Ekolojik YaşamManşet

Çukurova Ekoloji Günleri’nden 5 film önerisi

0

Çukurova Ekolojik Yaşam İnisiyatifi’nin (ÇEYİ) Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) desteği ile hayata geçirdiği 1. Çukurova Ekoloji Günleri yarın (4 Mayıs Cuma) başlıyor.

Birbirinden güzel ve şenlikli etkinliklerin yanında gezegenin her köşesinden ekolojiye dair filmleri de izleyiciler ile buluşturacak ekoloji günlerinden 5 filmi sizin için seçtik.

İşte o 5 film

Yağmur İçin Teşekkürler / Thank You For Rain

Yönetmen  Julia Dahr

Süre : 87 Dakika

Çukurova Ekoloji günlerinin “Açılış Filmi” olan ve 2017 yılının en iyi ekolojik belgeselleri arasında gösterilen Yağmur İçin Teşekkürler, Kenya’nın elektriğe ulaşımı kısıtlı olan bir köyünde yaşayan çiftçi Kisula’nın iklim değişikliğinin tarlaları işlevsiz hale getirmesi sonucu, kendi hikayesini anlatmak adına mücadelesini anlatıyor.

Katıldığı bir çok festivalden ödülle dönen Yağmur İçin Teşekkürler belgeseli, çevre mücadelesi konusunda ilham veren bir film olarak dikkat çekiyor.

 Şeker Blues / Sugar Blues

Yönetmen :  Andrea Culková

Süre :78 Dakika

“Bir annenin Dünya Şeker Baronlarıyla mücadelesinin  hikayesi”

Çukurova Ekoloji Günleri Şekerime Dokunma! sloganı ile gösterilecek olan Sugar Blues, Kadın bir yönetmen olan Andrea’nın gebelik sürecinde şeker hastası  teşhisi konması sonrası bir dedeftif gibi tüketilen her gıdanın içindeki şekeri araştırma hikayesini biraz absürt bir anlatımla izleyiciye sunuyor.

Şeker tüketiminin kontolsüz yapıldığı ve nişasta bazlı şekere geçiş yolunda ilerleyen ülkemizde Sugar Blues zihnimizde şeker konusunu tekrar değerlendirmemizi sağlayacak başarılı bir belgesel.

Öldürücü Tasarım / Death By Design

Yönetmen:  Sue Williams

Süre: 59 Dakika

“Her elektronik alet kansere,çevre kirliliğine,küresel ısınmaya “mesaj” değerinde”

Yaşadığımız elektronik çılgınlığı göründüğü kadar masum olmadığını, buzdağının görünmeyen kısmı gibi büyük sorunların başlangıcı niteliğinde olduğunu anlatan Öldürücü Tasarım, farklı kıtalardan insan manzaralarını gözler önüne sererek dünyamızın elektronik çöplüğe nasıl dönüştüğünü anlatan sarsıcı bir belgesel.

Ölü Eşekler Sırtlanlardan Korkmaz / Dead Donkeys Fear No Hyenas

Yönetmen :  Joakim Demmer

Süre: 80

Etiyopya, Afrika kıtasının tarım konusunda en hızlı büyüyen ülkesi konumundayken birdenbire tarım arazilerinin yabancı sermayelere Etiyopya hükümeti tarafından satılana kadar…

İsmini yerel bir deyişten alan Ölü Eşekler Sırtlanlardan Korkmaz belgeseli devlet eliyle usulsüzce tarım arazilerin yabancı sermayeye Dünya Bankasının yardımıyla satılmasını konu alan bu belgesel, şiddet unsurlarını barındıran bir içeriğe sahip.

Çevre mücadelesi sırasında  devletin şiddetinin hangi noktalara vardığını gerçek görüntülerle anlatan bu yapım,kaçırılmaması geren bir belgesel olarak bir kenara not edilmeli.

 

Kara Atlas

Yönetmen: Umut Vedat

Süre: 70

“Kömürsüz Ömür İstiyoruz!”

Ülkemizin en büyük çevre sorunu olarak gözüken kömür santralleri hukuksuz onaylanan Çed raporlarıyla ülkenin dört bir yanına yapılması sonucu insanların haklı protestosuna kamerasını çeviren yönetmen Umut Vedat, kömürün doğaya ve insan sağlığına verdiği zararın hikayesini başarılı bir şekilde anlatıyor.

 

 

 

Muhittin Kurban

You may also like

Comments

Comments are closed.