İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Osman Kavala davası: Kavala ve avukatlarının beraat talebi reddedildi

0

Hak savunucusu ve iş insanı Osman Kavala‘nın tutukluluk incelemesi dün duruşmalı olarak İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından gerçekleştirildi.

Kavala’nın ve avukatlarının beraat talebi yine reddedildi.

Kavala’nın tutukluluğunun incelenmesinin bugün yapılması gerekiyordu. Ancak, tam kapanma tedbirleri kapsamında duruşma dün yapıldı.

Mahkeme heyeti, tahliye talebini reddetti

DHA‘da yer alan habere göre, Osman Kavala, duruşmaya tutuklu bulunduğu Silivri 1 No’lu Kapalı Ceza İnfaz Kurumu‘ndan Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle katıldı.

Duruşmada, Kavala’nın avukatları İlkan Koyuncu, Köksal Bayraktar ve Tolga Aytöre hazır bulundu.

Kavala ve avukatlarının tahliye kararı verilmesi talebini mahkeme heyeti, “Suçun vasıf ve niteliği, yargılamanın geldiği aşama, müsnet suçlara ilişkin kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delilleri bulunması, yasada öngörülen cezanın üst sınırı ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı” gerekçeleriyle reddetti ve Osman Kavala’nın tutukluğunun devam etmesine karar verdi.

Tutukluluğun devamına bir hakimden karşı oy

Kavala’nın tutukluluk halinin devamı yönünde karara bir üye hakim karşı oy kullandı.

Hakim, karşı oy gerekçesinde “Osman Kavala hakkında suç vasfının değişme ihtimali, savunmasının alınmış olması, delillerin büyük ölçüde toplanmış olması ve tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak adli kontrol tedbirleriyle yeterli ve etkin denetim sağlanabileceğini” ifade etti.

Bunun yanında hakim, Kavala hakkında “Yurt dışına çıkamamak, iki gün en yakın polis merkezine müracaat etmek ve İstanbul’u terk etmemek” şeklinde adli kontrol tedbirleriyle tahliye kararı verilmesi görüşünde olduğunu belirttiğini, ancak çoğunluğun görüşüne uymadığını kaydetti.

Davalar birleştirilmişti

Kavala, İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin “Anayasa’yı ihlal” ve “Devletin gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme” suçlarından yargılandığı sırada mahkeme, davanın istinaf mahkemesince beraat kararları bozulan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Gezi Parkı Davası ile birleştirilmesine karar vermişti.

Osman Kavala’nın Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’na bireysel başvurusunu reddedilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.