DünyaManşet

Myanmar’da darbe: 400’ün üzerinde insan öldü, birçok ülkeden tepkiler yağıyor

0

Asya ülkesi Myanmar’da, ordunun yönetime el koymasının ardından başlayan darbe karşıtı gösterilerde kolluk güçleri sivilleri hedef almaya devam ediyor.

Cumartesi günü, ülkedeki askeri darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolara güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 114’e yükseldi.

Güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesi sebebiyle 400’ün üzerinde eylemcinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Darbe ve ardından gelen sert müdahaleye karşı dünyadan tepkiler gelmeye ise devam ediyor.

Biden: Çok korkunç ve şok edici

Myanmar’da yaşananlara tepki gösteren ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Başkanı Joe Biden, ülkedeki darbecilere yönelik yeni bir yaptırım üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Gazetecilerin Myanmar’da yaşananlarla ilgili sorularını yanıtlayan Biden, “Çok korkunç ve şok edici. Çok sayıda insanın öldürüldüğü bildirildi. Tamamen gereksiz bir durum” ifadelerini kullandı.

Guterres:Kabul edilemez

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres da Myanmar güvenlik güçlerinin darbe karşıtı gösterilere müdahalesini “kabul edilemez” olarak değerlendirirken, yaşananları şiddetli bir şekilde kınadı.

Guterres, ayrıca orduya şiddetten ve baskıdan kaçınması çağrısında bulunurken, ülkede ciddi insan hakları ihlalleri işleyenlerin hesap vermesi gerektiğini kaydetti.

Myanmar’da yaşanan darbeye karşı sağlam, kararlı ve uluslararası toplumun birlik olduğu bir tutum sergilenmesi gerektiğini belirten BM Genel Sekreteri, ülkedeki krize de acil bir çözüm bulunması yönünde çağrı yaptı.

Guterres, ayrıca orduya şiddetten ve baskıdan kaçınması çağrısında bulunurken, ülkede ciddi insan hakları ihlalleri işleyenlerin hesap vermesi gerektiğini kaydetti.

10’dan fazla ülkeden kınama

Bu gelişmelerin yanından 10’dan fazla ülkenin Genelkurmay Başkanı da kolluk güçlerinin göstericilere karşı silah kullanmasını kınamaya hazırlanıyor.

Kınamaya; ABD, Avustralya, Kanada, Almanya, Yunanistan, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Güney Kore, İngiltere, İtalya ve Danimarka Genelkurmay Başkanları imza atacak.

Söz konusu ülkelerin diplomatlarının daha önce Myanmar’da yaşanan şiddeti kınamasına rağmen, ordu eleştirileri görmezden gelmişti.

Ne olmuştu?

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiası ve ülkedeki siyasi gerilimin yükselmesinin ardından yönetime 1 Şubat tarihinde el koydu.

Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.