Hafta SonuManşet

Obaruhu: Geçtikleri yere sihir taşıyan mimarlar

0
Bayramiç Yeniköy Çiftliği’nden.

“Yuva, bir barınaktan daha fazlasıdır; ruhsal, fizyolojik ve zihinsel refahımızı besleyebilme kapasitesine sahiptir. İyi tasarlanmış bir alan hem topluluk buluşmalarına hem içe dönüşe hizmet edebilecek bir mekan olarak davranabilir.”

Obaruhu’nun kurucularından Merve Tekin yaşam alanlarımızın, üzerimizdeki psikolojik ve fizyolojik etkilerini böyle tasvir ediyor. Obaruhu, çoğumuzun çevresiyle iletişim halinde, pozitif titreşimleri davet eden, içindeki öğelerle oyuncu bir ilişki kuran bir yuvaya olan ihtiyacını bir davete dönüştürerek bizi çeşitli metod ve ritüellerin de yer alacağı

‘topınak’ (topraktan tapınak) inşa buluşmasına çağırıyor.

Tapınak: İbadet etmeye adanmış mekan ya da; çeşitli inanışlarda tanrı/tanrıça ya da yüce bir varlığın hanesi.

Tapınak uzay, hava, ateş, su ve toprak elementlerinin rehberliğinde, içimizle ve dışımızla meditasyon ve dualar aracılığıyla bağlantıya geçebileceğimiz, dinamik bir mekan olarak tasarlanacak. Atölye, yine Obaruhu’nun ruhuna uygun bir şekilde topluluğun birliğine hizmet edebilen bir araç olma niyetiyle yola çıkacak.

Birlikte yaşayan, seyahat eden, paylaşan göçebe toplulukların taşınabilir yuvalarına/çadırlarına Tengri dilinde ‘oba’ deniyor. Obaruhu ekibi de aynen böyle yaşayıp çalışıyor zaten. Kendilerini ‘gezginliğin hafifliğine, birliğin gücüne ve doğanın bilgeliğine adanmış bir doğal yapı ustaları, mimarları ve zanaatkarları topluluğu’ olarak tanımlıyorlar. Kimi zaman ev, kimi zaman fırın, kimi zaman başka başka doğal yapılar inşa ediyorlar.

Bayramiç Yeniköy Çiftliği’nden.

Bayramiç-Yeniköy Çiftliği’ndeki doğal yapı.

İnandıkları dünyayı yaratmak için canla başla, neşeyle, kahkahayla, aşkla, armoni içinde çalışan, aslında içimizde var olan ama zamanla unuttuğumuz ‘doğayla uyum’u yaratıp koruyabilmek için, oradan oraya göç eden, gelmiş geçmiş bütün topluluklardan ilham alan bir topluluk Obaruhu.

Tapınak, Edirne Badem Han’da bölgenin ekolojik özelliklerine özen göstererek earthbag (toprak çuval) ve hyper-adobe (hiper kerpiç) tekniğiyle yapılacak. Atölye boyunca oynanacak topluluk oyunları, danslar ve elementlerle ilgili ritüeller, doğal malzemeler ve özümüzle olan güçlü bağı hatırlamamıza yardımcı olacak.

Atölye saman, toprak ve suyun farklı tekniklerle uygulanacağı, pratik gösterimler ve biyo-mimari, Vaastu Shastra (evrenle uyumlu, kadim Hint tasarım sanatı), toprak yapılar ve doğal malzemeler (toprak torbalar/hiper-kerpiç ile kubbe yapımı ve sıva, heykel çalışmaları) ile ilgili teorik sunumlar üzerine kurulu olacak.

Obaruhu, bünyesine zaman zaman başka değerli insanları da katıyor ancak çekirdek kadrosunun birbirinden güzel insanlardan oluştuğunu belirtmeden geçmeyelim.

Obaruhu ekibi.

Obaruhu, isteyenlerin atölyeye katılımını kolaylaştırmak için bir de acayip birleştirici ve destekleyici bir muhteşem oyun yarattı. Bereket Oyunu’nun adımlarını öğrenmek için bu videoyu izleyebilirsiniz: https://obaruhu.org/videos/

Temel kural şu; atölyeye katılabilecek kadar maddi imkanınız yoksa, biraz içinize dönüp ‘Ben bu hayata ne katıyorum? Elimdeki kaynaklarım neler?’ diye düşünüp bir liste yapıyorsunuz. Örneğin ben bu atölyeye katılabilmek için yoga dersi verebilirim, defter dikmeyi öğretebilirim, Anadolu Jam, şiddetsiz iletişim, psikodrama pratiklerini temel düzeyde aktarabilirim. Bunlar karşılığında da sizden/topluluktan para yardımı istiyorum. Gibi gibi…

Topluluğun sayfalarına buralardan ulaşabilirsiniz:

www.obaruhu.org

https://www.facebook.com/obaruhu

 

Ceylan Yurdakuler

 

 

 

 

 

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.