Nükleer santraldeki çatlak iddialarıyla ilgili açıklama: Acilen teknik inceleme yapılmalı

İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi'nden yapılan açıklamada santralde uzman kişilerce derhal inceleme yapılması istendi, nükleerden vazgeçilip yenilenebilir enerjiye geçilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, Akkuyu Nükleer Santrali’nde reaktör koyulacak alanda meydana gelen çatlak iddialarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada uzman kişilerce acilen teknik inceleme yapılması gerektiğinin altı çizildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır‘ın geçtiğimiz günlerde Mersin Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali temel betonunda çatlak olduğunu söylemesinin ardından şirketten yapılan açıklamada iddiaların iddiasız olduğu belirtilmişti.

‘Yatırım sanıldığı gibi yerli ve milli değil’

Açıklamada, Nükleer Santral için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun yanlışlarla dolu olduğu vurgulanarak, raporun kabul edilmemesinin belirtildiği hatırlatıldı. Projenin özel bir şirket tarafından yapıldığının da altının çizildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Projenin iş sahibi ve yatırımcısı Akkuyu Nükleer A.Ş. projeyi yönetmek üzere özel olarak kurulmuş bir şirkettir. Proje de yap-sahip ol–işlet modeli bir projedir. Yani yap-işlet-devret modeli değildir. Şirketin yüzde 51 hissesi her zaman Rosatom şirketine ait olan Rusya kontrolünde bir şirkettir. Hisselerin en az yüzde 51’i Rus şirketlerine ait olacak ve yüzde 49’a varan hisseler dış yatırımcılara satılabilecektir. Yani tamamen yabancı bir şirkettir. Mersin’imize, ülkemize yapılan bu yatırım sanıldığı gibi yerli ve milli değildir.

Fotoğraf:AA / Anıl Bağrık

‘Kanser vakaları artıyor’

Yapılan açıklamada santrallerin bulunduğu civarda yaşayanlarda kanser vakalarında yüzde 400’lük artış yaşandığına da dikkat çekildi:

Nükleer santrallerin bulunduğu civarda yaşayanlarda kanser vakalarında yüzde 400’lük artış görülmektedir. Genetik mutasyonlar sonucu normal olmayan doğumlar ve yaygın lösemi hastalıklarının gözlenmektedir.

Yüzlerce yıl doğa ve insan sağlığını riske sokacak şekilde depolanan nükleer santral atıklarının dünya üzerinde henüz lisanslı bir nükleer atık depolama tesisi yoktur ve nükleer atıklar için ise hala çözüm üretilememiştir”

Açıklamada, ayrıca nükleer enerjinin terkedilip yenilebilir enerjiye geçilmesi gerektiğine de vurgu yapıldı.

Şirket yalanlamıştı

Akkuyu Nükleer A.Ş tarafından yapılan açıklamada nükleer santralde çatlak oluştuğu iddiasının doğru olmadığı belirtilerek şunlar söylenmişti:

Konuya ilişkin paylaşılan videonun ilk bölümünde yer alan görüntüler, Akkuyu NGS tesisi kapsamındaki bina ve yapılara ait değildir. Bu görüntülerin Akkuyu NGS inşaat sahasında bulunan yolun ve özel bir alanın bir kısmına ait olduğu görülmektedir. Herhangi bir binanın temeli olmayan bu beton yüzeyin üzerinde büyük bir iş makinesinin izleri görünmektedir. Ayrıca bu tür makinelerin beton zemin ve temelin üzerine çıkması mümkün değildir.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR