Doğa MücadelesiGündemManşet

ODTÜ’lülerden Kılıçdaroğlu’na: Ranta değil, doğaya sahip çıkın

0

“ODTÜ ormanı parçalanmasın” talebi için aylardır mücadele eden ODTÜ bileşenleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘na çağrıda bulundu. ODTÜ’lüler Ankara Büyükşehir Belediyesi‘nin (ABB) meclis oturumuna katılamamış ve belediye binası önünde bir eylem gerçekleştirmiş, olayda güvenlik güçleri ve polisle arbede yaşanmıştı. ODTÜ’lüler bu olayın ardından “CHP’nin de polisi olduğunu yaşayarak gördük” demişti.

Konuya ilişkin açıklama yapan ODTÜ bileşenleri daha önce de olduğu gibi Melih Gökçek yönetimi ile Mansur Yavaş yönetiminin benzediğini ifade ederek eleştiride bulunmuştu. ODTÜ’lüler Kılıçdaroğlu’na Bilkent Üniversitesi’nde yaptığı açıklamayı işaret ederek Yavaş’ın aktarımlarına ilişkin açıklamada bulundu.

‘Alt geçidin ormanı koruması hiçbir şekilde mümkün değil’

Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşmada “Bu yol daha önce planlanmış” ifadelerini kullandığını öğrendiklerini ifade eden ODTÜ’lüler bunun doğru olmadığını yineledi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Keşke sayın Yavaş’tan ulaşım planını isteyip, planda yolun yerini sorsaydınız; Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında Başkent Ankara’nın bir ulaşım ana planı olmadığını öğrenmiş olacaktınız. Sayın Yavaş’ın ‘planı’, 2017’de tüm CHP’lilerin karşı çıktığı, mahkemelik olan Bakanlık imar planıdır. Başkent, ulaşım ana planından yoksun olduğu gibi, Belediyenin internet sitesindeki nazım imar planında da bu yol bulunmamaktadır.

Planlama vaadiyle oyumuzu alan CHP’li belediyenin, kendi eleştirdiği plansızlığa aynen devam etmesi, bizi çok üzüyor. Gökçek’in ‘2038 Ankara Çevre Düzeni Planı’ yargı tarafından iptal edilmiş, yeni planlar için ABB 3,5 yıldır bir çaba göstermemiştir. Sayın Yavaş sizi doğru bilgilendirse, ABB’nin Büyükşehir kanunu ve yönetmeliklerin verdiği görevleri yerine getirmediğini de anlatmak zorunda kalacaktı.

Konuşmanızda, ‘arazinin altından geçen tünel yolu bitirmek istiyor‘ diyorsunuz. Yolun 100 hektar alanı ODTÜ ormanından ayıran, 4.5 km uzunluğundaki kısmının 700 metresine yapılacağı söylenen ancak projesi ve bütçesi olmayan, sadece bir görselden ibaret olan alt geçidin ormanı koruması hiçbir şekilde mümkün değildir.”

ODTÜ’lülerden meclis toplantısı açıklaması: CHP’nin de polisi olduğunu yaşayarak gördük
ODTÜ’lüler ‘Rant Yolu Projesi’ne karşı dilekçelerini verdi: ABB elini ODTÜ ormanından çek!
ODTÜ anlattı: ‘Rant Yolu Projesi’ sadece ODTÜ’yü değil Ankara’yı, Türkiye’yi ilgilendiriyor

ODTÜ’lüler dilekçenin işleme alınmadığını söyledi

45 ODTÜ bileşeninin imzaladığı mektupta “Gökçek döneminde bozulan, milletvekillerinizin de katıldığı eylemler sonucu proje durunca beş yıldır kendini yenilemeye başlayan ormanın üzerine asfalt dökmek isteyen ABB, 2020’de imar planı, 2021’de ihale yapmıştır. Ortada böyle bir ihale ve şartname varken, halk takip etmiyor düşüncesiyle size yanlış bilgilerin iletilmesi, bizi kaygılandırmaktadır” denildi. ODTÜ’lüler Kılıçdaroğlu’ndan Kamu İhale Kurumu 2021/425266 numaralı ihale dökümanını uzmanlara inceletmesi yönünde talepte bulundu.

Mektupta ayrıca Ankaralıların imzaladığı bin 731 dilekçenin işleme alınmadığına dikkat çekildi. Dilekçeye ilişkin şunlar söylendi:

“Dilekçenin bir kopyasını, 4 Kasım 2022/7595 numarası ile CHP Genel Merkezine teslim ettik, ona da cevap alamadık. Sizden isteğimiz, bu evrakı istemeniz ve işleme alınmasını sağlamanız. Biz, bu ülkede belediyelere verilen yasal sorumlulukların yerine getirilmesini istiyoruz. ABB’nin kamuoyu ile paylaştığı diğer bilgileri de sorgulamak isterseniz, size hepsi hakkında detaylı bilgi sunmaya ve anlatmaya hazırız.”

‘ODTÜ Ormanı’nı kaybetmek istemiyoruz’

Belediyelere verilen yasal sorumlulukların yerine getirilmesi talebinde olduklarını ifade eden ODTÜ’lüler “AOÇ’yi kaybettik, ODTÜ Ormanı’nı kaybetmek istemiyoruz. Sizleri ranta ve plansız, faydasız yollara değil, bilime, doğaya ve başkente sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.