Sivil Toplum

Özgür Üniversite’de “Ekonomik Küçülme” masaya yatırıldı

0

Özgür Üniversite’de  her Çarşamba düzenlenen ekolojik seminerlerin bu haftaki konuğu Ekoloji Kolektifi’nden Ethemcan Turhan oldu. Turan’ın yeşil ekonomi, sürdürülebilir kalkınma ve küçülme politikalarını ele aldığı ders, “sürdürülebilir planlı ekonomik küçülme” yöntemleri ve örnekleri ile gerçekleşti.

Barcelona Otonom Üniversitesi’nde doktora öğrenimini de  sürdürmekte olan Turhan’ın; “Yeşil Kapitalizme Cevaplar: Sürdürülebilir Planlı Ekonomik Küçülme” dersine ekonomist Georgescu-Roegen’in “ekonomik küçülme” kavramı, büyümeye karşı güçlü bir alternatiftir söylemini aktararak başladı.

1972 Stockholm Konferansı’nda en sık kullanılan kavram “çevre” iken, 2012 yılında Rio’da “sürdürülebilir kalkınma” kavramının vurgulandığını belirten Turhan, “Çevre” kavramının zamanla silinip atılmasını ve yerine “yeşil ekonomi” denilen muğlak ve küreselleşmenin kötü niyetlerine alet edilen kavramla açıklamak mümkün olacağını belirtti.

Büyümenin değil tam aksine küçülmenin sürdürülebilir olduğunu ifade eden Ethemcan Turhan, “Burada amaç planlı bir şekilde ekonomik küçülmedir. Büyüme şüphesiz sonsuz değil ve duvara çarpmanın şiddetini azaltmak gerekiyor. İspanya örneğindeki gibi son hızla ilerleyen bir otomobilin duvara toslaması yerine; planlı bir şekilde küçülerek ekonomi dönüştürülebilir” şeklinde konuştu.

Haber ve Fotoğraf: Fatih Serdar Özgültekin

(Yeşil Gazete)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.