EnerjiManşet

Nükleer lobisinin hazırlattığı sahte video internetten kaldırıldı, Tange’den sizlere açıklama ve teşekkür!

0

Sizlere Sanat Yönetmeni Tange’ nin, Türkiye’de gelecekte yaşanabilecek bir nükleer santral tehlikesine dikkat çekmek amacıyla 2 yıl önce hazırladığı ve endişelerini yenip geçen yıl bizlerle paylaştığı videonun sahtesinin yapıldığını ve Tange’nin nasıl bir haksızlık ve hukuksuzluğa maruz bırakıldığını haberimizle duyurmuştuk. Aynı haberimizde Tange’nin, Av.Arif Ali Cangı’ya vekalet vermesiyle 6 ay bir başka ülkede hukuk mücadelesi içine girdiğini ve bu mücadeleyi kazandığını fakat, nükleer yandaşlarının mahkeme kararına rağmen videoyu Youtubedan kaldırmadığını da okumuştunuz. Hatta Youtube’da görüntülenen “https” uzantılı olan sahte videoların kaldırılması için Yeşil Düşünce Derneği(YDD) ve Nükleersiz.org tarafından yayımlanan basın bülteninin akabinde de sizlerin desteğini almak için 5 gün önce bir de kampanya başlatılmıştı.

11

Kouki Tange’nin orijinal videosu

Kampanya başarılı oldu ,Youtube’da görüntülenen sahte video kaldırıldı

Tange vakası, nükleer yandaşlarının kendi emelleri doğrultusunda ne gibi hukuksuz, haksız yollara başvuracağının, hak yiyeceğinin de ispatı oldu . Her ne kadar nükleer santral kurulması adına başlatılan süreç gerek Akkuyu gerek Sinop için hukuksuzluklar,  sahte belgeler üzerine inşa ediliyorsa da Fukuşima faciasını yaşamış ve etkilerini yaşamakta olan bir Japon’un, kendi ülkesinde tamiri mümkün olmayan acılara sebep olmuşken bir başka ülkeye o teknolojiyi satma girişimine karşı doğal bir tepki olarak verdiği mesaj üzerinden tam aksinin verilmiş olması belki de nükleer santral teknolojisini kalkınma aracı olarak kabul edenlere, kimlerle ortak hedefe yürüdüklerini düşündürtebilir. Diğer taraftan Tange vakası nükleer karşıtları için çok daha dikkatli olunması gerektiğinin işaretidir zira Tange’nin sahte videosu, Ozan Saray isimli şahıs tarafından oluşturulmuştu ama twitter üzerinde (büyük bir ironiyle) “nükleer ve sağlık” adlı hesap üzerinden yaygınlaştırırken  tesadüfen tespit edilmişti.

Tange ne diyor?

Tange’nin dava süreci ve başlatılan kampanyanın yani sizlerin gücüyle sahte videonun internetten kaldırılması hakkındaki görüşlerini ise yine Yeşil Gazete olarak gerçekleştirdiğimiz sohbet üzerinden paylaşıyoruz .

Y.G: Türkiye’de videonuzun sahtesinin yapıldığını öğrendiğinizde ne hissettiniz?

T: Çok şaşırdım , yazık dedim . Kendimi kullanılmış hissettim . Bir mesaj iletmek için emek veriyorsunuz ve birden vermek istediğiniz mesajın tamamen aksi haline geldiğini öğreniyorsunuz . Korkunç bir şey.

Y.G: Davayı açtınız ve mahkeme lehinize karar verdi fakat Youtube sahte vidoyu kaldırmadı .Düşüncelerinizi alabilir miyiz?

T: Youtube dünya çapında kullanıma açık bir site. Dolayısıyla Türkiye dışında da yaşayan insanlar Youtube kullanıyor . Böyle sahte bir videonun ortalarda dolaşması dünya genelinde yanlış anlamalara sebebiyet verir.

Y.G: Asıl videonuzda Türkiye’yi ve insanlarını sevdiğinizi söylemiştiniz . Böyle bir haksızlık yaşadıktan sonra Türkiye ile ilgili olumlu izlenimleriniz değişti mi?

T: Japonya’da da Türkiye’de olduğu gibi çeşit çeşit insan var. Türkiye’dekiler videonun orjinalini bildiği için bu sahte videoya inanacağını sanmıyorum. Bu olay benim Türkiye hakkındaki olumlu izlenimlerimi değiştirmiş değil.

Y.G: Bu videoyu hazırlayan(lar)a mesajınız var mı?

T: Var, onlara diyorum ki: Sizin bu yaptığınız korkaklıktan ibaret! Neden beni, benim söylemediğim şeylere aracı kılıyorsunuz? Eğer söyleyecek bir şeyiniz, topluma bir mesajınız varsa çıkıp kendiniz söyleseniz ya!

Y:G: Türkiye’deki insanlara mesajınız var mı, nedir?

T: Videoyu hazırlamamın üstünden 2 yıla yakın bir süre geçti. Japonya’da hükümete karşı sesini çıkarmayan, apolitik insanlar bugün seslerini çıkarıyor. Bunun sebebi artık insanların faşist yönetim anlayışına sahip sorumluluk sahibi olmayan yöneticilere, liderlere ve siyasetçilere karşı kızgın olmalarıdır. Nükleer santraller tek bir kişinin direnmesiyle durdurulamaz. Nükleer santrallere karşı hep birlikte direnmeli ve mücadele etmeliyiz.

Y:G: Türkiye’de size yapılan haksızlık haber olduktan sonra sahte videonun kaldırılması için sosyal medyada kampanya başlatıldı ve 5 gün içinde kampanya başarılı oldu ve sahte video youtubedan kaldırıldı. Ne hissettiniz?

T: Bu sizlerin sayesinde oldu. Sizler beni korudunuz , uğradığım haksızlığa karşı bana destek oldunuz. Hepinize minnettarım!

Tange’nin dava süreci lehine bitmiş fakat mahkeme kararı uygulamaya geçirilmezken ekolojistler tarafından başlatılan kampanyanın sahte videoyu hazırlayanlarla yayınlayanlar üzerinde baskı oluşturduğu anlaşılıyor. Nükleere karşı ve yaşamdan yana olanlar için bir zafer haline dönüşen kampanyanın kutlaması da Tange’nin sahte videosunun kaldırıldığı haberini tüm dünyaya anlatmaktan geçer. Change.org’da Tange’nin videosu için başlatılan kampanyanın güncelleme haberi ile birlikte orjinalinin yaygınlaştırılması için ilgili linki tekrar paylaşıyoruz.

Haber ve röportaj :Pınar Demircan

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.