Doğa Mücadelesi

Sinop İnceburun’da ağaç kıyımı başladı

0

Nükleer santral projesi nedeniyle diken üstünde duran Sinoplular ve nükleer karşıtları için endişeli günler yaşanıyor. Santralin yapılacağı düşünülen İnceburun mevkinde üç hafta içinde binlerce ağaç kesildi. 245 bin ağacın kesileceği kıyım halen devam ediyor.

Ekran Resmi 2014-04-06 22.52.11.png

‘Seyreltme değil toplu alan traşı yapılıyor’

Ağaç kesimini fark eden Sinop Nükleer Karşıtı Platform, bölgenin fotoğraflarını çekti ve Orman il Müdürlüğü’ne sözlü olarak kesimin nedenini sordu. ‘Rutin ağaç kesimi ve seyreltme’ cevabını alan platform tatmin olmadı. Sinop NKP dönem sözcüsü Zeki Karataş şöyle diyor: ‘Biz buna inanmıyoruz. Kesim yapılan bölge ve santrale tahsis edilen 60 km2’lik alan önceki yıllarda Sinop’un kısmen odun ihtiyacını karşılayan bölgedir. Buradan biliyoruz ki yapılan kesimin, daha önceki kesimlerle benzerliği yok. Seyreltme çalışması değil toplu alan tıraşı, alan düzeltme çalışması şeklinde kesiliyor. Alanın ÇED raporu öncesinde ağaçsızlandırılmaya çalışıldığını düşünüyoruz.’

Sinop nükleer santralinin nerede yapılacağıyla ilgili kesin bir bilgi olmasa da Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na 36 aylık süre için tahsis ettiği 10.5517.882 m2’lik sahayı kapsayan, özel mülklerin de olduğu 60 km2 lik sahil kesiminin santral için tahsis edileceği düşünülüyor. İnceburun Mevkii de bu alanın kıyısında bulunuyor.

Nükleer santralin yapılacağı düşünülen 60 km2'lik alan. kırmızıyla işaretlenmiş bölgeyse ağaç kesiminin yapıldığı İnceburun mevkii

Nükleer santralin yapılacağı düşünülen 60 km2’lik alan. Kuzeyde kırmızıyla işaretlenmiş bölgeyse ağaç kesiminin yapıldığı İnceburun mevkii

‘Genç ağaçlar da kesildi’

‘Anti Nükleer’ grubundan Barış Çınar da ağaçların seyreltilmesi gerekçesini mantıklı bulmuyor: ‘Seyreltme burada sıklıkla uygulanır, güneş almadığı için gelişemeyen genç ağaçlar büyüsün diye yaşlı ağaçları keserler. Fakat burada iki yaşında ağaçlar da kesilmiş. Hayatımda hiç bu kadar incecik gövdeli tomruğu bir arada görmedim. Etrafta çok derin bir çam kokusu vardı ve özleri hala tazeydi.’

Ağaçlar orman vasfını yitirmek için mi kesiliyor?

Geçtiğimiz hafta Japonya Meclisi’nde Türkiye’ye nükleer enerji santrali ihracı için yapılan oylama da endişeleri arttırıyor. Japonya Meclisi’nde görüşmeler Aralık ayından Haziran’a ertelenmişti; fakat öne alındı. Barış Çınar, bu gelişmelerin ardından ağaç kesiminin tesadüfi olamayacağını söylüyor. Temel korku, arazinin ormanlık vasfını yitirmesi için kesim yapılması.

1965021_548475038598842_1925381142495629550_n

Bilgi edinme hakkı devreye sokulacak

Sinop’ta gergin günler yaşansa da halen yapılacak çok şey var. Zeki Karataş, ağaç kesimiyle ilgili kurumlara dilekçe gönderilecğini söylüyor. Bugün bir basın açıklaması yapılacak ve ardından Çevre ve Orman Bakanlığı ve Enerji Bakanlığının ilgili Genel Müdürlükleri ile Sinop Valiliğine sunulmak üzere dokuz kuruma bilgi edinme hakkı kapsamında dilekçe gönderilecek.

Japon vekilere ‘anlaşmaya onay vermeyin’ çağrısı

Öte yandan Japonya’nın nükleer santral ihracı hakkında da her şey sona ermiş değil. Konu 4 Nisan’da temsilciler meclisi genel oturumunda görüşüldü, Demokratik Parti’nin bazı vekilleri önergeye karşı çıktıkları için toplantıya katılmadı. Şimdi gözler son onay mercii olan, Danışmanlar Meclisi’nde. Mecliste konuyu tartışacak Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi’nin 21 üyesine NKP tarafından birer mektup gönderildi. Mektupta Sinop’taki gelişmelerden ve halkın nükleer mücadelesinden, Türkiye’nin deprem bölgesi olmasından bahsedilerek şöyle deniyor  ‘Devletler arasında nükleer bir anlaşma imzalamadan önce, sizden antinükleer toplum, vekiller ve medyayı Türkiye’deki gelişmeler hakkında bilgilendirmenizi talep ediyoruz. Bu ülkede ne coğrafi ne de siyasi koşullar nükleer için uygun değildir.’ NKP mektupta, Fukuşima’nın sorunlarını halen yaşayan bir ülkenin vekilleri olarak anlaşmayı reddetmelerinin umulduğu vurgulanıyor.

Çernobil’in yıl dönümünde Sinop için eylem vakti

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra Çernobil’in yıl dönümü olan 26 Nisan’da Sinop’ta büyük bir eylem planlanıyor. Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşların beklendiği eylemde amaç nükleer santral yapılırsa nasıl bir alanın yok olacağını göstermek. ‘ İnsanlar o alanı gezseler, nükleer karşıtı olmasalar bile yapılmak istenenin nasıl kötü olduğunu anlayacaklar’ diyor Barış Çınar, ‘kuru kalabalıkla slogan atmayacağız, bölgenin endemik bitkilerini göreceğiz, kuş gözlemi yapacağız.’ Kısa bir süre önce Sinop’a gitmiş olan radyoloji uzmanı Alper Öktem de sorunun sadece Sinop’u değil tüm ülkeyi ilgilendirdiğini vurguluyor: ‘Sinop’ta kurulacak nükleer santral tüm Karadenizin, Bogazların, Anadolu’nun sorunudur. Çernobil’in yol açtığı saglık sorunlarıyla, ölümlerle yasayan Karadeniz bunu iyi biliyor. Simdi Hopa’dan, Ordu’dan Kirklareli’ne dek tüm nükleer karşıtlarının sözlerini söylemeleri lazım. Gün Sinop’u savunma günüdür”

* Fotoğraflar Nükleer Karşıtı Platform’dan alınmıştır.

(Gözde Kazaz / Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.