Ekolojik YaşamGünün ManşetiManşet

Adana’da ekoloji zamanı: Çukurova Ekoloji Günleri Mayıs’ın ilk haftasonu başlıyor

0

Çukurova Ekolojik Yaşam İnsiyatifi’nin (ÇEYİ), Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nin (BİFED) katkılarıyla organize ettiği Çukurova Ekoloji Günleri’nin ilki 4-5-6 Mayıs tarihlerinde Adana Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Çukurova Ekoloji Günleri kapsamında üç gün boyunca 16 farklı ülkeden 19 belgesel izleyiciler ile buluşacak. Ekoloji Günleri yalnızca belgesellerden ibaret de değil adının da dem vurduğu üzere. İklim değişikliği, termik ve nükleer santrallere karşı hareket, gıda güvenliği, geri dönüşüm gibi yer kürenin genel sorunlarını yansıtan belgesellerin yer aldığı BIFED seçkisinin yanısıra Çukurova Ekoloji Günleri’nde ekşi mayalı ekmek yapımınından ekolojik temizlik atölyesine, masal anlatımından çocuklar tarafından yazılıp çocuklar tarafından sahnelenecek iklim değişikliği temalı tiyatro oyununa değin pek çok yan etkinlik de bulunuyor.

Çukurova Ekolojik Yaşam İnisiyatifi’nin ilk kez düzenlediği Çukurova Ekoloji Günleri kapsamında  gösterilecek belgesel filmler farklı çevresel konular hakkında farkındalık yaratmak amacında.

Çukurova Ekoloji Günleri’nde yer alan belgeseller farklı bölümlerle izleyicilerin karşısına çıkacak.

Dünyaya Değiştirenler; Yerel Aktivistler (İklim Değişikliğine Kafa Tutanlar)

Açılış filmi pek çoğumuza ilham verecek. Dünyanın farklı coğrafyalarında yaşamları her geçen gün zorlaşan, iklim değişikliği konusuna duyarsız kalmayan yerel aktivistlerin mücadelesini anlatan bu bölümde Yağmur İçin Teşekkürler (Thank You For Rain) Kenya’nın kırsalında yaşayan Kisulu’nun iklim değişikliğine karşı tek başına mücadelesini konu alan belgesel, Çukurova Ekoloji Günleri’nin açılış filmi olarak gösterilecek.

Ekoloji ve Kadın

Ekoloji mücadelesi dünyanın dört bir tarafından tüm zorluklara rağmen devam ettiren kadınların  hikayesini konu alan Hands On: Kadın-İklim-Değişim belgeseli ufuk açıcı nitelikte bir yapım olarak dikkat çekiyor.

Paris Üniversitesi Güzel Sanatlar  Fakültesi mezunu Shirin’in ülkesi İran’a dönmesi ve sonrasında yerel bir üretici olarak pirinç yetiştirmesi, türetici olma konusundaki mücadelesini film tadında izleyebileceğiniz Hayatın Şairleri’ni kaçırmayın.

Dünya Halleri

Dünya Halleri bölümünde, “nükleerli ve termik santralli dünya” hallerine kamerasını uzatmış yönetmenlerin belgeselleri yer alıyor…

A Lullaby Under the Nuclear Sky – 3 min teaser from Horizon Features on Vimeo.

Fukuşima’da yaşayan nükleer sızıntısının gölgesinde “anne olmak” kavramını başarılı bir şekilde anlatan Nükleer Gökyüzü Altında Ninni kaçırılmaması gereken bir belgesel.

Ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan termik ve kömür santrallerinin çevreye ve insana verdiği zararı daha iyi anlamak için Kara Atlas ve Soluk belgeselleri yol gösterici niteliğinde.

Eko-Nostalji:  “Geri Dönüşüm”

İnsanlığın lügatından çıkarttığı “Geri Dönüşüm ve Tasarruf” konusunda iki belgesel ders verir nitelikte. Dünyamız büyük bir çöplüğe dönüşürken buna “Dur” diyenler için Sıfır Atık, Elektronik çılgınlığın ve tüketim hız kaybetmeden insanı ele geçirmesine seyirci kalmayanlar için Öldürücü Tasarım belgeselleri imdadımıza yetişiyor..

Eko-Kısadan Hisse

Çukurova Ekoloji Günleri kapsamında kısa filmler de yer alıyor.  Alternatif bir yaşam hikayesini anlatan Başka filmi, son dönemde sayısı giderek artan doğal yıkımlarına karşı bir direniş hikayesi olan Dil Ovası, kısa zamanda yapılması planlanan nükleer santralleri sinematografik bir bakışla yansıtan Cevher ve görmezden geldiğimiz, varlığından habersizce yaşadığımız böceklerin dünyasına mikro bir bakış Balkonda Mikro Dünya kısa film bölümde yer alıyor.

Ve Diğerleri…

Çukurova Ekoloji Günleri’nde, “Şekerime Dokunma” sloganı ile şeker tüketimine dikkat çekmek adına Sugar Blues filmi gebeliğe bağlı şeker hastası teşhisi konan bir annenin hikayesini konu alıyor. Selfie adlı yapım dünyanın en büyük sorunu mülteciler meselesine ışık tutmaya çalışıyor. Thalatta ve Lüfer belgeselleri ise deniz ve deniz canlıları konusunda izleyicilerin dikkatini çekmeyi başaran yapımlar olarak karşımıza çıkıyor.

Çukurova Ekoloji Günleri yan etkinlikleri ile de çok zengin 

Çukurova Ekoloji Günleri kapsamında üç gün boyunca Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından deneyimleri izleme olanağı bulacağımız belgesel filmlerin yanında ekoloji gönüllülerinin, üretici ve akademisyenlerin de katıldığı sohbetler, çocuk etkinlikleri, atölye çalışmaları ve  müzik dinletileri de katılımcıları bekliyor.

Ekolojik gündemi konuşuyoruz

Çukurova Ekoloji Günleri ayrıca ülke gündeminin üst sıralarında yer alan ‘nükleer santral’ ve ‘şeker fabrikalarının özelleştrimesi’ konularının masaya yatırıldığı söyleşilere de ev sahipliği yapacak.

5 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan “Yenilebilir Enerji” söyleşisinin konuğu Marmara Üniversitesi Enerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Tanay Sıdkı Uyar. Uyar, katılımcılara yenilenebilir ve temiz enerji konusunda bilgi paylaşımında bulunacak.

6 Mayıs Pazar günü ise insan sağlığını derinden etkileyecek olan şeker üretimi ve tüketiminin, nişasta bazlı şekere mecbur kılınmasıyla yaratacağı etkiler konuğumuz Yeditepe Üniversitesi mezunu beslenme uzmanı Selva Köfteci’nin katıldığı söyleşide tartışılacak.

Ekmeğini, Deterjanını Kendin Yap!

ÇEYİ,  her cumartesi Adana Organik Pazarı’nda gerçekleştirilen ve ilgiyle takip edilen atölye çalışmalarını Çukurova Ekoloji Günleri’ne de taşıyor.

“Evde Ekşi Maya Ekmek Yapımı”, “Deterjanımızı Kendimiz Yapıyoruz” ekoloji günlerindeki atölyeler arasında.

“Evde Ekşi Maya Ekmek Yapımı” atölyesi hem Cumartesi hem de Pazar günü gerçekleşiyor. Cumartesi Fulya Kaya’dan Pazar günü ise Serdar İskit’den ekşi mayalı ekmek tariflerini dinleme ve yerinde uygulama imkanı bulacak katılımcılar Pazar günü 18:05’de ise Fulya Kaya ve Bahar Erdem’den ise “Ekolojik Temizlik”in püf noktalarını öğrenecek.

Çukurova Ekoloji Günleri’nde çocuklar da unutulmadı

Yönetmenliğini Ali Tasouji’nin üstlendiği ve senaryosunu da çocukların yazdığı “Bir Yokoluş Hikayesi” adlı tiyatro oyununda sahne 6 Mayıs Pazar günü 12:00’de çocuklara emanet.

Alper Tolga Akkuş da Serdar Keskin’in müzikleri eşliğinde ekoloji ve doğa koruma odaklı masalları ekoloji günlerinde çocuklar ve hala çocuk kalabilenler ile paylaşacak

Filiz Çömez Polat ise çocuklarla birlikte “Ekolojik Mahalle” adlı  kitabı okuyacak. “Ekoloji” temalı çocuk resimlerinden oluşan sergi ise kaçırılmaması gerekenlerden.

Çukurova Ekoloji Günleri programı

4 Mayıs Cuma günü saat 12:00’de başlayıp 6 Mayıs Pazar günü 20:00’ye kadar devam edecek ekoloji günleri maratonunun programını da sizlerle paylaşalım.

 

Haber: Muhittin Kurban – Zeynep Sanlıer Tansuğ

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.