Hafta SonuManşet

[Oscar’ın Filmleri] Lady Bird – Muhittin Kurban

0

Bu yıl 90. Akademi (Oscar) Ödülleri töreni 4 Mart günü sahiplerini bulacak. Greta Gerwig’in neredeyse gösterildiği her festivalden ödülle dönen filmi Lady Bird 90.Akademi Ödül Töreninde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Özgün Senaryo, En İyi Kadın Oyuncu (Saoirse Ronan) ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Laurie Metcalf) kategorilerinde toplamda 5 dalda Oscar’a aday gösterildi.

Oscar’a Aday Gösterilen 5. Kadın Yönetmen

Oyuncu, yönetmen, senarist olarak tanımlayabileceğimiz Greta Gerwig ilk yönetmenlik deneyimini 2008 yılında Joe Swanberg ile beraber imza attıkları Geceler ve Hafta Sonları (Nights, Weekends) filmi ile başladıktan sonra, küçük rollerle ismini Holywood’ta duyurmaya başladı.

2012 yılında senaryosu Noah Baumbech ile birlikte senaryosunu yazdığı Frances Ha filminin başrolünü oynayarak oyunculuk kariyerinden büyük bir ilerleme kaydeden Greta Gerwig, 2015 yılında Noah Baumbech – Greta Gerwig ortak imzası ile bu sefer Mistress America filmiyle sinemaseverlerin karşısına çıktı. Bu film ile Altın Küre ödüllerine aday gösterilen fakat eli boş dönen Greta Gerwig ilk kez tek başına kamera arkasına geçtiği Uğur Böceği (Lady Bird) filmi ile Altın Küre’de En İyi Komedi – Müzikal kategorisinde en iyi film ödülüne layık görüldü.

90.Akademi Ödülleri Oscar adayları açıklandığında Lady Bird, 5 dalda Oscar heykelciğine aday gösterilirken, Greta Gerwig Oscar tarihinde En İyi Yönetmen ödülüne aday gösterilen beşinci kadın yönetmen oldu.

2010 yılında En İyi Yönetmen ödülünü kazanan ilk kadın yönetmen olan Kathryn Bigelow ödüle Ölümcül Tuzak (Hurt Locker) filmiyle ulaşmıştı. Greta Gerwig’in ikinci kez en iyi yönetmen ödülünü kazanıp kazanamayacağı konusu ise kulislerde şimdiden konuşulan haberler arasında yer alıyor.

Oscar’ın “Uğur Böceği”- Lady Bird

Greta Gerwig’in ilk kez tek başına kamera arkasına geçtiği film Uğur Böceği (Lady Bird) henüz Amerika ve Kanada dışında hiçbir yerde gösterime girmediği halde, katıldığı her festivalden ödüllerle dönmesinin de etkisi ile kısa zamanda sinemaseverlerin en fazla merak ettiği filmlerden biri oldu. Rotten Tomates sitesinde üst üste 170 olumlu yorum alan film Oyuncak Hikayeleri 2 (Toy Story 2) filmine ait rekoru da şimdiden kırmış durumda.

Otobiyografik New York Hayali

Yönetmen Greta Gerwig ilk solo yönetmenlik deneyiminde Kaliforniya gibi hayallerle dolu bir eyaletin taşrası olarak nitelendirilen Sacramento şehrinin küçük bir banliyösünde New York’ta üniversite okumak ve yaşamak hayali kuran Christine nam-ı değer Lady Bird’ün gençlik hikayesini merkeze alıyor. Her şeyi kontrol etme  ve planlama delisi hemşire bir anne (Laurie Metcalf) ile ergenlik çatışması çevresinde gelişen samimi, yer yer mizah yüklü “coming of age” tarzındaki film hayaller arasına sıkışan gençlik hikayelerini tutarlı bir üslupla anlatmayı başarıyor.

Sacramento doğumlu ve hemşire bir annenin kızı olan Greta Gerwig, Uğur Böceği (Lady Bird) filmi ile biraz kendi gençlik yıllarının hikayesini beyazperdeye aktarmış yorumu yapsak çokta yanılmış olmayız. Katolik bir lise eğitimi sonrası New York’ta devam eden eğitim hayatının filme yansıdığını kolaylıkla görebiliyoruz.

Amerikan bağımsız sineması olarak nitelendirilecek bir içeriğe sahip olan Lady Bird, “Amerikan Hayali” konusunda alt metinde sorgulayıcı, eleştirel bir anlatımla izleyicinin karşısına çıkıyor. Taşrada zorunlu bir şekilde dini eğitim almak durumunda kalan gençlerin çıkmazı, üniversite eğitiminin bursa bağlı olması ve işsiz kalan baba ile oğulun aynı işe talip olması gibi sorgulayıcı anlatımlar filmin çerçevesini genişleten etkenler olarak görülebilir.

Bafta ve Altın Küre gibi saygın festivallerden ödülle dönen Uğur Böceği (Lady Bird) filminin Oscar töreninde kaç ödül alacağı şimdiden merak edilen bir soru. Ülkemizde muhtemelen 18 Mayıs tarihinde vizyona girmesi beklenen film, ilk olarak 15 Şubat’ta başlayacak 17. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin açılış filmi olarak belirlendi.

 

 

Muhittin Kurban

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.