Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Aktivistler Cengiz Holding önünde, şirketin ağaç katliamına tepki gösterdi

0

Ekoloji aktivistleri dün (16 Ağustos) Cengiz Holding‘in Ankara ve İstanbul‘daki şirket binaları ve Çanakkale‘deki Truva Atı heykelinin önünde Kazdağları için eylem gerçekleştirdi.

“Kazdağları’ndan defol Cengiz ağaç katlettiğini, biliyor, görüyoruz, saklamaya çalışma! Kestiğin her ağacın tek tek hesabını soracağız!”

Bu ifadelerle şirkete seslenen İklim Adaleti Koalisyonu, Validebağ Gönüllüleri, ODTÜ Çevre Topluluğu ve Kazdağları Ekoloji Platformu‘ndan ekoloji aktivistleri Kazdağları’ndaki ağaç kesimlerine dikkat çekti.

Eşzamanlı yapılan eylemlerde Cengiz Holding’in Kazdağları’nda Halilağa Bakır Madeni projesi için şantiye alanı inşasında Orman Müdürlüğü gözetiminde ağaç kestiği ifade edildi.

Kazdağları’ndan Cengiz Holding’e ikinci dava: Bakanlığın şirket kurtarıcı yönetmeliklerine sığındı
‣ Cengiz Holding’e Halilağa’da geçit verilmedi: Hiçbir maden projesi Kaz Dağları’ndan daha değerli değil
‣ Kazdağları’nda Cengiz Holding’in projesine bilirkişi raporu: ‘ÇED olumlu kararı’ uygun değil

Cengiz Holding aynı zamanda bir süredir Devlet Su İşleri (DSİ) eliyle madende kullanılmak üzere ihtiyaç duyduğu su için gölet inşaatlarına da başlamıştı. Bölgedeki Kazdağları Kardeşliği ve Kazdağları Ekoloji Platformu üyeleri ise söz konusu projeye karşı hukuki olarak itirazda bulunmuş, dilekçelerini ilgili kurum ve kuruluşlara iletmişti. Kesilen her ağacın tek tek hesabını soracağını vurgulayan aktivistler gelecek günler için de eylem hazırlığında bulunduklarını bildirdi.

Ne olmuştu?

Cengiz Holding, 21 Şubat’ta Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi için ÇED raporuna rağmen aykırı bir şekilde sondaj faaliyetleri gerçekleştirmişti.

Alınan bilirkişi raporu, çevre örgütlerinin lehine çıkmıştı. Yöre halkı da proje için üç ayrı su kaynağı öngörülmesi sonrası projeye yoğun bir tepki göstermişti. Ayrıca ÇED’de sondaja da izin verilmemişti. Çan Çevre Derneği’nden Ümran Aydın “Bir bölgenin suyunu komple kesmek çok büyük bir haksızlık ve asla kabul edilemeyecek bir durum” diyerek projenin bölgedeki su kaynaklarına ve vatandaşa maliyetinin boyutuna dikkat çekmişti.

Bölge halkının açtığı dava sonucunda 6 Aralık’ta Çanakkale 1’inci İdare Mahkemesi kararı iptal etmiş, şirket ise proje için yeniden başvurmuştu.

Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi‘ için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararının daha önce yürütmesi de durdurulmuştu.

Bakanlık iptal edilen proje için 14 Mart tarihinde yeniden ‘ÇED olumlu’ kararı vermişti. Vatandaşlar bu kararın iptali için yeniden dava açmıştı.

Son karara karşı açılan dava sürerken şirket köylülere tebligat gönderdi. Cengiz Holding‘e bağlı Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş., köylülere arazilerini satmaları için pazarlık teklifinde bulundu.

Şirketin vatandaşları pazarlığa davet ettiği, gelmemeleri halinde vatandaşın sahip olduğu araziler için Bakanlığa başvurulacağını belirttiği tebligatta şu ifadeler yer aldı:

“Sayın Muhatap; müvekkil şirket 89430 Ruhsat Numarası ile madencilik faaliyetleri sürdürmektedir. Anılan ruhsat alanı içinde yukarıda tapu bilgileri belirtilen maliki/paydaşı olduğunuz taşınmaz, müvekkil şirketin söz konusu ruhsat kapsamında işlettiği madencilik faaliyeti için gerekmektedir.

Bu nedenle; öncelikle müvekkil şirket tarafından söz konusu taşınmazın satın alınması için 1 Ağustos 2023 tarihi saat 11:00’de tapuda Çanakkale İli, Çan İlçesi, Etili Köyü, 1624 Parselde kayıtlı, Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. Etili Şubesi, Etili Köyü Köy Sok. No: 129/1A Çan/Çanakkale adresindeki yemekhanesinde pazarlık görüşmeleri yapılacaktır.

Pazarlık görüşmelerine katılmadığınız ya da görüşmelere katılıp da satış konusunda anlaşamadığımız takdirde durum Noter marifetiyle tespit edilecek ve bunun sonucunda da 3213 sayılı Maden Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca taşınmazın 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre kamulaştırılması için ilgili Bakanlığa/Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne talepte bulunulacaktır. Bilgi ve gereği saygılarla rica olunur ”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Derneği Başkanı Süheyla Doğan ise Cengiz Holding’in bir yandan da madenin ihtiyaç duyacağı suyu temin için Hacıbekirler 1 ve 2 adlı göletleri yapmak üzere Devlet Su İşleri (DSİ) ile yaptığı protokol kapsamında, su temin işlemlerini de yürütmeye devam ettiğini belirtmişti.

Cengiz Holding’den Kazdağları’nda ‘ya pazarlık ya kamulaştırma’ teklifi: Arsanız madencilik için gerekiyor

You may also like

Comments

Comments are closed.