ManşetEkolojiEnerji

CHP’li vekil Akkuyu NGS’deki çatlağın görüntülerini paylaştı

0

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santral inşaatında reaktörü taşıyacak beton zeminde oluşan çatlağın görüntülerini paylaştı. Videoda zeminden sızan deniz suyunun görüntüleri de yer alıyor.

CHP’li vekil paylaşımında “Daha önce iki defa çatlayan zeminin üzerine bir felaket kuruluyor! Ülkemiz telafisi mümkün olmayan bir faciaya sürükleniyor” ifadelerini kullandı. Başarır, “Yol yakın, nükleer santralden vazgeç” çağrısında bulundu.

İki kez çatlak oluştu

Rusya devlet şirketi Rosatom tarafından yapımı üstlenilen Türkiye’nin ilk nükleer santral projesi Akkuyu NGS’nin ilk güç ünitesinin temel atma töreni 3 Nisan 2018’de gerçekleşmişti.

2019 yılında reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde çatlak oluştuğu ortaya çıkmıştı.Beton atılan bölüm bir daha çatlayınca, yeniden temel atılmıştı.

İzleyen günlerdeyse Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Nükleer Düzenleme Kurulu, bir kez daha bazı bölümlerde çatlakların olduğunu saptamıştı.

Üçüncü ünite için de lisans aldı

Zeminde yaşanan ve felaketin habercisi çatlaklara rağmen Santralin ikinci ünitesinin temeli ise Haziran 2020’de atıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yaptığı açıklamada “Akkuyu NGS’de hedefimiz birinci üniteyi 2023’te, Cumhuriyetimizin 100. yılında devreye almak” dedi.

Kasım 2020 tarihinde ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akkuyu NGS’nin üçüncü ünitesi için inşaat lisansı verildiğine dair yazılı bir açıklama yayınladı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.