KentManşetTürkiyeUlaşım

Şehir içi Yollarda Bisiklet Yönetmeliği’nin hayata geçmesi için vatandaş denetimine çağrı

0

Resmi Gazete’de, 03 Kasım 2015 tarihinde, şehir içi yollarda bisikletlerin ulaşım amacıyla kullanılmasını sağlamak, bisiklet yolları, bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerlerinin planlanması, tasarlanması, yapılması ve işletilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen ‘Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına ve Yapımına Dair Yönetmelik’ yayımlandı.

Yönetmelik bisiklet yollarının genel esaslarını, yapımını ve tasarımını düzenlediği gibi esas olarak şehirlerde bisiklet yolu yapılmasını belediyeler için bir zorunluluk haline getiriyor.

Yönetmeliğin bisiklet yolunun renginden, yaya kaldırımına olan uzaklığına kadar birçok noktayı düzenlediğini kaydeden Ekoloji Kolektifi, öncelikli olarak yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren şehirlerde topografik olarak uygun yerlerde ve ulaşıma bağlanacak şekilde bisiklet yolu yapım çalışmalarına tüm belediye ve büyükşehir belediyelerinin başlaması gerektiğine dikkat çekti.

Kolektiften yapılan açıklamada, hâlihazırda bisiklet yolu olan şehirler için ise varolan bisiklet yolunun beş yıl içinde bu yönetmeliğe uygun hale getirilmesi gerektiği kaydedildi.

Bilgi Edinme Başvurusu örneği 

Her gün yeni bir sel, kuraklık gibi afetlerle karşılaşırken iklim değişikliğinin sebeplerinden birinin de ulaşım araçları olduğunu unutmamak gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, yönetmeliğin gereğinin yerine getirilip getirilmediğini denetlemek üzere vatandaşlar göreve çağrıldı. Vatandaşların Bilgi Edinme Başvurusu yoluyla kent hakkına sahip çıkacağını kaydedilen ve Standart bilgi edinme başvurusunun da yer aldığı açıklamada şu sorular soruldu:

  • Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları Ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına Ve Yapımına Dair Yönetmeliği’ni uygulamak için eylem planı yapıldı mı?
  • Bu yönetmeliğe göre şehir içinde, nerelerde bisiklet yolları yapmayı planlandı?
  • Bisiklet yollarının yapımı için önümüzdeki 5 yıl için ne kadar bütçe ayrıldı?
  • Bu bütçe ile kaç km yol yapmayı düşünüldü?
  • Bu yolların yapılması sayesinde hava kalitesi açısından kaç birim bir emisyon iyileştirmesi öngörüldü?

 

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.