Editörün SeçtikleriHafta SonuLGBTİ+ManşetVideo

[Onur Ayı özel] Fırat Söyle: İnsanların eşitliğine inanılmadıkça yasalar sizi bir yere kadar koruyabilir

0

“Belki 40 kişiydik, yıllar içinde on binler, belki elli binleri bulan bir dalgaya dönüştü Türkiye‘de. Çok güzeldi. Polis de vardı, herkes vardı. Esnaf, insanlar, turistler merakla heyecanla bakıyordu, ‘kim bu neşeli insanlar’ diye. Bir karnaval havasıydı ama aynı zamanda bir kimlik mücadelesiydi. 2015’e kadar her yıl yapıldı. Hükümet olarak yine AKP vardı: İstanbul Valisi, kolluk kuvveti… Bütün bu kurumlar aynı şekilde duruyor ancak siyasi söylemler çok daha farklılaştı.”

Lambdaistanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nden Avukat Fırat Söyle, 2003 yılında Taksim Mis Sokak‘ta düzenlenen ilk Onur Yürüyüşü‘nü böyle anlatıyor.

Türkiye’de yasalar ve yargının şiddeti önlemeye tek başına yetmediğini vurgulayan Söyle‘ye göre emsal kararlar, içtihatlar, mevuzatlar yetmiyor: “Sorun devletin ve siyasetin eril şiddetle sarmalanmış olması.”

İstanbul Sözleşmesi‘nden çıkıldığında elimizde kalan en önemli şeyin 6284 Sayılı Kanun olduğunu belirten Söyle şöyle diyor:

“Fakat yasalar sizi bir yere kadar koruyabilir. Sistem bize şu an sadece cezalandırma yöntemiyle şiddetin ıslah edilmesini çözüm sunuyor. Ama en nihayetinde eril şiddetin ortadan kaldırılması gerekiyor.”

LGBTİ+lar için şiddetin yalnızca Adliye Saraylarında değil, en küçük yerde bşladığını vurgulayan ve “Ev içinde, apartmadna, sokakta,  mahallede şiddet söz konusu. Gelenekler, dini inançlar çok büyük etken” diyen Söyle, Türkiye’de son zamanlarda hayatın her alanının siyasete bağlı olarak muhafazakarlaştığını ifade ediyor:

İsveç‘in Finlandiya‘nın, istediğiniz ülkenin kanunlarını buraya getirin, önemli olan düşünce yapsıı. İnsanların eşitliğine inanmadıkça, farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerindeki bütün insanların; engellilerin, HIV pozitiflerin, yaşıların eşitliğine inanmadıkça mümkün değil. Her gün bir şiddetler karşı karşıya kalıyoruz. Bu bir siyasinin açıklaması, olabilir, sosyal medyanın da yaygınlaşmasıyla beraber de iki kelimeyi bir araya getiren bir insan size şiddet uygulayabiliyor Twitterdan, Instagramdan .. İll de gelip size bir şeyle vurmasına gerek yok. Yani nefreti insanların kafasından çıkarmamız gerekiyor.”

You may also like

Comments

Comments are closed.