ortasında) başlamasından bu yana ‘canavar muson’ olarak adlandırılan aşırı yağışlardan ölenlerin sayısının 1.061 kişiye ulaştığını açıkladı. 

Son bilgilere göre son 24 saatte 119 kişi hayatıı kaybetti.

Pakistan İklim Bakanı Sherry Rehman, ülkenin ölümcül muson mevsimini “ciddi bir iklim felaketi” ve “kapımızın önündeki iklim distopisi” olarak nitelendirdi.

Fotoğraf: Zahid Hussain / AP

Eşi görülmemiş muson mevsimi ülkenin dört vilayetini de etkiledi. Yaklaşık 300 bin ev yıkıldı, çok sayıda yol kullanılmaz hale geldi ve milyonlarca insanı etkileyen elektrik kesintileri yaşandı. Ani sel, yolları, köprüleri, insanları, hayvanları ve ekinleri silip süpürdü.

Swat Nehri‘nin taşmasıyla bir gecede meydana gelen sel, kuzeybatı Hayber Pakhtunkhwa eyaletini etkiledi. Özellikle Çarsadda‘dan yaklaşık 180 bin kişi ve Nowshehra ilçe köylerinden 150 bin kişi tahliye edilerek hükümet binalarında kurulan yardım kamplarına gönderildi. Eyalet hükümeti sözcüsü Kamran Bangash, birçoğunun yol kenarlarına sığındığını söyledi.

Ülkenin güneydoğusundaki Sindh eyaletinde de binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Fotoğraf: Mohammad Sajjad / AP

İklim Bakanı Sherry Rehman, Twitter’da yayınlanan bir videoda Pakistan’ın “on yılın en zorlarından biri olan ciddi bir iklim felaketi” yaşadığını söyledi.

Rehman, BBC’ye verdiği demeçte de “Seller sona erdikten sonra iklim şoklarına uyum sağlamayı planlamamız gerekiyor” dedi ve ülkesi için yardım çağrısında bulundu.

Başbakan Shahbaz Sharif de sel hasarıyla mücadelede uluslararası yardım istedi.

AP’nin aktardığına göre hafta sonu yabancı diplomatlar ve uluslararası yardım kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek zararlar hakkında bilgi veren Sharif, ölenler arasında 300 çocuğun olduğunu söyledi.

Yetkililer, ABD, Birleşik Krallık, BAE ve diğerlerinin destekte bulunduğunu ancak daha fazla yardım fonu gerektiğini söylüyor.

Fotoğraf: Mohammad Sajjad / AP

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.