Manşet

ODTÜ’lülerden meclis toplantısı açıklaması: CHP’nin de polisi olduğunu yaşayarak gördük

0

ODTÜ bileşenleri  Ankara Büyükşehir Belediyesi‘nin (ABB) 8 Kasım’da düzenlenen belediye meclisi toplantısına alınmamaları ve akabinde yaşananlara ilişkin açıklamada bulundu.

ODTÜ’lüler ve ODTÜ bileşenleri 8 Kasım’da düzenlenen toplantıya alınmadıklarını ve ardından güvenlik ve polislerin saldırısına maruz kaldıklarını duyurmuştu. Olayda  bazı öğrenciler de gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan ODTÜ öğrencileri gece saatlerinde serbest bırakılmıştı.

‘Gelen gruplar çiçekle karşılandı’

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından da 10 Kasım’da konuya ilişkin açıklama yapılarak “ABB Başkanı Mansur Yavaş bu durumu anlatmak için 17 Eylül 2021 tarihinde bizzat ODTÜ’ye gitmiş, protokol ve mahkeme kararlarının durdurulmasının ABB’nin inisiyatifinde olmadığı anlatılmasına rağmen öğrencilerin ‘her ne şekilde olursa olsun yol istemiyoruz, Ankara’nın artık hiçbir yerine yol yapılmasın’  itirazları ile karşı karşıya kalınmıştır. O tarihten bugüne dek arazi içerisinde çalışma yapılmamasına rağmen, 1 Eylül 2022 tarihinden itibaren Belediye giriş kapısında stant kurulması ve düzenlenen protesto gösterilerine ABB tarafından hiç müdahale edilmemiştir. Gelen gruplar çiçekle karşılanmıştır. Son gün ise ABB’de çalışan hiçbir güvenlik görevlisinin gelen gruba müdahale etmediği tam aksine gelen grubun binaya girmek için güvenliğin üzerine yürüdüğü görülmektedir” denilmişti.

Bugün ODTÜ bileşenlerinden konuya ilişkin açıklama geldi. Rant yolunu yaptırmamak üzere 8 Kasım’da ABB önünde olduklarını ve 17.00 civarında basın açıklamalarını gerçekleştirip ardından, yasanın açıkça tanıdığı bir demokratik hakkı kullanarak belediye meclisi toplantısını izlemek istediklerini ifade eden ODTÜ’lüler şu ifadeleri kullandı:

“[…] belediyeye giriş yapacağımız kapıya gittiğimizde, geçen ay ve bir önceki gün olduğu gibi bir güvenlik duvarı ile karşılaştık. Bu engelleme üzerine, güvenliklere belediye meclisi toplantısını izlemenin yasaca açıkça tanınan bir vatandaşlık hakkı olduğunu gerekçeleriyle ve açık bir şekilde anlattık. Yine 2.5 yıl önce pandemi önlemleri kapsamında ABB meclisi tarafından kabul edilen bir genelge önümüze bahane olarak çıkarıldı. Bunun üzerine, 9 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile söz konusu genelgeye konu olan kısıtlamaların ülke genelinde yürürlükten kaldırıldığını, bu sebeple, meclis toplantısını izlememize engel olmalarının hukuka aykırı olduğunu ve bu şekilde hareket etmekle suç işlediklerini açıkladık.”

‘O zaman gidip şikayetçi olun’

Ancak belediye güvenliklerinin saldırısına uğradıklarının ifade edildiği açıklamada, “Bu yaptıklarının suç teşkil ettiğini tekrar ve defalarca belirtmemize rağmen ‘O zaman gidip şikayetçi olun’ dışında bir karşılık almamız mümkün olmadı” denildi ve şunlar eklendi:

“ABB, gazetecilere olayla ilgili olarak dağıttığı basın metninde ABB güvenliklerinin herhangi bir müdahalede bulunmadığını ileri sürse de, arkadaşlarımız, polisten önce güvenliklerin eril, sinkaflı küfürlerine ve fiziksel işkencesine maruz kaldı. Güvenliklerin saldırısıyla başlayan ve bir süre sonra belediye zabıtalarının da güvenliklere katılmasıyla devam eden arbedenin büyümesi üzerine İmar Daire Başkanı Ertuğrul Candaş yanımıza gelmek durumunda kaldı ve iki kişilik bir temsil heyetini görüşme için kabul edebileceğini söyledi.”

Meclis toplantısının olduğu saatlerde beş ODTÜ’lünün binaya alınmasına ilişkin de açıklamada bulunan ODTÜ bileşenleri o dakikaları şöyle anlattı:

“Yapılan müzakereler sonucunda, belirlediğimiz beş kişilik bir temsil heyetinin belediye ile görüşmek üzere bina içerisine girmesi kabul edildi. ABB’nin iddia ettiğinin aksine, bu beş kişilik heyet, belediye meclis toplantısını izlemek üzere değil, Genel Sekreter Yardımcısı M. Kemal Çokakoğlu ve İmar Daire Başkanı Ertuğrul Candaş’ın da aralarında olduğu bir grup bürokratla görüşmek üzere içeri alındı. Ancak, görüşme henüz başlamışken, dışarıda görüşmenin sonucunu beklemekte olan öğrenciler ve Ankaralıların oluşturduğu kitle, birden bire gelen polisin ikazsız, uyarısız saldırısına uğradı.”

Ters kelepçeli bir öğrenciyi teklemeyecek kadar pervasızlaşabildiler’

O gün uğradıklarını belirttikleri saldırıya ilişkin ise ODTÜ bileşenleri tarafından şöyle bir açıklamada bulunuldu:

“[…] güvenlikler de polisin saldırısına ortak oldular ve polisin yere yatırarak ters kelepçe yaptığı bir öğrenciyi teklemeyecek kadar pervasızlaşabildiler. Sonuç olarak; pek çok kişi, yasanın açıkça tanıdığı demokratik bir hakkı kullanmak istediğimiz için darpa ve işkenceye maruz kaldı ve dışarıda olup bitenlerden haberdar olması üzerine görüşmeyi sonlandırarak dışarıya çıkıp yapılan saldırıya tepki gösteren temsil heyetinden arkadaşlarımızın da aralarında bulunduğu yedi kişi işkenceyle gözaltına alındı.”

CHP’nin de polisi olduğunu yaşayarak gördük’

Son olarak ODTÜ’lüler ABB’yi, Mansur Yavaş’ı ve CHP’yi şöyle eleştirdi:

“Böylece, sürekli şeffaflıktan dem vurarak demokratik yönetim imajı devşirmeye çalışan CHP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Mansur Yavaş, kendilerine yönelik bir itirazla alakalı olduğu takdirde oldukça basit bir demokratik hakkın kullanımını bile tamamen keyfi bir şekilde ve zorbalıkla engelleme yoluna gidebildiklerini büyük bir açıklıkla ortaya koydu. Pek demokratik ve muhalif olduğu iddiasındaki mevcut ABB yönetiminin AKP’li Melih Gökçek yönetiminden bir farkı bulunmadığı, AKP’nin polisinin ise sermayeye ve ranta hizmet ettiği takdirde CHP’nin de polisi olduğunu yaşayarak gördük.

Hal böyleyken, ABB yönetimi, dün yayınlamış olduğu açıklamada görmüş olduğumuz gibi, AKP’den tanıdığımız iktidar diline başvurarak, oldukça basit bir demokratik hakkı kullanmaya çalıştığı için işkence ettirip gözaltına aldırdığı öğrencileri marjinalize etmeye çalışmakta, yalana ve manipülasyona başvurmaktan geri durmamaktadır.

‘ABB yönetimi 2013’teki direnişimize de mahkemelerden saldırıyor’

Mansur Yavaş ve yönetiminin amacının Ankara’nın ulaşım sorununu çözmek olmadığı, 2013 yılında ODTÜ Yol Direnişi‘nde haklarında dava açılıp dava sürecinde cezası istinaftan dönen öğrenciler için yeniden yargılanmaları sırasında ceza verilmesini istemesinden anlaşılmaktadır. Bugün sözde muhalif olan ABB yönetimi 2013’teki direnişimize de mahkemelerden saldırıyor.

Mansur rantın, ODTÜ Ahmet Atakan‘ın yolundadır.

Talebimizi yineliyoruz. Ranta hizmet etmek dışında hiçbir işlevi olmayan, ODTÜ ormanını parçalayacak, büyük bir ekolojik yıkıma sebep olarak Ankaranın yekpare tek doğal alanını, ormanını yok edecek bu projenin koşulsuz ve açık iptalini istiyoruz.

Defalarca söyledik, bir kere daha söylüyoruz; eğer Mansur Yavaş bizim karşımızda Melih Gökçek olmak istiyorsa, biz de onun karşısında Kavaklık Direnişi olacağız! Bütün gücümüzle ve kararlılığımızla direnecek ve rant yolunu yaptırmayacağız!”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.