ManşetDoğa Mücadelesi

Öztunç: Kapadokya Kanadalılara mı peşkeş çekilecek?

0
Fotoğraf: Tayfun Ceyhan

Nevşehir Avanos’taki ağaçlandırma alanında altın aramak için ağaç kesilmesine tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç konuyla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.

Öztunç açıklamasında “ Mesele öncelikle Avanos’u, sonrasında tüm Türkiye’yi ve dünyayı ilgilendiriyor. Her yıl on binlerce turisti ağırlayan Avanos’un ülke ekonomisine kattığı değer yetmiyor mu? Avanos’un altını eşelemenin kimlere ne faydası olacak?” tepkisini gösterdi.

‘Binlerce yıllık tarihe sahip’

Kazdağları’nın da Kanada merkezli altın madeni şirketlerine verildiğini hatırlatan Öztunç, “Şimdi de gözlerini Kapadokya’ya diktiler. Kapadokya’yı altın arama projeler ile, siyanürlü maden işletmeleriyle bitirecekler” dedi. Öztunç açıklamasının devamında şunları söyledi:

Kanadalı firmanın ağaçları kesip sondaj yaptığı alan, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Kapadokya’nın dibindeki Ziyaret Dağı’nda. Bu topraklar binlerce yıllık tarihe sahip. Kültürel açısından göz bebeğimizdir. Önemli su kaynaklarını barındırıyor. Kırgızistan’da siyanürle 5 bin insanın zehirlenmesine yol açtığı iddia edilen bir firmaya, bölgenin önemli su kaynaklarına sahip olan Ziyaret Dağı’nı teslim etmişler. Kurda kuzuyu emanet etmişler.

Yurttaş istemiyor

İklim Haber ile KONDA’nın birlikte yaptığı anketteki sonuçları hatırlatan Öztunç “Anket verilerine göre, ‘Madenlerin ekonomiye kazandırılması için çevre kirliliğine göz yumulabilir mi?’ sorusuna, katılımcıların  yüzde 76’sı hayır demiştir. Yurttaş, iklim krizi ve çevre sorularına önem verilmesini, ormanların ve yeşil alanların korunmasını istiyor” yorumu yaptı.

Öztunç açıklamasını “Böyle bir yerde altın madeni aramak Kapadokya’ya yapılacak en büyük ihanettir. Kapadokya’ya, Avanos’a yönelik bu ihanete bölge halkı, haklı olarak karşı çıkıyor. Hukuki ve demokratik mücadelelerini destekliyoruz. Kapadokya için, Avanos için birlikte mücadele edeceğiz” sözleriyle sonlandırdı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.