KadınKültür-SanatManşet

‘Barbie’nin yönetmeni Greta Gerwig 2024 Cannes Film Festivali’nin başkanı seçildi

0
Fotoğraf: Merie Wallace/AP

Gişe rekortmeni Barbie filminin yönetmeni Greta Gerwig önümüzdeki mayıs ayında 77. Cannes Film Festivali‘nde Jüri Başkanlığı görevini üstlenen ilk Amerikalı kadın yönetmen olarak, bir ilke imza atmaya hazırlanıyor.

Aynı zamanda aktör ve senarist olan 40 yaşındaki Gerwig, 2023 Altın Palmiye ödülünü kazanan Ruben Ostlund‘dan bayrağı devraldı.

Festivalden yapılan açıklamada, Gerwig’i ‘statükoyu’ sarsan ‘modern zamanların bir kahramanı’ olarak tanımlandı. Gerwig’in varlığının, 1966’da o zamanlar 31 yaşında olan Sophia Loren tarafından yönetildiğinden beri bu kadar genç bir başkanı olmayan Cannes’a ‘taze kan’ getireceği belirtiliyor. Gerwig ayrıca, 2018’de aktris Cate Blanchett‘ten bu yana, erkeklerin aşırı temsil edildiği bu prestijli pozisyonu üstlenen ilk kadın oldu.

Fotoğraf: Scott Garfitt / AP

2023, Greta Gerwig için rekorlarla dolu bir yıl oldu; dünya çapında hit olan Barbie ile bir kadın yönetmen için birçok ilki başardı ve temmuz ayında dünya çapında gişede bir milyar barajını aşan ilk kadın oldu.

Duyuruya ilişkin görüşlerini açıklayan Gerwig şunları söyledi:

‘’Filmleri seviyorum, onları yapmayı seviyorum, onlara gitmeyi seviyorum, onlar hakkında konuşmayı seviyorum. Bir sinefil olarak Cannes, filmlerin evrensel dilinin ne olabileceğinin her zaman zirvesi olmuştur. Cannes Film Festivali Jüri Başkanı olarak görev yapacağım için şaşkın, heyecanlı ve alçakgönüllüyüm. Hepimizi hangi yolculukların beklediğini görmek için sabırsızlanıyorum.’’

Gerwig, her şeyi fetheden plastik bebek serisi hakkında canlı bir feminist hiciv olan ‘Barbie ‘nin yanı sıra ‘Lady Bird‘  ve ‘Little Women‘ filmlerini de yönetti. Oscar adaylıkları da dahil olmak üzere birçok ödül kazanan sanatçı, sadece yetenekleriyle değil, aynı zamanda samimi ve etkileyici rolleriyle de sinema dünyasında kendine sağlam bir yer edinmiş durumda.

Tiyatro kökenli bir sanatçı olarak başlayan Gerwig, bugünlerde Netflix için “The Chronicles of Narnia” uyarlaması üzerinde çalışıyor.

77. Cannes Film Festivali 14 – 25 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Resmi Seçki 2024 Nisan ayı ortasında açıklanacak.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.