Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriKentManşetVideoYeşil Gazete TV

ODTÜ anlattı: ‘Rant Yolu Projesi’ sadece ODTÜ’yü değil Ankara’yı, Türkiye’yi ilgilendiriyor

0

Ankara‘da eski Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminden beri tepkiyle karşılanan ODTÜ Yolu Projesi, Mansur Yavaş döneminde devam ettiriliyor.

Tartışmalı proje, 2017 yılında ODTÜ arazisinde büyük bir ağaç kesiminin ardından büyük tepki görmüş, 2019’da belediye yönetiminin değişmesinden bu yana eski dönemden pek çok proje rafa kaldırılırken Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazisinden geçecek “Bilkent-İncek Çevre Yolu Çevre Yolu Bağlantısı” projesi bazı farklarla yeniden uygulanmaya konmuştu.

ODTÜ’lü öğrenciler, Ankaralılar ve uzman meslek odaları, belediyenin bilimsel bir ulaşım planının olmadığını, inşaatların hukuki kararlara rağmen rant için sürdürüldüğünü ve halka yalan söylendiğini savunarak projeye hala karşı çıkıyor.

Uzmanlar projenin, büyük bir orman ekosistemini barındıran ODTÜ arazisinde ekolojik bir yıkıma da neden olacağına dikkat çekiyor.

Ankara’nın hortlayan kabusu ODTÜ Yolu projesi: Neler oluyor?

Öğrenciler, kesime ve yol inşaatına engel olmak için alanda çadırlı nöbete devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) binası önünde açılan stantlarda, halk proje ile ilgili bilgilendirildi ve belediyeye vermek üzere yazılan dilekçeye destek çağrısında bulunuldu.

ODTÜ Çevre Topluluğu‘ndan Sualp Özel ile tüm süreci canlı yayında konuştuk.

Özel,   ABB’nin taleplerine karşı verdiği tepkilere değindi:

“Ne zaman bir eylem planlasak önceki gününde Belediye’den, bizim açıklamalarımızın ‘manipülatif ve yanlış’ olduğu yönünde paylaşımlar yapıldı. Orada eylem yaparken belediyeden pankart açıldı ’28 sene sonra hoşgeldiniz’ diye. Biz dün de bu projeye karşıydık, bugün de karşıyız. Bu yol yanlış.”

Gökçek döneminde projeye karşı yaptıkları eyleme CHP’den milletvekillerinin de destek verdiğini hatırlatan Özel, “Dünle bugün arasında CHP için değişen nedir?” sorusuna da yöneltti:

“Alana her çıktığımızda belediyeden “katılımcı belediyecilik anlayışı”nı vurgulayan paylaşımlar yapılıyor.“Katılımcı belediyecilik anlayışı”nı vurgulayan Ankara Belediyesi’nde katılımcı bir belediyecilik göremiyoruz. Beklentimiz halkın bu konuda daha fazla ses çıkarabilmesi ve bu sesle bu yolun engellenmesi.Yolu anlatmaya başladıkça kamu yararı doğrultusunda yapılmadığını ifade edince insanların fikirleri değişiyor. Bunu görmek güzel.”

ODTÜ Çevre Topluluğu olarak tüm sorunların sistemden kaynaklandığını düşünüyoruz” diyen Özel, Öğrenciler olarak iklim krizine karşı önlemler alınması gereken bir zamanda yaya veya bisiklet yerine  araba yoluna öncelik verilmesini  “Enerji ihtiyacını da artırmak zorunda değiliz yeni yolları da yapmak zorunda değiliz” diye eleştirdiklerini de ekliyor. Özel uzmanların değerlendirmelerini de hatırlatıyor:

“Burada trafiğin artacağını, bu yola ihtiyaç olacağını söyleyerek projeyi meşrulaştırmak istiyorlar. Ancak biliyoruz ki her yol, kendi trafiğini beraberinde getirir.Bu yolun yapılması büyük bir ekosistemin yok olması anlamına geliyor. Ortaya çıkacak gürültü kirliliğiyle de ekosistem daralacak.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.