“Ölümümün bir anlamı olmalı. Toplumu tamir edin.”

“Eğer bunu okuyorsanız, intihar etmişim ve belli ki bu iletiyi silmeyi unutmuşum demektir.”

Diye başlıyor Amerika’nın Ohio eyaletinden 17 yaşındaki trans Leelah Alcorn’un intihar notu. Alcorn notu intiharından birkaç saat sonra Tumblr blogunda yayımlamak üzere zamanlamıştı.

Leelah Alcorn intihar mektubunda gerçek kadın kimliğini kabul etmeyen muhafazakar Hristiyan ailesiyle yıllarca boğuştuktan sonra kendini öldürmeye karar verdiğini yazıyor:

“Kazanan yok, çıkış yolu yok… İnsanlar ‘daha iyi olacak’ diyorlar ama benim durumumda bu doğru değil. Daha kötü oluyor. Her gün daha köyü oluyor. Eğer bir gün trans bireyler benim gördüğüm muameleyi görmezlerse ancak o zaman huzur içinde yatabileceğim… Ölümümün bir anlamı olmalı. Toplumu tamir edin. Lütfen.

LGBTI bireylerin genel intihar notları pek çokları tarafından yaşadıkları sorunlara ve mücadelelerine toplumsal farkındalık yaratmak ve de inithar eden bireye saygınlığı kazandırmak için görülse de bazıları bunun iki tarafı keskin bir bıçak olduğunu ve özellikle sorun yaşayan gençlerde bir intiharın diğerini tetiklediğini savunuyor.

Alcorn intihar notuyla kendini öldüren ilk trans birey değildi, intihar notunda yazdığı gibi toplum tamir olmadığı sürece son da olmayacak.

Temmuz ayında İzmir’de 17 yaşındaki bir başka trans birey ailesi ve çevresi erkek kimliğini kabul etmediği için kendini öldürmüştü. Okyanus Efe Özyavuz facebook hesabında “Ne boka yaradı normak olmak?” notunu paylaşıp intihar etmişti. LGBTI örgütleri Okyanus’un ardından yaptıkları açıklamada “faili devlet, faili toplum, faili ‘normal'” demişti.

Ocak ayında Azerbeycan’da Azad LGBT örgütünün aktivisti 20 yaşındaki İsa Şahmar‘lı da eşcinsel olduğunu açıkladıktan sonra gördüğü baskılar nedeniyle kendini öldürmüştü. İsa facebook hesabına “Gidiyorum. Herkes hakkını helal etsin. Bu ülke, bu dünya bana göre değil… Mutlu olmak için gidiyorum… Anneme de onu çok sevdiğimi söyleyin. Hepiniz ölümümde günahkarsınız. Bu dünya benim renklerimi taşıyacak kadar güçlü değil. Elveda.”yazmıştı.

(Yeşil Gazete, BBC News)

Özgecan Kara
Özgecan Kara

Ömrü Bilkent Üniversitesi’nde ve Bocconi University’de bir takım dersleri alıp vermekle geçti. Kurumsal bir firmada üst düzey yönetici olmak üzere hazırlandığı yolu sevmedi, kendi yolunu çizmeye çabalıyor. Sosyoloji meraklısı. Yeşil Gazete’de Türkiye haberi yapıyor; kadın, lgbt, emek, tüketim kültürü üzerine okuyor; komiklikli köşe yazıları yazıyor. Daha fazlası için @ozgevon

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR