Türkiyeİfade ÖzgürlüğüManşet

Gezi Davası’nda sekiz sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı

0

Gezi Davası’nda yargılanan ve haklarında verilen beraat kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi tarafından bozulan sekiz sanığa yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

İstanbul 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yurt dışı çıkış yasağı getirilen isimler ise şu şekilde: Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakoğlu, Ali Hakan Altınay, Çiğdem Mater Utku, Tayfun Kahraman, Şerafettin Can Atalay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Mine Özerden.

Daha önce beraatle sonuçlanan Çarşı davasının akibetini de soran mahkeme, duruşmanın 21 Mayıs’ta görülmesini kararlaştırdı.  

 35 kişinin yargılandığı Çarşı davasının temyiz incelemesinin Yargıtay’da sürdüğünü anımsatan heyet, bu dosyanın da bir suretinin Gezi Parkı dosyasına eklenmesine hükmetti. Yargıtay’ın Çarşı davasında verilen beraat kararını bozması durumunda bozma gerekçesi dikkate alınarak gerekirse iki davanın ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlaması yönünden birleşebileceği belirtildi. Çarşı davasında 35 sanık 29 Aralık 2015’te beraat etmişti. 

Kararında, sanıklar hakkında kuvvetli suç şüphesinin bulunması ve yargılama safahatı dikkate alınarak bu aşamada yurt dışı kararının orantılı olacağını öne süren mahkeme, 1189 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala için de duruşma günü ve saatinde hazır edilmesi için ilgili ceza infaz kurumuna müzekkere yazılmasına karar verdi.

Neler yaşandı?

2013 yılındaki Gezi Parkı protestolarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltı dalgası yaşandı. Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu hakkında tutuklama kararı verildi.

Savcılık iddianameyi tutukluluk kararından yaklaşık 1,5 yıl sonra 19 Şubat 2019 günü açıkladı. 4 Mart’ta da mahkeme tarafından kabul edildi. 24 Haziran 2019’da davanın ilk duruşması gerçekleşti. Tutuklu sanık Yiğit Aksakoğlu tahliye edildi.

18 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülen duruşmada yurtdışında bulunan sanıkların dosyalarının ayrılmasına karar verilirken geriye kalan sanıklar bütün suçlardan beraat etti.

Ancak tahliye edilemeden, Osman Kavala hakkında önce 15 Temmuz soruşturması kapsamında daha sonra da ‘casusluk’ suçlamasıyla tekrar tekrar tutuklanma kararı verildi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Edip Şahiner tarafından yapılan itiraz sonucunda İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi 22 Ocak tarihinde dokuz sanık hakkındaki beraat kararını bozdu.

 

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.