31 Mart yerel seçimleriManşetTürkiye

Mansur Yavaş’tan beş yıllık projeler: Ücretsiz HPV, otizm merkezi, köpek ‘yaşam alanı’

0

Cumhuriyet Halk Partisi‘nin (CHP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına yeniden aday gösterilen Mansur Yavaş, 2024-2029 Projelerini tanıttı.

Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenen proje tanıtım toplantısında konuşan Yavaş’ın en dikkat çekici vaadi Ankaralı kadınlara ücretsiz HPV aşı desteği oldu:

“Sağlık alanında önemli adımlar atacağız. Alzheimer hastalarını ve yakınlarının yaşam kalitelerini artırmak için yatılı konuk evi açacağız. Yeni açacağımız İleri Yaş Sağlıklı Yaşam Merkezi ile büyüklerimizin sosyal ve bağımsız bir yaşam sürmesini sağlayacağız. Dünyanın ve memleketimizin en büyük sorunlarından biri olan obeziteyle mücadele için yeni bir planımız var. Diyetisyen yardımı projemizle toplum sağlığımızı ve farkındalığımızı artıracağız. En önemli konulardan biri de kadınlarımızın sağlığı. Yine Türkiye’de bir ilke imza atacağız. Rahim ağzı kanserini önlemek amacıyla, 30 yaş altı ve sosyal destek alan kadınlarımıza HPV aşı uygulamasını başlatacağız.”

Türkiye’nin en büyük otizm merkezi

Halk Sağlığı Eylem Planı projelerini de hayata geçireceklerini söyleyen Yavaş, Batıkent‘te Türkiye’nin en büyük otizm merkezini açacaklarını duyurdu. Ayrıca  engelsiz spor merkezi ve engelsiz yaşam köyü projeleri yapacaklarını  belirtti.

Mamak Gökçeyurt Köpek Yaşam Alanı

Sokakta yaşayan  hayvanları konusunda, kentte ortak aklı sağlamaları gerektiğinin farkında olduğunu belirten Mansur Yavaş, bu konuda kanunlarla çerçevelendirilmiş çalışmalarına devam ettiklerini bildirdi:

“2 bin 500 köpek kapasiteli Mamak Gökçeyurt Köpek Yaşam Alanı’nı hayata geçireceğiz. Köpek gezdirme, mama depolama alanı dışında ailelerimiz çocuklarıyla birlikte burada vakit geçirebilecek ve sahiplenme yapabilecekler. Ayrıca Türkiye’de ilk kez, özel veterinerlerle iş birliği yaparak 80 binden fazla kısırlaştırma yapmıştık, bu sayıyı daha da artıracağız.”

Mansur Yavaş’ın kent hayvanlarını “toplayarak” şehir dışında bir yerde toplaması projesi hayvan hakları aktivistlerinden büyük tepki topluyor. Yavaş, geçen aralık ayında Keçiören‘de bir çocuğun sahipsiz köpeklerin saldırısı sonucu yaralanmasına ilişkin soru üzerine Avrupa‘da hiçbir ülkede sokakta sahipsiz hayvan görmediğini söylemişti.

Yeni yaptıkları “butik barınaklar”da, maliyetini belediye olarak karşılamak kaydıyla hayvanseverlerin köpeklere gelip bakmalarını istediklerini belirten Yavaş, “Saygılıyım, hayvanseverlerin fikirlerine de saygılıyım ama o kadar çok popülasyon arttı ki Türkiye’de ilk defa kendi imkanları dışında kısırlaştırma ihalesi açan belediyeyiz. 13 klinikle anlaştık. Dişiler kısırlaştığında bir hafta kalması gerekiyor. Erkek olanlar hemen sokağa tekrar bırakılabiliyor ama bu popülasyonda bu şekilde sadece kısırlaştırmayla bunun önünü almanın imkanı yok” demişti.

Bir yandan kısırlaştırma işlemlerine devam edeceklerini diğer yandan sokaktaki sahipsiz köpekleri barınaklarda misafir edeceklerini bildiren Yavaş, “Eğer çok istiyorlarsa hayvanseverler onlar da elini taşın altına koysun. Destek oluruz, sahiplensinler. Sahipsiz hayvan olmaz” demişti.

Yavaş’ın bu sözleri hak savunucularının ve örgütlerin büyük tepkisiyle karşılaşmış; sokakta yaşayan hayvanlar için öngördüğü kent dışındaki dev barınakların, ölüm kamplarına dönüşeceği uyarısı yapılmıştı.

Yavaş, kadınların iş dünyasında söz sahibi olması için Kadın İş Gücü Merkezi açacaklarını, anne adaylarına destek olmak amacıyla “Gebelik Okulları” kuracaklarını ve yerel eşitlik için “Kadın Meclisi” projesini hayata geçireceklerini de söyledi.

Yüzer GES Projesi

Sürdürülebilirlik alanında bir eylem projesi oluşturacaklarını da belirten Mansur yeni Güneş Enerjisi Santrallerini hayata geçireceklerini, Türkiye’de ilk olarak yüzer GES projesini faaliyete alacaklarını kaydetti.

You may also like

Comments

Comments are closed.